donderdag 14 maart 2019

Gepersonaliseerde en gedigitaliseerde opleiding voor medewerkers Volvo Car Gent met innovatieve Siemens-technologie in samenwerking met Odisee

Technische medewerkers van Volvo Car Gent krijgen sinds oktober vorig jaar een nieuwe opleiding waarbij ze met behulp van de laatste Siemens-technologie een hoogtechnologische installatie in de Gentse fabriek “virtueel” kunnen testen en zo beter onder de knie kunnen krijgen. Hiervoor gingen Volvo Car Gent en Siemens een samenwerking aan met de opleiding Ontwerp- en Productietechnologie op de technologiecampus van hogeschool Odisee in Gent.

donderdag 28 februari 2019

Proefproject van Siemens Mobility toont hoe sterke luchtvervuiling in München aangepakt kan worden

Siemens Mobility, ryd (een platform van ThinxNet), en Hawa Dawa hebben een proefproject op het terrein voltooid dat aantoont hoe autobestuurders gestimuleerd kunnen worden om een alternatieve route te nemen, waardoor de vervuiling op bepaalde locaties daalt. De test biedt een alternatief voor algemeen tolgeld in steden.  In combinatie met openbaar vervoer kan dit eventueel de intermodale mobiliteit verbeteren.

maandag 4 februari 2019

IoT-community MindSphere World ziet het licht in België tijdens Indumation-beurs

Op 6 februari wordt MindSphere World Belgium gelanceerd, de community rond de cloudgebaseerde IoT-oplossing MindSphere met de bedoeling het ecosysteem rond MindSphere wereldwijd te promoten en de leden te ondersteunen om nieuwe markten in de digitale economie aan te boren. De lancering gaat door tijdens Indumation, de beurs voor industriële automatisering in Kortrijk Xpo.

maandag 4 februari 2019

56 regionale treinen voor spoorwegnet van Augsburg

Spoorwegexploitant Go-Ahead Verkehrsgesellschaft Deutschland GmbH heeft Siemens Mobility de opdracht gegeven om 56 regionale multiple-unit-treinstellen te leveren. De treinen zullen worden gebruikt op de geëlektrificeerde spoorlijnen van het ‘spoorwegnet van Augsburg’ in het zuidwesten van Beieren. In totaal zullen er 44 elektrische Mireo-treinstellen met drie wagons en twaalf elektrische Desiro HC-dubbeldekstreinstellen met vijf wagons worden geleverd. Beide soorten treinen kunnen aan elkaar worden gekoppeld, waardoor de exploitant de treinen kan afstemmen op de veranderende vraag van reizigers. De bestelling is ongeveer € 400 miljoen waard. De nieuwe treinen zullen naar verwachting vanaf december 2022 - met de wijziging van de dienstregeling - de eerste reizigers vervoeren.

maandag 4 februari 2019

Industrie 4.0 in de praktijk: Siemens demonstreert Digital Enterprise Suite op Indumation 2019

Bedrijven in de maak- en procesindustrie, evenals machinebouwers en installatieontwikkelaars, zijn genoodzaakt om steeds flexibeler en efficiënter te produceren, hun time-to-market te verkorten, de kwaliteit te verhogen en IT-beveiliging te verbeteren. Onder het motto ‘Digital Enterprise - Implement Now’, demonstreert Siemens van 6 t.e.m. 8 februari op Indumation, de grootste Belgische beurs voor industriële automatisatie voor zowel de maak- als de procesindustrie, hoe zijn Digital Enterprise Suite ondernemingen helpt om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Een unieke kans voor bezoekers om Industrie 4.0 te beleven in de praktijk.

maandag 4 februari 2019

TIA-portal, de perfecte basis voor zowel digitale als reële wereld.

