vrijdag 24 mei 2019

Siemens presenteert de volgende fase van de digitale transformatie van werktuigmachines

Onder het motto ‘Digitalization in Machine Tool Manufacturing – Thinking further!’ presenteert Siemens talrijke uitbreidingen van zijn Digital Enterprise-portfolio voor de sector van de werktuigmachines op ongeveer 1.700 vierkante meter op EMO in Hannover (hal 9, stand H50). Het bedrijf heeft al toekomstgerichte technologieën opgenomen in zijn portfolio, zoals zijn nieuwe controller voor werktuigmachines die specifiek is ontworpen voor digitalisering, edge en cloud computing, artificiële intelligentie en additieve productie, en het leidt de sector van de werktuigmachines naar de volgende fase van de digitale transformatie. “Met ons unieke aanbod van digitaliseringsoplossingen bereiden we de weg voor de toekomst van de werktuigmachinesector en helpen we onze klanten, machinebouwers en machinegebruikers om nieuwe en uitgebreidere manieren te vinden om snel groeiende gegevensvolumes te gebruiken om hun productiviteit te verhogen, hun kwaliteit te verbeteren en hun concurrentievoordeel te vergroten”, legt Dr. Wolfgang Heuring, CEO van de Motion Control Business Unit, uit. De basis voor innovatieve technologieën is de beschikbaarheid en de transparantie van gegevens die kunnen worden gebruikt om digital twins te creëren – van het product, de productie en de prestaties – en die alle stappen van industriële productieprocessen in kaart brengen en met elkaar verbinden in een virtuele omgeving. “Het is de kunst om deze gegevens op een innovatieve manier te gebruiken en om te zetten in waardevolle kennis om de prestaties en de flexibiliteit te verbeteren en de time-to-market te verminderen”, gaat Heuring verder.

woensdag 8 mei 2019

Resultatenbericht en financiële cijfers Q2 BJ 2019: Succesvol eerste halfjaar legt basis voor sterk boekjaar

“Ook dit kwartaal maakten we onze beloften waar en hebben we onze verwachtingen op veel gebieden zelfs overtroffen. Nu betreden we een nieuw tijdperk om een nog sterker en meer gefocust Siemens te worden." Joe Kaeser, President en Chief Executive Officer van Siemens AG

woensdag 8 mei 2019

Siemens richt nieuw Energy Powerhouse op en gaat verder met de verhoging van zijn performantie

Siemens wil zijn doelstellingen voor groei en winst op middellange termijn realiseren door enerzijds zijn portfolio duidelijk op dynamische groeimarkten te focussen en anderzijds de efficiëntie te verhogen. Daarom heeft de Supervisory Board van Siemens AG unaniem de volgende stappen in het het strategische programma Vision 2020+ goedgekeurd, inclusief de spin-off van Siemens Gas and Power (GP).

woensdag 17 april 2019

Met Navigator legt Siemens de lat hoger wat betreft de optimalisatie van facilitaire diensten

Navigator, het cloudgebaseerde energie- en assetbeheerplatform van Siemens, is onlangs nog krachtiger geworden dankzij een nieuwe versie die in februari van dit jaar werd uitgebracht. Met deze nieuwste versie kan Navigator een breder scala aan datasets samenvoegen, krachtigere gegevensanalyses uitvoeren en een geheel nieuwe reeks aangepaste rapporten creëren om het beslissingsproces en de informatiedoorstroming te vergemakkelijken. “Sinds we Navigator in 2012 op de markt brachten, hebben we het voortdurend verder ontwikkeld om onze klanten te helpen betere beslissingen te nemen, hun operationele uitgaven te verlagen, hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken en hun blootstelling aan risico's te verminderen. De afdeling die actief is in gebouwentechnologie reduceerde zijn CO2-uitstoot in 2018 met 10,96 miljoen ton, wat overeenkomt met de uitstoot van één miljoen kleine auto's die allemaal één keer rond de wereld rijden”, zegt Eike Steffen, Global Head, Solutions and Services Portfolio. Momenteel verwerkt Navigator dagelijks meer dan 625 miljoen gegevenswaarden van meer dan 80.000 aangesloten gebouwen over de hele wereld.

