Emile Berlaimont

“Heel grote opdrachten zijn erg complex en vragen om een erg goed beheer, een goede werkstructuur is een sleutelelement”

Paspoort Emile Berlaimont


Brede beveiliging

Als Project Manager bij de Building Technologies-afdeling van de Infrastructure & Cities-sector van Siemens beheer ik projecten rond de beveiliging van gebouwen. Dat gaat zeer breed, op vlak van het type gebouwen, de duur – een grote opdracht kan jaren overspannen van eerste contact met een klant tot de afwerking - en de landen waarin die projecten ontrold worden. Zo hebben we in 2009 een project afgerond dat de beveiliging van Datacenters in België, Finland en Ierland aanzienlijk verbeterde, en heeft onze afdeling ook treinstations uitgerust met een nieuw camerabewakingssysteem.


Veelzijdige job

Wat hoort bij projectbeheer? Algemeen is dat de verantwoordelijkheid om projecten te organiseren en in goede banen te leiden. In de praktijk zijn het veel verschillende sporen waarvan jij als project manager het kruispunt bent. Ik voer ten eerste de studie uit voor de uitvoerbaarheid van het betreffende project, de kost van de opdracht tegenover de waarde ervan. Daarnaast sta ik in voor de samenstelling en aansturing van het technisch team, verzorg ik het goede contact met zowel de klant als de onderaannemers, doe ik de maandelijkse opvolging van het project, zorg ik voor een goed verloop van de administratie en het facturatieproces, … Het is een erg veelzijdige job!


Up-to-date

En bij al die aspecten horen evenveel uitdagingen. Dat gold al toen ik projectleider was en nu nog meer, nu ik als Project Manager grotere projecten kan aannemen. Heel grote opdrachten, bijvoorbeeld bij een bouwbedrijf, zijn erg complex en vragen bijgevolg om een erg goed beheer. Bij het project rond camerabewaking in treinstations merkte ik zo ook dat een goede werkstructuur een sleutelelement is. Het zorgt voor maximale efficiëntie en minimaal risico tot tijdverlies, en heeft daarom ook een invloed op de relatie tussen klanten, leveranciers en Siemens. Bovendien staat de beveiligingswereld niet stil, je moet up-to-date blijven met een technologie die zich erg snel blijft ontwikkelen.


Evolutie

Beveiliging is een belangrijk thema in de huidige maatschappij en er wordt continu gestreefd naar nog beter. Bedrijven komen ook vaak bij ons als klant met de vraag om een security-concept voor hen mee uit te denken. In die wisselwerking tussen Siemens en zijn klanten is daarom ook een evolutie te bespeuren: we bieden niet simpelweg een product aan en verkopen het. In plaats daarvan zijn we een solution provider en kijken we breder dan de producten uit eigen huis. Het gaat erom dat we de beste manier zoeken om onze klanten te helpen en het nodige doen om dat doel te bereiken.


Troeven

We zijn een relatief kleine afdeling - maar in volle groei - binnen zo’n groot bedrijf, en net dat heeft veel voordelen. Om te beginnen is er veel samenwerking binnen ons team en kennen we elkaar heel goed. We houden ook zelf alle touwtjes in handen, met vertrouwen van het hoger management. Eigenlijk kan je onze afdeling vergelijken met een KMO binnen een internationaal bedrijf, met het beste van beide. Dat is een van de redenen waarom ik koos voor Siemens, maar voor mij heeft dit bedrijf nog andere grote troeven. Het is een stabiel, groot bedrijf dat investeert in de toekomst. Verstedelijking, energie, mobiliteit, … Het zijn stuk voor stuk uitdagingen van morgen die we vandaag aanpakken.