De nieuwste versie van TIA-portal V15.1 (Totally Integrated Automation Portal) biedt nieuwe functies voor alle fasen binnen de welgekende ‘value chain’ van een proces, vanaf de planning en engineering tot inbedrijfname. De belangrijkste topics in TIA Portal V15.1 zijn nieuwe opties voor simulatie en virtuele inbedrijfname, waardoor een nog beter digitaal ontwerp van geïntegreerde werkprocessen mogelijk wordt. Andere thema’s zijn de introductie van de nieuwe Simatic S7-1500R/H-controllers, de Sinamics S210-aandrijfintegratie, Multiuser Engineering, software-eenheden en OPC UA-functies.

maandag 4 februari 2019

Nieuw systeem voor het beheer van Industrie 4.0-communicatienetwerken

Met Sinec NMS lanceert Siemens een performant, toekomstbestendig netwerkbeheersysteem (NMS). Zo kunnen gebruikers voldoen aan de groeiende eisen die aan industriële communicatienetwerken worden gesteld, zoals de toenemende netwerkingsgraad, de grotere gegevensvolumes en de complexiteit van netwerkstructuren. Netwerken met tussen de 50 en 12.500 deelnemers kunnen met de software de klok rond centraal geconfigureerd, beheerd en gemonitord worden. Zo wordt toekomstgerichte planning vereenvoudigd, de responstijd om eventuele storingen te voorkomen versneld, en de productiviteit verhoogd. De software is inzetbaar in alle industriële sectoren.

maandag 4 februari 2019

Nieuwe voeding voor grote verscheidenheid aan toepassingen

Siemens brengt een nieuwe productreeks van bijzonder performante en robuuste voedingen op de markt: De apparaten van de Sitop PSU6200-productreeks kunnen voor diverse doeleinden worden gebruikt en bieden een omvattende functionaliteit voor gerichte diagnoses, snelle montage en een betrouwbaar bedrijf. Bovendien beschikken de eenfasige 12V- en 24V-voedingen over een breedbereikingang voor wisselspanning die tevens geschikt is voor gelijkspanningsaansluitingen en bijzonder goed tegen onder- en overspanning bestand is. Het hoge rendement tot 95 procent en de efficiënte warmteafvoer door de metalen behuizing houden de warmteontwikkeling laag. Hierdoor kunnen de compacte voedingen plaatsbesparend worden geïnstalleerd zonder dat er zijdelings vrije ruimte t.o.v. andere apparaten moet worden voorzien. Typische toepassingen omvatten standaard machine-, schakelkast- en systeembouw in de automobiel-, textielindustrie, voedingsmiddelen- en drankensector, farmaceutische industrie, evenals toepassingen in de hernieuwbare energiesector.

maandag 4 februari 2019

Nieuwe generatie softstarters voor eenvoudige tot veeleisende aandrijfvereisten

Met zijn Sirius 3RW5-reeks lanceert Siemens een nieuwe generatie van softstarters voor eenvoudige tot veeleisende aandrijfvereisten. Deze uitgebreide apparaatreeks voor het progressief opstarten van driefasige asynchrone motoren van 5,5 tot 1.200 kW verzekert efficiënte en toekomstgerichte machineconcepten die makkelijk en rendabel worden geïmplementeerd. De nieuwe Sirius 3RW5-softstarters zijn geschikt voor alle aandrijvingen, kunnen makkelijk in het automatiseringssysteem worden geïntegreerd, en verzekeren rechtstreekse gegevensuitwisseling met MindSphere, het cloudgebaseerde, open IoT-besturingssysteem van Siemens. Praktijkgerichte functies zoals automatische parameterinstelling met wijzigende opstartkarakteristieken en geïntegreerde eigenschappen zoals elektrische robuustheid bij schommelende netspanningen ondersteunen een vlotte werking in een brede waaier van toepassingen.

maandag 4 februari 2019

Compacte industriële pc Simatic IPC127E verbindt machines met elkaar en met de cloud

Siemens heeft zijn Simatic-productaanbod van industriële pc's uitgebreid met de Simatic IPC127E. De nieuw ontwikkelde industriële pc is bijvoorbeeld geschikt voor gebruik als IoT-gateway en maakt het mogelijk gegevens rechtstreeks in de productieomgeving te beheren. Of de pc nu onder Windows of Linux draait, de Simatic IPC127E maakt het mogelijk om bestaande systemen in netwerk te plaatsen met machines van verschillende fabrikanten en van verschillende technologische uitvoeringen. Dankzij de compacte behuizing van slechts 0,3 liter kan de pc met minimale ruimte-eisen in de kast worden geïntegreerd of rechtstreeks aan de machine.