woensdag 17 april 2019

Nieuwe Simogear reluctantie-motorreductoren - compact, robuust en energiezuinig

Siemens breidt zijn Simogear-portfolio uit met een nieuw synchroon-reluctantie aandrijfsysteem bestaande uit Simogear standaard tandwielkast, Simotics reluctantiemotor en een Sinamics frequentieomvormer om het toerental te regelen. De oplossing heeft een uitgangsbereik van 0,55 tot 4 kilowatt en is leverbaar voor Sinamics G110M, G120D, G120 en S120 omvormers. De rendementsklasse is vergelijkbaar met IE4 en is met name indrukwekkend bij gebruik onder gedeeltelijke belasting, in vergelijking met asynchrone motoren, dankzij zijn hoger rendement en geringere verliezen. Bovendien wordt het aandrijfsysteem gekenmerkt door een hoge dynamiek dankzij het lage traagheidsmoment en de geoptimaliseerde sturing. De inbedrijfname verloopt ook snel en eenvoudig – het volstaat de motorcode in te voeren in de omvormer. Een externe ventilator is niet vereist dankzij de constante koppel-/toerentalcurve tot aan het nominale toerental. Het aandrijfsysteem is gecertificeerd overeenkomstig CE, UL/CSA en CCC is in voorbereiding.

vrijdag 5 april 2019

Siemens leidt industrie naar het volgende niveau van digitale transformatie

Siemens presenteert op de Hannover Messe een tal van aanvullingen op zijn Digital Enterprise-portfolio om de digitale transformatie in de discrete en procesindustrieën naar een volgend niveau te tillen: “Door de integratie van geavanceerde technologieën in ons portfolio kunnen we industriële bedrijven helpen om snelgroeiende datavolumes op uiteenlopende nieuwe manieren te benutten. Met technologieën zoals kunstmatige intelligentie, edge computing en additive manufacturing bereiden we de weg voor de toekomst van de industrie. Ook de procesbesturingstechnologie wordt herbekeken. Zo introduceren we het innovatieve webgebaseerde procesbesturingssysteem Simatic PCS neo”, aldus Klaus Helmrich, lid van de raad van bestuur van Siemens AG en CEO van Digital Industries, op de persconferentie voor de Hannover Messe op 1 april. Onder de slogan “Digital Enterprise – Thinking industry further!” laat Siemens zien hoe bedrijven van elke omvang specifieke oplossingen kunnen gebruiken om hun flexibiliteit en productiviteit te verhogen en nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen. “Innovatiepartnerschappen tussen grote ondernemingen en kmo’s zijn net zo essentieel als samenwerking tussen bedrijfsleven, wetenschap en politiek”, merkt Klaus Helmrich op.

donderdag 4 april 2019

Volkswagen gaat in zee met Siemens voor ontwikkeling van Industrial Cloud

De Siemens-technologiegroep zal instaan voor de integratie van de Volkswagen Industrial Cloud. Dat werd vandaag aangekondigd door Volkswagen en Siemens. Siemens zal een belangrijke rol spelen in de creatie van een efficiënte connectie tussen de machines en apparatuur van de verschillende fabrikanten in de 122 Volkswagen-fabrieken. De daaruit voortvloeiende transparantie en analyse van gegevens zullen de technologische basis vormen voor verdere productiviteitsverbeteringen in de fabrieken van Volkswagen. Daarnaast zullen Siemens en de leveranciers van machines en apparatuur applicaties en apps van het MindSphere IoT-systeem beschikbaar stellen in de Volkswagen Industrial Cloud. Ook zullen ze samen met Volkswagen nieuwe functies en diensten ontwikkelen voor alle toekomstige partners. De ontwikkeling van de Volkswagen Industrial Cloud heeft de wind in de zeilen.

dinsdag 2 april 2019

De nieuwe regionale treinen voor het Elbe-Spree-netwerk komen van Siemens

Ostdeutsche Eisenbahn GmbH (ODEG) heeft bij Siemens 23 regionale Desiro HC-treinen besteld voor gebruik op het Elbe-Spree-netwerk met een waarde van ongeveer € 300 miljoen. De multi-unit-treinen zijn bestemd voor gebruik op de regionale lijnen RE1, RE8 en RB17 voor het nieuwe Elbe-Spree-netwerk. In januari 2019 haalde ODEG het contract voor de exploitatie van deze lijnen binnen na een Europese aanbesteding door Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg (VBB). In het contract is de mogelijkheid opgenomen om de capaciteit van de RE1-treinen te vergroten als de perrons langs deze lijn worden uitgebreid. In de zomer van 2022 zal de levering van de 21 treinen met zes rijtuigen en de twee treinen met vier rijtuigen aanvangen. De indienststelling zal samenvallen met de wijziging van de dienstregeling in december 2022. De treinen zullen worden gebouwd in de Siemens-fabriek in Krefeld, Duitsland.

