Siemens op Busworld 2017

Busworld 2017, hal 8, stand 814a

  • De slogan van onze stand dit jaar: “Welcome to the future”

  • Intelligent vlootbeheersysteem gekoppeld aan de Siemens-cloud MindSphere

  • Grotere modulariteit met het nieuwe ELFA3-aandrijfsysteem

  • Presentatie van de volledige portfolio “eBus-oplaadinfrastructuur”

Spelers van de bus- en touringcarsector komen van 20 tot 25 oktober 2017 samen in Busworld in Kortrijk (België), een van de oudste en bekendste vakbeurzen voor alles wat te maken heeft met bussen en touringcars. Onder de slogan “Welcome to the future” zal Siemens in stand 814a in hal 8 diverse innovatieve oplossingen voor vlootbeheer demonstreren, naast zijn ELFA3 elektrisch aandrijfsysteem voor bedrijfsvoertuigen en zijn volledige portfolio voor eBus-oplaadinfrastructuur.

Intelligent vlootbeheer

Siemens demonstreert tijdens de beurs een conceptstudie van een intelligent vlootbeheersysteem voor bedrijfsvoertuigen als onderdeel van het cloud-gebaseerde open IoT (Internet of Things) besturingssysteem MindSphere. Siemens gebruikt dit concept reeds met succes in diverse industriële toepassingen, zoals spoorvlootbeheer, windenergie en productieprocessen in fabrieken. Dit op MindSphere gebaseerde systeem biedt toegang tot externe diagnose van voertuigen, geïntegreerde analyse van het aandrijfsysteem, intelligent energiebeheer en operationeel vlootbeheer inclusief onderhoud. Daarbij wordt gebruik gemaakt van real-time informatie, zoals de laadtoestand van het energieopslagsysteem van het voertuig, de actuele verkeerssituatie, temperaturen en routeprofiel, zodat de energie-efficiëntie van het voertuig kan worden geoptimaliseerd op basis van ingezamelde “big data” en intelligente analyse. Dit systeem kan ook intelligente voorspellingen doen gericht op toestand-gebaseerd onderhoud. Gemeenten, operatoren, OEM-fabrikanten en componentleveranciers kunnen, individueel volgens hun behoeften, bevindingen van de voertuigen in reële tijd inzamelen en delen, en het operationele beheer en de betrouwbaarheid van de vloot verbeteren.

Intelligente aandrijfcomponenten voor modulaire aandrijfsystemen

ELFA is een modulair aandrijfsysteem van Siemens dat uiterst flexibel is en waarmee voertuigfabrikanten, conform hun individuele behoefte, elektrische en hybride aandrijvingen kunnen configureren. Momenteel zijn wereldwijd reeds meer dan 7.500 aandrijfsystemen van de beproefde ELFA2-generatie in gebruik. Daardoor kon Siemens de uitzonderlijke betrouwbaarheid en energie-efficiëntie van het systeem in de praktijk bevestigd zien bij een groot aantal uiteenlopende klanten en in zeer diverse configuraties.

In Kortrijk zal Siemens de nieuwe ELFA3-generatie onthullen, waarvan de systeemcomponenten ontworpen zijn volgens de recentste automobielstandaards. De nieuwe inverter van de ELFA3-familie is compacter en lichter dan zijn voorganger en vormt de basis voor het modulaire ELFA-aandrijfsysteem. Deze nieuwe inverter beschikt over talrijke geïntegreerde voertuigfuncties zoals aandrijfbesturing, energiebeheer en motorstuurfuncties op basis van AUTOSAR (Automotive Open System Architecture). Bovendien is koppel- en snelheidsregeling mogelijk van inductiemotoren en motoren met permanente magneet, die ook deel uitmaken van het ELFA-portfolio. Door de intelligente combinatie van geavanceerde inverters en uiterst efficiënte elektrische machines met Siemens-energiebeheer, krijgt de klant een individuele en geoptimaliseerde oplossing voor energie-efficiëntie.

Oplaadinfrastructuur voor e-bussen

Hoewel de meeste bussen in het openbaar vervoer vandaag nog op diesel rijden, streven veel steden en gemeenten ernaar de uitstoot van broeikasgassen te reduceren of zelfs te vermijden. Om dergelijke ambitieuze doelstellingen te realiseren met behulp van e-bussen, is geschikte oplaadinfrastructuur vereist. Siemens kan de relevante infrastructuur aanbieden in de vorm van zeer snelle oplaadoplossingen met een oplaadvermogen van 150 tot 450 of in speciale gevallen zelfs 600 kilowatt (kW) als offboard-oplossing. Voor gebruik in het depot worden insteek-oplaadinrichtingen met een vermogen tussen 60 en 150 kW gebruikt, waarvoor Siemens op maat gemaakte concepten configureert, rekening houdend met de lokale netomstandigheden en energietarieven. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om actief oplaad- en belastingsbeheer te integreren.

Alle infrastructuur- en oplaadoplossingen zijn uitstootvrij aan het gebruikspunt, geluidsarm en betrouwbaar. Ze zijn ook compatibel voor energie uit hernieuwbare bronnen, en verzekeren tevens dat de gebruiker nooit een compromis moet sluiten op het vlak van operationele beschikbaarheid, transportcapaciteit of reizigerscomfort.

Elektrische mobiliteit zit in het bloed

Tot op heden heeft Siemens meer dan 7.500 ELFA-aandrijfsystemen verkocht en werkt het samen met circa 50 voertuigfabrikanten over de hele wereld – van Spanje, België en Duitsland over de VS, het Verenigd Koninkrijk en India tot Frankrijk, China, Nederland en talrijke andere landen. Elk van deze systemen is flexibel aanpasbaar aan de lokale vereisten, wat resulteert in een hoge beschikbaarheid en een lage onderhoudsgraad van de vloten.

Door de snelle stadsgroei en de toenemende dreiging van de klimaatverandering is het van essentieel belang dat de uitstoot ook in stadsbussen wordt verlaagd. Een optimale interactie tussen het tractiesysteem, het energieopslagsysteem aan boord, de oplaadtechnologie en de operationele vlootstrategie zorgt ervoor dat het energieverbruik en de uitstoot tot een minimum worden beperkt.

De intelligente inzameling en evaluatie van gegevens met behulp van het vlootbeheersysteem in Siemens MindSphere, zal significante meerwaarde genereren. Bovendien kunnen marktspelers optimaal gebruik maken van synergieën en de gegenereerde gegevens ook voor hun eigen specifieke doeleinden gebruiken.

Met zijn ELFA elektrische aandrijftechnologie en oplaadoplossingen baant Siemens de weg naar een duurzame toekomst op het vlak van stedelijke mobiliteit.

 

Voor meer informatie over elektrische mobiliteit raadpleegt u www.siemens.com/electromobility

 

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2016, afgesloten op 30 september 2016, noteerde Siemens een omzet van € 79,6 miljard en werd een nettowinst van € 5,6 miljard gerealiseerd. Eind september 2016 had Siemens wereldwijd zo’n 351.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

20-10-2017