Dokus Mertens

"Bij een bedrijf dat zo investeert in R&D als Siemens, kan je redelijk zeker zijn dat je meebouwt aan de toekomst, maar je moet er ook in slagen om iedereen daarbuiten op sleeptouw te nemen voor je innovatieve ideeën"

Paspoort Dokus Mertens


Snelle, efficiënte diagnoses

Als business manager SYNGO, het medisch visualisatie- en beeldverwerkingsplatform, bij de Healthcare-sector van Siemens ben ik rechtstreeks betrokken bij het continu verbeteren van de medische beeldvorming. Het SYNGO-platform laat onze klanten toe om op een snelle en efficiënte manier een klinische diagnose te stellen. Ons software-platform maakt complexe procedures toegankelijk en intuïtief. Zo zal syngo.via de beelden van een CT hartscan automatisch bewerken, zodat onder andere het hart automatisch geïsoleerd wordt en de bloedvaten worden uitgerold. De arts kan onmiddellijk overgaan tot het stellen van de diagnose. Enkele jaren geleden nam dit door de verschillende manuele stappen nog gemakkelijk twintig minuten in beslag alvorens de volledige diagnose kon gesteld worden.


Snel evoluerend domein, brede functie

Het toont aan hoe snel het domein van de medische beeldvorming evolueert. Dat is wat me aansprak tijdens mijn studies als ingenieur en nu als business manager. Ik heb in drie jaar tijd, drie verschillende functies mogen uitoefenen. Ik ben begonnen als scientific support manager, waarbij ik wetenschappelijke ondersteuning bood en adviezen formuleerde voor universitaire ziekenhuizen. Daarna werd ik productspecialist specifiek voor CT-scanners en nu ben ik dus verantwoordelijk voor de SYNGO-business. Mijn dagelijkse job gaat heel breed: eerst en vooral ben ik het aanspreekpunt voor onze SYNGO-oplossingen. Nauwe contacten met het moederhuis in Duitsland zijn daarvoor zeer belangrijk. Samen met communicatie zorgen we dat onze producten lokaal voldoende worden gepromoot op events, beurzen en congressen. Met de verkopers maken we presentaties, organiseren we demo’s en zoeken we commerciële oplossingen voor onze klanten. Samen met de applicatie-afdeling voorzien we training volgens de noden van onze klanten en we werken samen met de technische dienst voor de opvolging en monitoring van onze systemen. Teamwerk is van cruciaal belang in mijn job. Ik bevind me in het midden van een complexe motor waarin altijd alles op elkaar moet worden afgestemd om hem vlot te laten lopen.

Op dit moment zijn we ook volop bezig met een programma voor de optimalisatie van beeldkwaliteit versus dosis voor CT, we bekijken hoe met een minimale – en dus minder ingrijpende - dosis de beeldkwaliteit maximaal blijft. Als ingenieur in de medische beeldvorming kun je zo mensen op een heel brede schaal helpen. Het brengt natuurlijk ook uitdagingen met zich mee. Je kan bij een bedrijf dat zo investeert in Research en Development als Siemens, redelijk zeker zijn dat je meebouwt aan de toekomst, maar je moet er ook in slagen om iedereen daarbuiten op sleeptouw te nemen voor je innovatieve ideeën.


Menselijke visie

Ik vond bij de Healthcare-sector van Siemens veel van de elementen die ik in een job zocht: de heel menselijke visie op technologie en innovatie, vrijheid, flexibiliteit en vertrouwen. Bovendien werk ik bij een internationaal bedrijf en overstijgt mijn dagelijks werk vaak de grenzen van België of zelfs Europa, Siemens België is immers onder andere actief in export in Centraal- en West-Afrika. Zo ben ik zelf in Afrika geweest om een training te geven voor een pas-geplaatste scanner. In onze samenwerking met Afrikaanse landen gaat het vaak over de eerste scanner in een wijde regio, de impact is bijgevolg zeer groot als gevorderde diagnoses beschikbaar worden. Daar werd voor mij heel concreet wat we doen: wij helpen mensen.