Siemens België

ABM, full service in motorreductoren


Sinds april 2013 mag ABM (voluit het ‘Atelier Belge de la Manutention’) zich een Siemens “Assembly Center” noemen. Het bedrijf uit Fleurus nabij Charleroi heeft daarmee het eerste Belgische erkende montagecentrum voor Siemens motorreductoren in huis. Het ontwikkelt hoogperformante motoren en motorreductoren van alle afmetingen. Ook voor controle, herstel en onderhoud kunnen klanten bij ABM terecht. De samenwerking tussen ABM en Siemens gaat terug tot de jaren negentig, toen Siemens ABM’s koppelingenfabrikant FLENDER overnam. Sindsdien doet Siemens steevast een beroep op de technische knowhow en dynamiek van de specialist.


20 jaar expertise

ABM werd in 1993 opgericht in de schoot van TECNA, een transportbandenfabrikant die zijn klanten een bredere service wilde aanbieden. Jean-Pierre Feltrin is zaakvoerder van ABM-TECNA. Hij vertelt hoe het succesverhaal begon: “In het begin lag onze focus op graanopslag en -transportsystemen. Tot we vaststelden dat we onze transportbanden perfect konden aanpassen voor de industrie.” Vandaag biedt ABM een volledig gamma aan van vervangstukken voor elektromechanische componenten en transportbanden.

Het atelier is de laatste twee decennia uitgegroeid tot een succesvolle motorreductorendealer. De onderneming staat bekend als een van de meest efficiënte en dynamische aanbieders van onderdelen voor transmissiesystemen, aandrijvingen en transportbanden. Jean-Pierre Feltrin: “In slechts enkele uren tijd kunnen we alle onderdelen voor uiteenlopende soorten transportbanden leveren.”

Samen sterk met Siemens

In de jaren negentig leverde FLENDER koppelingen van het type N-EUPEX bij ABM. Toen Siemens de aandrijfspecialist overnam, kwam ABM’s potentieel meteen in het vizier. De bal ging aan het rollen en er volgden gesprekken over de verkoop van reductoren. “In die periode hebben we een goede samenwerking en vertrouwensband opgebouwd”, vertelt Jean-Pierre Feltrin.

In 2010 sloten beide partners een overeenkomst waardoor ABM in Wallonië exclusieve verdeler werd van Siemens’ motorreductorengamma MOTOX. “Een positieve evolutie, waarbij we onze omzet merkbaar zagen stijgen”, vertelt Jean-Pierre Feltrin. “Door het succes waren we er extra op gebrand om de standaardleveringstermijnen tot een minimum te beperken en spoedleveringen aan te bieden. Zo is het idee ontstaan om een montageruimte op te zetten, met de hulp van Siemens. We zorgden voor aanwervingen, opleidingen, uitrustingen en zelfs voor een nieuw gebouw. Kortom: al het nodige om onze klanten optimaal van dienst te zijn.”

Nieuw Siemens Assembly Center

Sinds 2011 is ABM een erkend nazichtatelier voor Siemens’ MOTOX motorreductoren. En de professionele band is er sindsdien alleen maar op versterkt, want vandaag doet Siemens regelmatig een beroep op ABM. Met succes. “In april 2013 hebben we ons Siemens “Assembly Center” opgestart, en we zijn meteen goed vertrokken. We lanceerden namelijk zopas het SIMOGEAR-gamma, dat we in ons nieuwe gebouw in Fleurus samenstellen”, vertelt een tevreden Jean-Pierre Feltrin.

Het SIMOGEAR-gamma blinkt zowel uit in prijs als in techniciteit. De motorreductoren zijn bovendien volledig compatibel met de geëiste afmetingen in de markt. Siemens investeerde er fors voor in zijn fabrieken en leverde een uitgebreide commerciële en logistieke steun. “Van onze kant bieden we voor SIMOGEAR - net als voor al onze andere producten - een service van a tot z, met montage, plaatsing, demontage, nazicht en opvolging. Hetzelfde doen we voor volledige bedieningseenheden en systemen op maat. Onze verkoopmedewerkers, technici en ingenieurs staan klanten zowel in house als op locatie bij”, voegt Jean-Pierre Feltrin toe.

Full service

ABM en TECNA bundelen de krachten om klanten een zo uitgebreid mogelijke service te kunnen aanbieden onder één en hetzelfde dak. Eenzelfde team beschikt over alle competenties om vervangstukken te leveren (zoals voor motorreductoren), maar ook voor bijvoorbeeld onderhoud en engineering, en dit ongeacht de sector of bedrijfsgrootte. De opslagruimte voor vervangonderdelen behoort tot de grootste van Wallonië. De groep telt ongeveer 120 gekwalificeerde medewerkers, waarvan 80 werkzaam zijn in de “state of the art” ateliers.

ABM engageert zich voor meer dan alleen kwaliteitsvolle producten. De verdeler streeft namelijk vooral naar een uitstekend resultaat en een al even uitmuntende service om de behoeften van de klant in te vullen. “Daarom hanteren al onze diensten - de elektrotechnische dienst, de dienst transportbanden, prestaties en ontwikkeling - dezelfde filosofie: we willen kwaliteit, competitiviteit, flexibiliteit en snelheid aanbieden, onze expertise maximaal inzetten en, niet te vergeten, voortdurend nadenken over mogelijke verbeteringen”, aldus Jean-Pierre Feltrin.

Technische troeven

Om allesomvattende oplossingen te kunnen aanbieden, werkt ABM al jarenlang met betrouwbare partners die kwalitatieve en technisch hoogstaande producten in portefeuille hebben, zoals Siemens. Jean-Pierre Feltrin: “Buiten hoogwaardige producten van bekende merken is uiteraard ook ons team van productspecialisten een belangrijke troef."


"Zij snellen ter plaatse bij klanten om er bijvoorbeeld tot op de millimeter nauwkeurig afmetingen te bepalen of volledige bedieningsgroepen te leveren. Van plaatsing over opvolging tot onderhoud: onze technici zorgen ervoor. Regelmatig volgen onze medewerkers ook opleidingen, ook natuurlijk bij Siemens. Tot slot hebben we een interventiedienst die de klok rond bereikbaar is.”

Eenvoud siert

Met zijn 20 jaar ervaring in het onderhoud van transportbanden heeft ABM zelf een opvolgingsprogramma ontwikkeld met de veelzeggende naam ‘EasyMaintenance’. Klanten kunnen er elke interventie mee opvolgen.

“De combinatie van degelijke producten, opvolging via één enkele aanspreekpartner, verschillende elkaar aanvullende competenties en dit uiterst eenvoudige en intuïtieve rapporteringsprogramma betekent voor onze klanten pure tijdswinst. Ze hoeven zich niet langer te bekommeren om de tijdige levering van onderdelen of om technische werkzaamheden. Verder hoeven ze hun uitrustingen niet meer zo nauwgezet op te volgen of zelf na te denken over oplossingen, want wij doen via het systeem proactief voorstellen tot verbetering”, besluit Jean-Pierre Feltrin.

Contact

Atelier Belge de la Manutention, rue des Sources, 5, 6220 Fleurus
Tel. : 071/85 82 80, Fax : 071/85 82 89
Stuur een mail naar ABM