maandag 4 februari 2019

Siemens rondt overname Mendix af en breidt toonaangevend digitaal innovatieplatform uit

Siemens rondde de overname van Mendix af, acht weken nadat de transactie werd aangekondigd in het kader van de bedrijfsstrategie Vision 2020+.

woensdag 30 januari 2019

Resultatenbericht en financiële cijfers Q1 BJ 2019: Sterke binnenkomende orders zetten zich door in het nieuwe boekjaar

“Onze aanhoudend hoge ordergroei onderstreept het klantenvertrouwen in het prestatievermogen van ons bedrijf. Het zal echter nog heel wat werk vergen om voor al onze activiteitsdomeinen toonaangevende marges te realiseren."Joe Kaeser, President en Chief Executive Officer van Siemens AG

maandag 28 januari 2019

Toonaangevende Industry 4.0-spelers starten samenwerking om de digitale transformatie van productiebedrijven te versnellen

Singapore Economic Development Board (EDB), McKinsey & Company, SAP, Siemens en TÜV SÜD kondigden vandaag een samenwerking aan ter ondersteuning van bedrijven groot en klein bij de introductie van Industry 4.0-technologieën.

donderdag 17 januari 2019

#Goforzero - De weg naar een toekomst als veiligere, slimmere autobestuurder

Na het succes van de eerste campagne in 2017 is Siemens België verheugd de herlancering van het #goforzero-verkeersveiligheidsprogramma te kunnen aankondigen. Deze campagne heeft tot doel een veiliger en slimmer rijgedrag te bevorderen bij alle Belgische Siemens-medewerkers en hun familieleden.

donderdag 17 januari 2019

Flexibele KS-adapter koppelt Simogear-motorreductoren aan verschillende servomotoren

Siemens heeft een nieuwe koppelingsadapter gelanceerd om Simogear motorreductoren te koppelen aan Siemens servomotoren. De flexibele nieuwe oplossing kan verschillende soorten motorreductoren verbinden met verschillende servomotoren in plaats van voor elke motor een afzonderlijke, specifieke adapter te gebruiken. Met deze nieuwe oplossing wordt de hantering radicaal vereenvoudigd. De versies KS03 tot KS05 van de nieuwe adapter zijn gemaakt van aluminium en zijn momenteel leverbaar voor Simotics S-1FL6 motoren. Vanaf kalenderjaar 2019 zal het ook mogelijk zijn om motoren van de reeksen S-1FK2, S-1FK7, S-1FT7 en M-1PH8 te verbinden met motorreductoren van nagenoeg elke maat en elk type. De voordelen van de nieuwe adapteroplossing zijn kortere werkonderbrekingen en lagere kosten door de eenvoudige installatie en demontage, geoptimaliseerd voorraadbeheer en een spelingvrij ontwerp waardoor verbinding zonder borgspie standaard mogelijk is voor zeer nauwkeurige toepassingen.

donderdag 17 januari 2019

Uitgebreide vermogens- en aansluitspanningsvarianten voor Sinamics S210

Siemens breidt zijn eenassig servoaandrijfsysteem Sinamics S210 voor middensegmenttoepassingen uit met extra vermogens- en aansluitspanningsvarianten. In de eerste van de nieuwe framematen is het systeem leverbaar met een vermogen van 0,4 tot 1 kilowatt bij 3 AC 400 volt. De nieuwe varianten van de Sinamics S210-reeks worden geleverd met een optioneel verzamelrailsysteem en een gedeelde DC-Link-koppeling zodat ze wereldwijd kunnen worden ingezet. Dankzij de DC-Link-koppeling is er tijdens de dynamische omkeerprocessen energiecompensatie mogelijk, waardoor de bij het remmen gegenereerde afvalwarmte door de geïntegreerde remweerstand kan worden verminderd en de verplaatsingscyclus van de afzonderlijke assen kan worden verhoogd. Naast de S7-1500 Advanced controllers kunnen voor de nieuwe apparaten ook de Simatic ET 200SP CPU's (Central Processing Units) en Open controllers of Simatic S7-1500 Software controllers worden ingezet als sturing op een hoger niveau, die allemaal via het tijdgesynchroniseerde Profinet IRT worden aangesloten. De engineering en inbedrijfstelling van het aandrijfsysteem wordt vereenvoudigd dankzij de geïntegreerde webserver. Als alternatief is de engineering nu ook mogelijk met behulp van Startdrive in TIA Portal (Total Integrated Automation), vanaf versie V15.1.

