Felsőfokú képzés – duális mesterképzés (BME)

Close share layer

Share this page on...

Jelentkezés és a felvétel rendje

A duális mesterképzésben részt venni kívánó hallgatóktól kérjük, hogy jelentkezzenek a BME Villamosmérnöki Karának (BME-VIK) Villamosmérnöki MSc képzésére!

Ugyanakkor kérjük, hogy a hallgatók időben ezzel párhuzamosan jelentkezzenek a mesterképzés duális formájára a Siemens Zrt-nél a gyakornok.hu@siemens.com címen. A jelentkezéshez csatolják szakmai életrajzukat, megadva ebben a BSc szintű szakdolgozatuk címét és angol nyelvtudásuk szintjét. Az angol nyelv használati képessége egyszerű beszélgetés szintjén felvételi követelmény. Az angol nyelvismeret igazolásához semmilyen angol nyelvvizsga végbizonyítvány nem szükséges, de ha van ilyen, akkor kérjük ezt is megemlíteni. Jelentkezési határidő 2016 November 24 csütörtök 24h.

A jelentkezőket a vállalat szóbeli formában felvételizteti 2016. November 28-án 12:30-kor a Siemens Zrt Gizella úti telephelyén. A felvételi beszélgetés motivációs felmérésből és szakmai beszámolóból áll. A szakmai beszámoló a BSc szakdolgozatban elért saját eredményekre összpontosít. A felvételi beszélgetés egy része angol nyelven folyik. A vállalt még 2016. decemberében értesíti a jelentkezőket, hogy felveszi-e őket a duális képzésbe. A vállalati felvétel akkor lép érvénybe, ha a BME-VIK is felveszi majd őket a villamosmérnöki MSc képzésbe.

A BME-VIK által meghirdetett MSc felvételi vizsga 2017. január elején esedékes, a BME-VIK honlapján előre megadott időpontban. A vizsga 3-4 órás írásbeli formában valósul meg, a kar honlapján előre megadott témakörökből. Az MSc felvételi vizsga tematikája nem függ attól, hogy a hallgató milyen BSc szakon szerzi meg a diplomáját. Az egyetemi felvételi vizsga során kell azt is megadni, hogy a hallgató milyen fő- és mellék-specializációt választ az MSc villamosmérnöki szakon belül.

Ha a jelentkező hallgató feltételes felvételt nyert a vállalatnál, akkor kérjük, hogy az alábbi  fő- és mellékspecializációt adják meg:

  - Villamosenergia-rendszerek főspecializációt a Villamos Energetika Tanszéken (VET)

  - E-mobilitás mellékspecializációt a Villamos Energetika Tanszéken (VET)

A megadott fő- és mellékspecializáció felvételét a BME VIK mindenképpen lehetővé teszi, ha a hallgató felvételi tudásszintje eléri a villamosmérnöki MSc felvételhez szükséges tudásszintet. Másrészről, a megadott fő- és mellékspecializáció esetleges megváltoztatására a későbbiekben egyáltalán nincs mód.

Ha a hallgatót mind a BME-VIK felvette a villamosmérnöki MSc képzésbe, mind a Siemens Zrt. felvette a duális képzésbe, akkor a BME-VIK is felveszi a hallgatót a duális képzésbe, és a felvett hallgatókkal a vállalat gyakornoki munkaszerződést köt.