Siemens België

‘Pioneer in Innovation’: een creatieve toekomst in de industrie?

“Eigenlijk wil ik de wereld verbeteren!” Naïeve dromen van een wereldvreemde hippie? We dachten het niet. Talenten inzetten om globale problemen aan te pakken, het is een veelgehoorde ambitie bij ingenieursstudentes op ‘Pioneer in Innovation’. Een 50-tal ingenieurs in spe lieten zich op 24 april onderdompelen in innovatie, diversiteit en carrièrekansen.


Geanimeerde workshops

Geanimeerde workshops

Als opwarmer kregen de studentes enkele interactieve workshops voorgeschoteld. Hoe bepaal je je carrière op basis van je persoonlijke waarden? Wat maakt jou uniek, en hoe maak je hiermee het verschil? Enkele ervaren dames met pit loodsten de studentes doorheen de vragen en thema’s waarmee sollicitanten in spe geconfronteerd worden.

Van ingenieur tot CEO

Van ingenieur tot CEO: André Bouffioux

Een reeks begeesterde sessies voor de voltallige groep vulde de rest van de namiddag. André Bouffioux, CEO van Siemens België, beet de spits af. Zijn stelling dat innovatie per definitie technologisch is, hoorden de ingenieurs in spe maar wat graag. En dat hij zelf van projectingenieur tot CEO was opgeklommen, was een eerste mooi voorbeeld van vele getuigenissen over hoe Siemens doorgroeimogelijkheden à volonté te bieden heeft.

Vrouwen aan de top

Els Vanmarcke en Murielle Segers

Hoe Siemens zijn diversiteitsprogramma omzet in de praktijk, lichtten Els Vanmarcke en Murielle Segers toe. Iedereen had snel door dat het Siemens-motto ‘The right man at the right place’ niet al té letterlijk geïnterpreteerd moet worden. Een mooi voorbeeld daarvan is het GLOW-netwerk (Global Leadership Organization for Women), dat vrouwen in kaderfuncties ondersteunt én aanmoedigt.

Yes, you can!

Rosa García, CEO van Siemens Spanje

Misschien wel de meest inspirerende toespraak van de avond kwam van Rosa García, CEO van Siemens Spanje. Ze had het onder meer over hoe Siemens vandaag al innovatieve oplossingen bedenkt voor de globale uitdagingen van morgen. Wat de meeste studenten echter bijbleef, was haar persoonlijke verhaal en haar overtuigde ‘Yes, you can!’-mentaliteit. Of hoe je het ver schopt in het leven, als je maar blijft dromen en geloven in jezelf. En dan maakt het weinig uit of nu man of vrouw bent.

Vrouwelijke mankracht

Panelgesprek met enkele Siemens-werknemers

Een panelgesprek met enkele Siemens-werknemers – vrouwen én mannen – zorgde voor de vrolijke noot. Op de werkvloer mag namelijk al eens gelachen worden met genderstereotypen. Toegegeven, ook bij Siemens zijn de vrouwelijke ingenieurs in de minderheid. Maar ze staan er aardig hun mannetje en schieten uitstekend op met hun mannelijke collega’s.

Verlichte geesten

Jeroen en Thomas van Siemens

Jeroen en Thomas van Siemens zetten volop innovatie in de kijker. Opnieuw zagen de studentes hoe Siemens vandaag al het voortouw neemt voor de problemen van morgen. Schaarste op de Belgische energiemarkt, bijvoorbeeld. “Doe er iets aan, Jeroen!”, had CEO André Bouffioux enkele jaren geleden opgeroepen. Kort daarna zag Volt-Air het levenslicht. Dit testproject schakelt duurzame mobiliteit in bij de ontwikkeling van een slim energienetwerk.

Blik achter de schermen

Blik achter de schermen

De studentes konden ook een blik achter de schermen werpen. Tijdens een rondleiding leerden ze meer over het werken, reilen en zeilen bij Siemens. Later op de avond kon iedereen alle opgedane kennis verzilveren. Wie alle vragen op het wedstrijdformulier juist beantwoordde, maakte kans op een tweedaagse citytrip voor twee personen naar Londen. Op de avond zelf werd de winnares bekend gemaakt. Proficiat aan Soon Sirli Lim, studente aan de VUB!

Smaakvolle afsluiter

Smaakvolle afsluiter

Uiteraard zijn ingenieurs in spe constant dorstig naar kennis. Maar ook de drankjes en barbecue op de afsluitende receptie vielen in de smaak. Echo’s van de workshops, sessies en sprekers weergalmden. Dat diversiteit verrijkend werkt en nieuwe ideeën doet opborrelen, daarover was iedereen het eens. En dat velen onder hen de smaak te pakken kregen voor een toekomst in de industrie, is mooi meegenomen.