vrijdag 7 december 2018

Siemens Mobility levert intelligente tunneloplossingen aan de Stockholm Bypass

De Zweedse vervoersorganisatie Trafikverket heeft aangekondigd dat zij Siemens Mobility een contract van 75 miljoen euro heeft gegund voor de levering van  communicatie-, controle- en monitoringsystemen voor een traject van de Europese weg 4 (E4) dat ook wel de “Stockholm Bypass” wordt genoemd. Deze nieuwe weg verbindt de zuidelijke en noordelijke delen van de omliggende gemeenten in Stockholm. Het project bestaat uit een weg van 21 kilometer, waarvan 18 kilometer wordt gevormd door tunnels rond een van de drukste hoofdsteden van Europa. Hierdoor wordt de drukte op een belangrijke verkeersader tussen steden verminderd en hebben inwoners en reizigers veel minder last van vertragingen. De bouw van de tunnel is gestart in 2014 en zal naar verwachting in 2026 worden voltooid. In 2021 zal men beginnen met het installeren en testen van de technologieën van Siemens Mobility.

woensdag 5 december 2018

Siemens verbindt elektriciteitsnetten van VK en België dankzij HVDC Link

De Nemo Link® interconnector is een joint venture tussen de transmissieoperatoren Elia (België) en National Grid (VK) om met behulp van HVDC-technologie (high voltage direct current) elektriciteit tot 1000 MW uit te wisselen tussen de twee landen. Nemo verbindt het Belgische en Britse stroomnet via onderzeese elektriciteitskabels. Deze nieuwe HVDC-interconnectie van 140 km lengte verhoogt de leveringszekerheid voor beide landen, want hiermee wordt import en export van elektriciteit mogelijk en wordt de integratie van hernieuwbare energie in het net ondersteund. De Europese Commissie noemde dit een project van gemeenschappelijk belang, want het draagt bij tot een geïntegreerde Europese energiemarkt.

vrijdag 16 november 2018

Optimaal systeemrendement - Compressorfabrikant vertrouwt op aandrijfoplossing van Siemens voor nieuw blowermodel

Kaeser Kompressoren SE (Kaeser) is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige persluchtsystemen. Bij de recente ontwikkeling van een nieuwe blowerreeks en de keuze van een geschikt aandrijfsysteem werd het bedrijf geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Een van deze uitdagingen bestond uit het verzekeren van een hoog rendementsniveau voor het volledige regelbereik. Kaeser koos ervoor dit probleem op te lossen door middel van een moderne, compacte Siemens-aandrijving met een buitengewone vermogensdichtheid. Met dit betrouwbare en energie-efficiënte systeem kan Kaeser niet alleen ruimtebesparingen realiseren; het onderhoudsarme ontwerp zorgt ook voor lagere onderhoudskosten.

donderdag 8 november 2018

Resultatenbericht Q4 boekjaar 2018 : Jaarprognose weer volledig gerealiseerd - opnieuw een sterk jaar

“We hebben opnieuw onze belofte waargemaakt en onze jaarprognose, die we halverwege het boekjaar hadden verhoogd, volledig gerealiseerd. Hieruit blijkt de kracht van ons globale team, dat zowel in groeimarkten als in moeilijke omstandigheden overtuigend de concurrentie is aangegaan en opnieuw een sterke prestatie heeft neergezet. In boekjaar 2019 zullen we onze bedrijfsentiteiten nog meer ondernemingsvrijheid geven en zo de basis leggen voor de uitvoering van Vision 2020", aldus Joe Kaeser, President en Chief Executive Officer van Siemens AG.

