Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Dynamische afsluiting van een overgangsjaar

For the trade/business and financial press
München, 13.11.2008

Financiële Resultaten Siemens AG voor het vierde kwartaal van boekjaar 2008

Deze voormiddag presenteerde CEO Peter Löscher aan de internationale pers de financiële resultaten van Siemens AG voor het vierde kwartaal van boekjaar 2008.

Topgroei overtreft doelstellingen
Transformatieprogramma’s boeken snelle vooruitgang
 Financiële hoogtepunten vierde kwartaal 2008:

  • De omzet steeg tov vorig jaar met 7% tot € 21,651 miljard. De orders vertegenwoordigden € 22,205 miljard, d.w.z. 4% meer dan het vierde kwartaal van vorig boekjaar. Op organische basis zagen we de omzet met 9% en de orders met 6% stijgen.

  • De winst van alle sectoren bedroeg samen € 1,485 miljard, na transformatiekosten van € 325 miljoen.

  • Voor de voortgezette activiteiten werd een verlies van € 1,259 miljard geboekt. Dit resultaat houdt rekening met de totale transformatiekosten van € 1,539 miljard (voor belastingen) en een provisie van ongeveer € 1 miljard voor wettelijke en regelgevende aangelegenheden, alsook met een schenking van € 390 miljoen (voor belastingen) aan de Siemens Foundation.

  • De nettowinst was negatief, € 2,420 miljard, waarvan een verlies van € 1,161 miljard uit niet-voortgezette activiteiten, in hoofdzaak verbonden aan de verkoop van het aandeel van 51% in Siemens Enterprise Communications (SEN). De gewone winst per aandeel bedroeg een negatieve € 2,85.

  • De Free cash flow uit voortgezette activiteiten bedroeg € 2,786 miljard, een stijging van 9% vergeleken met het sterke vierde kwartaal vorig jaar.

Boekjaar 2008

  • Siemens heeft haar operationele doelstellingen voor het volledige boekjaar bereikt en stelde een dividend van € 1,60 per aandeel voor, net zoals in boekjaar 2007.

  • In boekjaar 2008 steeg de nettowinst tot € 5,886 miljard en de winst uit voortgezette activiteiten bedroeg € 1,859 miljard. Dit ligt ver onder het niveau van een jaar eerder, wat voornamelijk aan voornoemde factoren te wijten is. Ten opzichte van boekjaar 2007 kenden de orders en omzet een stijging van 11% en 7%.

“We hebben ons huiswerk gemaakt; en dit sneller dan verwacht. Daarvan plukken we nu de vruchten”, aldus Peter Löscher. “Na het overgangsjaar 2008 worden we vandaag geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Vanuit onze vrij sterke positie willen we winstgevende marktaandelen veroveren. Organische groei blijft onze focus, en ondanks het feit dat we te kampen hebben met een moeilijk macro-economisch klimaat, blijven we hetzelfde groeiobjectief nastreven. Hoewel het beslist ambitieuzer geworden is om onze resultaatprognose voor boekjaar 2009 te halen, blijft dit toch ons baken. De effecten van de financiële crisis op de reële economie zullen we per kwartaal evalueren.”