“Epos”: een intelligent oplaadsysteem voor elektrische voertuigen

Epos Intro : “Electric driving and charging”

Epos

Epos staat voor :

 • Een intelligent oplaadstation voor elektrische voertuigen. Het systeem heeft meerdere “oplaadpunten” (satellieten)

 • Geavanceerde mogelijkheden voor identificatie en betaling

 • Een gecentraliseerd beheer van de verschillende oplaadsystemen, opgenomen in een netwerk. Dit zorgt voor tal van rapporteringmogelijkheden, bijvoorbeeld in het kader van fleetmanagement

 • Een vandalismebestendige installatie


Epos concept

Epos concept

Epos staat voor een geïntegreerde en intelligente oplossing voor zowel het beheer van de infrastructuur als voor het opladen van elektrische voertuigen (zoals auto’s, scooters en fietsen).

Het geïntegreerde systeem biedt naast oplaadfuncties ook een gebruiksvriendelijke betaalterminal en een full-scale informatiescherm (waar optioneel een stadsplan, andere laadpunten, een routeplanner, hotelgegevens, enz. op getoond worden).

Het Epos laadsysteem is opgebouwd rond een centrale laad- en controle-eenheid met daarbij een aantal (maximum negen) optionele satellietlaadpalen.

Bovendien kan de Epos-installatie opgenomen worden in een netwerk van terminals en zo centraal gecontroleerd en beheerd worden, bijvoorbeeld met de SityControl managementapplicatie. De netwerkinfrastructuur is bv gebaseerd op een draadloos GPRS-netwerk.

De centrale laad- en controle-eenheid is uitgerust met een (vandalismebestendig) display voor de weergave van gebruiksaanwijzingen en informatie.

Enkele kenmerken en mogelijkheden van Epos:


Epos Concept

 • Sms-meldingen zodra de laadtijd verstreken of de batterij volledig herladen is

 • Identificatie en betalingswijzen, via onder meer:
  - RFID-card (de kaart wordt even voor de lezer gehouden en automatisch gelezen),
  - creditcards,
  - specifieke kaarten van de dienstverlener (voorafbetaling van specifieke oplaadhoeveelheid)

 • Via de centrale laadeenheid van de individuele Epos-installaties kan er op geregelde tijdstippen informatie doorgestuurd worden over bijvoorbeeld station in gebruik / info aangaande de betalingen en ontvangsten / aantal connecties per tijdsinterval naar een centraal beheer- en controlecentrum. Daar kan op een zeer eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier het algemene beheer en systeemexploitatie gedaan worden van de hele installatie, en/of extra services gerealiseerd worden inzake fleetmanagement, het hanteren van specifieke tarieven voor een specifiek klantenbestand, enz. 

Epos is dus veel meer dan een gewone laadpaal. Wilt u extra info over alle ondersteunde functies en mogelijkheden, dan geeft Siemens ITS Mobility graag antwoord op uw vragen.