Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

easyFairs HVAC Beurs: Synco living: home automation die mee evolueert met de behoeften van de gebruiker

For the business press
Brussel, 11.09.2008

Tot nu toe lag de klemtoon van home automation vooral op de elektronische regeling van afzonderlijke ruimten. De directe integratie van verlichting, zonnewering, ventilatie- en beveiligingsystemen lag niet altijd voor de hand. De complexe bekabelingvereisten van dergelijke systemen vormden vaak een hinderpaal. De kosten van bepaalde   interfaces liepen soms hoog op .
Met Synco living, het home automation systeem van Siemens, kan een brede waaier van veiligheids, comfort- en energiebesparingssystemen worden aangesloten via draadloze (RF) of kabelgebaseerde KNX/EIB-verbindingen . Het belangrijkste voordeel bestaat erin dat er voor alle systemen nog slechts één gebruikersinterface vereist is.

De vooruitgang in radioverbindingtechnologie, de sectoroverschrijdende aanvaarding van het KNX/EIB protocol en de keuze voor een eenvoudige installatie hebben er toe geleid dat Siemens Building Technologies zijn bestaande systemen heeft kunnen bundelen en optimaliseren. De systemen zijn nu met de allernieuwste technologie uitgerust. Synco living biedt een modulair systeem dat stap-voor-stap aan de behoeften van de gebruiker kan worden aangepast. Het biedt daarmee ook een antwoord op de stijgende energiekosten, maar bovendien verhoogt het tezelfdertijd ook het comfortniveau Anderzijds komt Synco living nu tegemoet aan de groeiende behoefte aan veiligheid in de thuisomgeving.

Het modulaire Synco living-concept biedt een totaaloplossing die alle huishoudelijke toepassingsgebieden omvat. Elke functie kan nu worden geconfigureerd, gemonitord en bediend vanuit een centrale  bedieningseenheid.  In tegenstelling tot de meeste andere systemen kan de temperatuur van alle ruimten afzonderlijk worden geregeld, overeenkomstig een tijdprogramma.

Hogere beveiliging- en comfortniveaus dankzij afzonderlijke scenario’s
Naast de eenvoudige configuratie en activering biedt het systeem een bijkomend technisch voordeel door gebruikers de mogelijkheid te bieden snel en eenvoudig multifunctionele scenario’s te ontwerpen. Verwelkoming-, vertrek- en paniekscenario’s kunnen worden geprogrammeerd. Voor deze laatste optie is het mogelijk een geluidsalarm te combineren met een maximale verlichting. De belangrijkste beveiligingsaspecten omvatten een open-raamalarm op het centrale display en een gesimuleerd-verblijfprogramma dat de verlichting inschakelt (inclusief de tuinverlichting),de  rolluiken opent en sluit of nog de tuinsproeiers activeert terwijl er niemand in huis is.

Draadloze in plaats van vaste verbindingen
Alle Synco living-componenten communiceren via een radioverbinding, waarbij het signaal tot de minimale sterkte wordt verlaagd om de batterij te sparen. De geïntegreerde componenten communiceren hun status gewoon naar de sturingseenheid met een periodieke “hartslag” of verzenden een kort “telegram” bij een eventuele afwijking van de norm.

Modulaire opbouw
Dankzij het ‘plug & play’-concept kan het systeem rechtstreeks vanaf de bedieningscentrale geconfigureerd en geactiveerd worden zonder gebruik van softwaretoepassingen. Het is steeds mogelijk de functionaliteit uit te breiden, waardoor gebruikers met een standaardpakket van start kunnen gaan en dit geleidelijk aan uitbreiden overeenkomstig de evolutie van hun behoeften. Synco living kan in S-modus dankzij de ETS-tool in bestaande KNX/EIB-systemen worden geïntegreerd. Een speciale eigenschap van Synco living is de instelbare, bijna geruisloze werking van de batterijgevoede gemotoriseerde radiatorkranen. Het geluidsniveau van 25 dB(A) overstijgt het geluid van uw ademhaling niet. In het verleden leidden de overdreven luide radiatorservomotoren van huisautomatiseringsystemen tot heel wat kritiek.

Uitzonderlijk design
Synco living is niet alleen technisch erg performant. In 2006 sleepte Synco living de ‘red dot award’ voor buitengewoon design in de wacht. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks door de internationale designvereniging Icsid toegekend in drie verschillende categorieën: productdesign, communicatiedesign en designconcepten.

Systeemeigenschappen en scenario’s van “Synco living”
- Afzonderlijke ruimteregeling met verzending van het warmtevraagsignaal naar het verwarmingssysteem
- Regeling met max. 8 regellussen per verwarmingskringregelaar; mogelijkheid tot gebruik van meer dan één regelaar.
- Raammonitoring met visuele weergave op het hoofddisplay
- Ventilatietoestel (sequentieschakeling, tijdprogramma’s, filter, vorstbeveiliging enz.)
- Aansturing van de klimaatregeling 's zomers voor een optimaal comfort.
- Aansturing warm water voor sanitair gebruik
- Universele knoppen (vier paar knoppen) voor de integratie van bijkomende apparaten en functies, bijvoorbeeld koffiezetmachine of andere huishoudgadgets
- Tijdens afwezigheid kunnen alle of de geselecteerde lichten worden uitgeschakeld (OFF), de rolluiken zoals gewenst worden neergelaten (DOWN) en de verwarming en het warm water voor sanitair gebruikkunnen op precomfortmodus of minimale instelling worden ingesteld
- Verwelkomingscenario: verlichtingprogramma ON, rolluiken/zonnewering UP
- Gesimuleerd verblijf tijdens afwezigheid: lichten ON/OFF
- Tuinsproeiers/-verlichting ON/OFF
- Weersinformatie weergegeven op hoofddisplay
- Paniekscenario: plotse verlichting, optisch/geluidsalarm
- Monitoringscenario: batterijen, elektrische toestellen zoals koelkast/diepvriezer, peil stookolietank, enz.
- Aansturing warm water
- Vakantieprogramma
-Eenvoudige integratie van verlichting-, zonnewering-, rookdetectie- of raamcontactfuncties via radio- of KNX/EIB-verbinding
Mogelijke communicatie-interfaces: modem, SMS, pager, e-mail, fax of internet.