dinsdag 2 april 2019

Siemens Mobility levert locomotieven aan de Oostenrijkse spoorwegen

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben 61 Vectron MS-locomotieven besteld bij Siemens Mobility. Met deze bestelling licht ÖBB opnieuw een optie uit de in januari 2017 ondertekende raamovereenkomst voor de levering van maximaal 200 Vectron-locomotieven. Dit brengt het totale aantal bestelde locomotieven nu op 108. De locomotieven zullen geëxploiteerd worden door de Rail Cargo Group, de vrachtafdeling van ÖBB, en zijn bestemd voor grensoverschrijdend goederenvervoer in verschillende Europese landen. Ze worden gebouwd in de fabriek van Siemens Mobility in München-Allach en de leveringen beginnen in maart 2020.

dinsdag 2 april 2019

Siemens Mobility en Paribus ondertekenen kaderovereenkomst voor 25 Smartron-locomotieven

Siemens Mobility en Paribus Holding GmbH & Co. KG, een beleggings- en activabeheerder uit Hamburg gespecialiseerd in vastgoed en rollend spoormaterieel, hebben een kaderovereenkomst ondertekend voor de levering van 25 Smartron-locomotieven. De deal werd door Paribus uitgewerkt en geregeld voor het in Parijs gevestigde RIVE Private Investment. Het activabeheer van de locomotieven wordt verzekerd door northrail GmbH, een dochteronderneming van Paribus gespecialiseerd in het beheer van spooractiva. Ondertussen zijn reeds vier locomotieven besteld met een waarde van € 2,5 miljoen per stuk. Drie ervan zullen door northrail GmbH verhuurd worden aan TX Logistik AG. De locomotieven zijn bedoeld voor vrachtvervoer in Duitsland. De geplande leveringen beginnen in oktober 2019. Siemens Mobility zal ook instaan voor het onderhoud van de locomotieven, en dat gedurende een periode van acht jaar.

donderdag 28 maart 2019

Siemens op Machineering 2019

Siemens is van 27 tot 29 maart aanwezig op Machineering 2019, de technologiebeurs die tot vorig jaar bekend stond als MTMS-Machineering. Siemens demonstreert in Brussels Expo hoe zijn Digital Enterprise Suite als end-to-end-oplossing fabrikanten van werktuigmachines in staat stelt om sneller te digitaliseren. Vanuit een holistische benadering over alle processen heen, is digitalisering de ideale hefboom voor productiviteit, zowel van ontwikkelaars als de eindgebruiker.

donderdag 14 maart 2019

Gepersonaliseerde en gedigitaliseerde opleiding voor medewerkers Volvo Car Gent met innovatieve Siemens-technologie in samenwerking met Odisee

Technische medewerkers van Volvo Car Gent krijgen sinds oktober vorig jaar een nieuwe opleiding waarbij ze met behulp van de laatste Siemens-technologie een hoogtechnologische installatie in de Gentse fabriek “virtueel” kunnen testen en zo beter onder de knie kunnen krijgen. Hiervoor gingen Volvo Car Gent en Siemens een samenwerking aan met de opleiding Ontwerp- en Productietechnologie op de technologiecampus van hogeschool Odisee in Gent.

donderdag 28 februari 2019

Proefproject van Siemens Mobility toont hoe sterke luchtvervuiling in München aangepakt kan worden

Siemens Mobility, ryd (een platform van ThinxNet), en Hawa Dawa hebben een proefproject op het terrein voltooid dat aantoont hoe autobestuurders gestimuleerd kunnen worden om een alternatieve route te nemen, waardoor de vervuiling op bepaalde locaties daalt. De test biedt een alternatief voor algemeen tolgeld in steden.  In combinatie met openbaar vervoer kan dit eventueel de intermodale mobiliteit verbeteren.

maandag 4 februari 2019

IoT-community MindSphere World ziet het licht in België tijdens Indumation-beurs

Op 6 februari wordt MindSphere World Belgium gelanceerd, de community rond de cloudgebaseerde IoT-oplossing MindSphere met de bedoeling het ecosysteem rond MindSphere wereldwijd te promoten en de leden te ondersteunen om nieuwe markten in de digitale economie aan te boren. De lancering gaat door tijdens Indumation, de beurs voor industriële automatisering in Kortrijk Xpo.

