SIVACON : beheersen van vlamboog

Het bestand zijn tegen - en/of het beperken van - een vlamboog is niet beschreven in de typetests maar is wél een belangrijke eigenschap van een goed verdeelbord én een garantie voor de veiligheid van de gebruiker.
De oorzaken van een vlamboog kunnen van allerlei aard zijn, gaande van een verkeerde dimensionering, een vermindering van de isolatie-afstand door vervuiling en beschadiging, falende contacten….

In de eerste plaats moet het ontstaan van een vlamboog beperkt worden, door:

  • het gebruik van hoogwaardige isolatiematerialen

  • het vermijden van foutieve bediening door de inbouw van mechanische vergrendelingen in het bedieningsconcept van het bord

  • een correcte engineering van de verbruikers en van de opbouw, met respect voor o.a. de uitblaasopeningen van schakelaars

  • een oplossing om de vlamboog te beheersen als hij alsnog ontstaat


SIVACON 8PV wordt doorgetest volgens EN61641, om te voldoen aan de strengste eisen omtrent het beheersen en beperken van de vlamboog.

Voor het beheersen van de vlamboog worden vier mogelijkheden geboden :

1. Trap1 = standaard

Hierbij wordt de vlamboog beperkt tot het volledige bord. De veiligheid van de gebruiker is dus gegarandeerd.

2. Trap2 = optie

Hierbij wordt de vlamboog beperkt tot het veld in het bord waar de vlamboog ontstaan is. De rest van het bord is dus niet beschadigd. De veiligheid van de gebruiker blijft gegarandeerd.


3. Trap3 = optie

Hierbij wordt de vlamboog beperkt tot een functieruimte in het bord waar de vlamboog ontstaan is. De rest van het veld is dus niet beschadigd. De veiligheid van de gebruiker blijft gegarandeerd.


4. Trap4 = optie

Dit is de hoogste vorm van vlamboogbeheersing. Hierbij wordt de vlamboog beperkt tot de plaats waar de vlamboog ontstaan is.De veiligheid van de gebruiker blijft gegarandeerd.