Uvodni nagovor

Z velikim zadovoljstvom napovedujemo drugi Siemensov mednarodni novinarski natečaj – Siemens CEE Press Award 2017, ki poteka v Avstriji, Bolgariji, Črni Gori, na Hrvaškem, Madžarskem, v Romuniji, na Slovaškem, v Sloveniji, Srbiji, Ukrajini in Izraelu.

Vsi novinarji, ki vas to zanima, lahko v natečaju sodelujete tako, da nam pošljete vaše izvirne avtorske prispevke na temo digitalizacija/industrija 4.0, ki so bili v slovenskem mediju (tiskanem, spletnem, radijskem, televizijskem) ali preko slovenske medijske agencije in v slovenskem jeziku objavljeni v obdobju med 1. oktobrom 2016 in 4. septembrom 2017. Prispevke nam morate poslati najkasneje do vključno 4. septembra letos.

Proizvodna podjetja so vse bolj soočena z vsenavzočo omreženostjo ljudi, stvari in strojev. Digitalizacija in industrija 4.0 bosta ustvarili nova proizvodna okolja, v katerih se resnični in virtualni svet združujeta. Stroji, objekti in senzorji bodo globalno komunicirali in izmenjevali informacije. To bo podjetjem omogočalo, da ne bodo le pomembno povečevala svojo učinkovitost, ampak se tudi hitreje, bolj stroškovno učinkovito in fleksibilno odzivala na spreminjajoče se tržne pogoje. Virtualni prostor pa bo v prihodnosti tudi razvojno okolje, v katerem je mogoče karseda podrobno preučiti izdelke še preden so ti dejansko proizvedeni. Tim. 'digitalni dvojček' obljublja kar do 50 odstotkov hitrejši prihod na trg. Zato je za Siemens, ki je eden od pionirjev na področju digitalizacije, zelo pomembno, da medijske prispevke na to temo, ki zahtevajo čas za raziskovanje ter jih odlikujeta lingvistična odličnost in družbena odgovornost, postavi na piedestal.

Strokovna komisija posamezne sodelujoče države bo najprej izbrala tri najboljše prispevke iz svoje države, najbolje ocenjeni med njimi pa bodo nato uvrščeni v finale, v katerem bo končne nagrajence izbrala mednarodna komisija. Tri najboljše novinarske prispevke natečaja bomo slovesno razglasili na večernem dogodku na Dunaju. Poleg uglednega priznanja najboljšega novinarskega prispevka regije Srednje in Vzhodne Evrope bodo prejeli tudi  finančno nagrado.  Med samim finalom na Dunaju pa bodo finalisti iz vseh držav imeli možnost obiskati Haas Waffelwerke ter od blizu spoznati industrijo 4.0.

Hvala vsem prijaviteljem pa tudi ostalim, ki razmišljate o prihodnosti.


S spoštovanjem,
Polona Wallas
Vodja korporativnega komuniciranja
Siemens d.o.o.