Siemens België

ShopTurn 6.4 Totaaloplossing voor elk type één-slede draaibanken

ShopTurn is de toonaangevende gebruikersinterface voor alle typen één-slede draaibanken.

ShopTurn omvat een uiterst krachtige dialoogprogrammering waarmee eenvoudig een grote variatie aan werkstukken aan de machine kan worden geprogrammeerd. Door de unieke interface is deze dialoog net zo geschikt voor eenvoudige Teach-in draaibanken als voor uiterst complexe draai-freescombinaties. Met dialoogprogrammering van ShopTurn kunnen naast draaibewerkingen ook eenvoudig bewerkingen met aangedreven gereedschappen, Y-as en subspil worden geprogrammeerd. Hierdoor wordt het gebruik van moderne geavanceerde draaicentra voor een ieder toegankelijk.

Naast de eenvoud en overzichtelijkheid van dialoogprogrammeren kan ook gekozen worden voor de veelzijdigheid van het uitgebreide SINUMERIK ISO programmeertaal. Hierbij worden alle ISO cycli grafisch ondersteund. In alle gevallen kan een combinatie worden gemaakt van dialoogprogrammeren en ISO code.

Verder biedt ShopTurn uitgebreide grafische ondersteuning in het instelbedrijf. Eenvoudig kunnen werkstukken worden genuld, gereedschappen gemeten (zowel handmatig als volledig automatisch) en ShopTurn beschikt over een krachtige en overzichtelijke gereedschapslijst. Omsteltijden kunnen drastisch worden gereduceerd zodat de maximale productiviteit uit uw machine kan worden gehaald.

Met de Sinutrain software kan de volledige besturingsinterface op de PC worden gebruikt.
Sinutrain kan worden gebruikt voor training maar zeker ook voor offline programmeren en werkvoorbereiding waarbij DXF bestanden kunnen worden omgezet in programma contouren.


ShopTurn 6.4

ShopTurn 6.4 is de nieuwste gebruikersinterface voor Powerline besturingen en het resultaat van jarenlang continu verbeteren en het toepassen van de feedback van u als gebruiker. De nieuwe functies van ShopTurn 6.4 komen vooral van pas bij:

  • verbetering van uw bewerkingsproces door optimeren van verspaningscondities

  • toegankelijk maken van complexe bewerkingen door uiterst eenvoudige dialoog

  • combineren van draai- en freesbewerkingen en subspil

  • algehele verhoging van uw productiviteit


Verbeteren van uw bewerkingsproces


Eenvoud in draaien

In ShopTurn heeft u naast langs-, dwars- en contourparalleldraaien ook de mogelijkheid om eenvoudige wijze contouren te steken of gebruik te maken van steekdraaien. Dit Multi Directional Turning (MDT) verhoogt de productiviteit van bewerking door gebruik te maken van de drie zijden van de steekbeitel. Een uiterst geavanceerde bewerking wordt eenvoudig toegankelijk door de dialooginterface.

Een groot voordeel is hierbij de functie restmateriaal. De besturing onthoudt steeds welk gedeelte van de contour nog niet (volledig) is bewerkt. Na selecteren van een volgende beitel kan dit gedeelte automatisch worden bewerkt. Hierdoor kan een contour automatisch worden opgedeeld in verschillende optimale bewerking. Er kan bijvoorbeeld eerst worden voorgedraaid als langsbewerking, daarna kan een diepe caviteit worden gestoken of met steekdraaien bewerkt, een ander gedeelte worden voorgedraaid met een kopieerbeitel en het geheel in een of meerdere passen worden nagedraaid. Dit alles met slechts een contour en comfortabel door het koppelen van de bewerking in de dialoog.


Perfectie in draaien

Tijdens het bewerken wordt het toerental natuurlijk eenvoudig ingegeven in constante snijsnelheid. Door intelligente snede-opdelingen en automatisch toepassen van een continu variërende snedediepte wordt de standtijd van uw werktuigen aanzienlijk verlengd. Lintspanen worden voorkomen door toepassen van onderbroken sneden. Passingen zoals F30h7 en standaarddraaduitlopen o.a. volgens DIN kunnen direct worden ingegeven. Geavanceerde baanbesturing en een dynamisch aandrijfsysteem zorgen voor hoognauwkeurige producten en een uitstekende oppervlaktekwaliteit.