woensdag 31 oktober 2018

Op weg naar een schonere energieopwekking in Togo

De G20 Investment Summit van Berlijn vormde voor de partijen de ideale gelegenheid om op 30 oktober een memorandum te ondertekenen met betrekking tot de bouw van een nieuwe, gasgestookte elektriciteitscentrale in Lomé, Togo.

dinsdag 30 oktober 2018

Siemens in München-Perlach gaat autonoom rijden testen op haar campus

Siemens Mobility lanceert een terreintest voor autonoom rijden op de Siemens-campus in München-Perlach, Duitsland. In samenwerking met de partners IAV GmbH, het Instituut voor Klimaatbescherming, Energie en Mobiliteit (IKEM) e.V., emm Solutions GmbH, UTB Projektmanagement GmbH en de Technische Universiteit van München (TUM) lanceert Siemens Mobility een onderzoeksproject en terreintests. De testroute loopt door de campus en maakt een verkeerssimulatie in diverse situaties in het echte leven mogelijk.

maandag 29 oktober 2018

Kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) creëren transparantie en verbeteren de prestaties van gebouwen

Vroeger stonden factoren als de installaties en energiebevoorrading centraal om de prestaties en vooral de energie-efficiëntie van professioneel beheerd commercieel vastgoed te verbeteren. Een aanpak gebaseerd op kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s), zoals in andere sectoren al lang gebruikelijk is, kan echter heel wat meer informatie opleveren. KPI’s bieden beheerders van commercieel vastgoed en patrimoniumportefeuilles waardevolle gegevens voor hun planning en beheer op het gebied van energieverbruik, kosten, benutting en uiteindelijk ook prestaties.

woensdag 24 oktober 2018

Siemens Mobility investeert in Padam om portefeuille met intermodaal vervoer te versterken

Siemens Mobility en Padam gaan een partnerschap aan om betere vraagafhankelijke vervoermogelijkheden aan te bieden en de ervaring van de passagiers naar een hoger niveau te tillen. Het in Parijs gevestigde Padam is een snelgroeiende aanbieder van kant-en-klare, AI-gebaseerde technologische oplossingen op het gebied van ondemand-vervoer (microtransit). De investering versterkt Siemens Mobility’s portefeuille met slimme infrastructuur voor intermodaal vervoer en reikt aanbieders van openbaar vervoer een oplossing aan voor aansluitingsvervoer (first & last mile) die het rijtuiggebruik optimaliseert en de kosten verlaagt. Siemens heeft substantieel geïnvesteerd in Padam. Beide ondernemingen zijn overeengekomen om de financiële details van de overeenkomst vertrouwelijk te houden. Padams whitelabelplatform, Padam Live, is een softwareplatform dat de merknaam krijgt van aanbieders van openbaar vervoer die microtransitdiensten willen aanbieden. Het biedt steden overal ter wereld een geavanceerd managementsysteem.

vrijdag 12 oktober 2018

Siemens Mobility en Thales leveren signalisatiesysteem voor toekomstige Grand Paris Express-metrolijnen

De Société du Grand Paris (SGP), de eigenaar van het Grand Paris Express-project, schakelde het consortium van Siemens Mobility en Thales in om het geautomatiseerde treinbesturingsysteem te leveren dat draadloze Communications-Based Train Control-technologie (CBTC-technologie) en operationele controlecentra gebruikt voor de toekomstige lijnen 15, 16 en 17, die tegen 2030 voltooid zullen zijn. Siemens Mobility zal de meest geavanceerde generatie van zijn volledig geautomatiseerde CBTC-technologie ontwerpen en implementeren. Het zal de integratie van het volledige transportsysteem vervolledigen. Thales zal de operationele controlecentra (gecentraliseerd toezicht op treinverkeer, energiesystemen, hulpapparatuur en digitale informatiesystemen), alsook baanapparatuur en een veilig communicatienetwerk ontwerpen en implementeren.