Geavanceerd gebruik van dialoogprogrammeren


De draaibank als bewerkingscentrum

Werken met aangedreven gereedschappen was nog nooit zo eenvoudig. Of het nu gaat om bewerkingen op het kopvlak of het mantelvlak, de eenvoudige dialooginterface zorgt ervoor dat u uw freesbewerkingen zonder problemen snel kunt programmeren en optimaal kunt uitvoeren. Een groot aantal standaardcycli waaronder het frezen van meerkanten (op het voorvlak), standaardkamers, en graveren van teksten zijn direct in te geven. Voor het baanfrezen of uitkameren kunnen complexe contouren eenvoudigweg in het platte vlak worden ingegeven, waarna d.m.v. een keuzemenu wordt aangegeven of de bewerking plaatsvindt op mantel of kopvlak, en met C-as of Y-as. Afhankelijk van deze keuze voert ShopTurn de benodigde cylindermantel- of kopvlaktransformatie zelfstandig uit, inclusief de optimale aanloopstrategie en de omschakeling van de gereedschapassen. Hierdoor wordt het frezen op uw draaibank net zo eenvoudig als uw draaiwerk. Nieuw is de mogelijk om meerdere contoureilanden te programmeren op een willekeurig ruwmateriaal. De besturing bepaalt de optimale baan om het materiaal buiten de eilanden zo efficiënt mogelijk te verspannen. Ook hier kan gebruik worden gemaakt van automatische restmateriaalherkenning zodat met een grote diameter frees kan worden voorgefreesd, waarna de resthoeken automatisch met een kleine frees kunnen worden nabewerkt.
Ook boorbewerkingen op kop- of mantelvlak worden op deze manier eenvoudig uitgevoerd. Nieuw is de mogelijkheid om te tappen met spanenbreken en de cyclus voor het gebruik van zogenaamde ECOCUT gereedschappen waarmee zowel geboord als gedraaid kan worden.


Compleetbewerken met subspil

Wanneer uw draaibank is uitgerust met een subspil kan uw product volledig worden bewerkt. ShopTurn bevat hiervoor de uiterst simpele overpak-cyclus binnen de dialoog. De cyclus ondersteunt de volgende handelingen:

  • teachen van de parkeerpositie van de revolver

  • bepalen van de grijppositie van de subspil, evt. uitgevoerd met draaiende spil

  • afsteken van materiaal en bewegen naar bewerkingspositie

  • automatisch berekenen van de positie van de achterzijde van het werkstuk


Uniek is het automatisch spiegelen van de bewerkingsrichting zodat de achterzijde van het werkstuk kan worden geprogrammeerd alsof het product zich in de hoofdspil bevindt, met andere woorden van Z=0 in de negatieve Z-richting!

Krachtige 3D simulatie

Alle bewerkingen in ShopTurn worden ondersteund door een uiterst krachtige 3D simulatie die vooral tot zijn recht komt bij freesbewerkingen, het gebruik van de Y-as en de subspil. Tijdens de simulatie wordt de overpakpositie van de subspil duidelijk getoond en kan worden voorspeld of botsingen met de klauwplaat zullen plaatsvinden. Zowel binnen- als buitenbewerkingen worden getoond. Door rotatie van het werkstuk in combinatie met de zoom-functie kunnen kritische gedeeltes van de bewerking nauwkeurig van alle kanten worden bestudeerd.


Meer informatie

Bovenstaande is een kort overzicht van de belangrijkste nieuwe functies van ShopTurn 6.4. Indien u meer informatie wenst over de algemene mogelijkheden van SINUMERIK besturingen en de ShopTurn gebruikersinterface, of een gedetailleerde beschrijving van ShopTurn 6.4, dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor verdere documentatie.

Voor bewerkingscentra is ShopMill 6.4 in combinatie met de SINUMERIK CNC besturingen de ideale oplossing. ShopMill is geschikt voor alle typen bewerkingscentra, waaronder standaard 3-assige machine, machines met draaitafels voor meervlaksbewerking en volledig 5-assen simultaanbewerking.