maandag 4 februari 2019

56 regionale treinen voor spoorwegnet van Augsburg

Spoorwegexploitant Go-Ahead Verkehrsgesellschaft Deutschland GmbH heeft Siemens Mobility de opdracht gegeven om 56 regionale multiple-unit-treinstellen te leveren. De treinen zullen worden gebruikt op de geëlektrificeerde spoorlijnen van het ‘spoorwegnet van Augsburg’ in het zuidwesten van Beieren. In totaal zullen er 44 elektrische Mireo-treinstellen met drie wagons en twaalf elektrische Desiro HC-dubbeldekstreinstellen met vijf wagons worden geleverd. Beide soorten treinen kunnen aan elkaar worden gekoppeld, waardoor de exploitant de treinen kan afstemmen op de veranderende vraag van reizigers. De bestelling is ongeveer € 400 miljoen waard. De nieuwe treinen zullen naar verwachting vanaf december 2022 - met de wijziging van de dienstregeling - de eerste reizigers vervoeren.

maandag 4 februari 2019

Industrie 4.0 in de praktijk: Siemens demonstreert Digital Enterprise Suite op Indumation 2019

Bedrijven in de maak- en procesindustrie, evenals machinebouwers en installatieontwikkelaars, zijn genoodzaakt om steeds flexibeler en efficiënter te produceren, hun time-to-market te verkorten, de kwaliteit te verhogen en IT-beveiliging te verbeteren. Onder het motto ‘Digital Enterprise - Implement Now’, demonstreert Siemens van 6 t.e.m. 8 februari op Indumation, de grootste Belgische beurs voor industriële automatisatie voor zowel de maak- als de procesindustrie, hoe zijn Digital Enterprise Suite ondernemingen helpt om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Een unieke kans voor bezoekers om Industrie 4.0 te beleven in de praktijk.

maandag 4 februari 2019

TIA-portal, de perfecte basis voor zowel digitale als reële wereld.

De nieuwste versie van TIA-portal V15.1 (Totally Integrated Automation Portal) biedt nieuwe functies voor alle fasen binnen de welgekende ‘value chain’ van een proces, vanaf de planning en engineering tot inbedrijfname. De belangrijkste topics in TIA Portal V15.1 zijn nieuwe opties voor simulatie en virtuele inbedrijfname, waardoor een nog beter digitaal ontwerp van geïntegreerde werkprocessen mogelijk wordt. Andere thema’s zijn de introductie van de nieuwe Simatic S7-1500R/H-controllers, de Sinamics S210-aandrijfintegratie, Multiuser Engineering, software-eenheden en OPC UA-functies.

maandag 4 februari 2019

Nieuw systeem voor het beheer van Industrie 4.0-communicatienetwerken

Met Sinec NMS lanceert Siemens een performant, toekomstbestendig netwerkbeheersysteem (NMS). Zo kunnen gebruikers voldoen aan de groeiende eisen die aan industriële communicatienetwerken worden gesteld, zoals de toenemende netwerkingsgraad, de grotere gegevensvolumes en de complexiteit van netwerkstructuren. Netwerken met tussen de 50 en 12.500 deelnemers kunnen met de software de klok rond centraal geconfigureerd, beheerd en gemonitord worden. Zo wordt toekomstgerichte planning vereenvoudigd, de responstijd om eventuele storingen te voorkomen versneld, en de productiviteit verhoogd. De software is inzetbaar in alle industriële sectoren.

maandag 4 februari 2019

Nieuwe voeding voor grote verscheidenheid aan toepassingen

Siemens brengt een nieuwe productreeks van bijzonder performante en robuuste voedingen op de markt: De apparaten van de Sitop PSU6200-productreeks kunnen voor diverse doeleinden worden gebruikt en bieden een omvattende functionaliteit voor gerichte diagnoses, snelle montage en een betrouwbaar bedrijf. Bovendien beschikken de eenfasige 12V- en 24V-voedingen over een breedbereikingang voor wisselspanning die tevens geschikt is voor gelijkspanningsaansluitingen en bijzonder goed tegen onder- en overspanning bestand is. Het hoge rendement tot 95 procent en de efficiënte warmteafvoer door de metalen behuizing houden de warmteontwikkeling laag. Hierdoor kunnen de compacte voedingen plaatsbesparend worden geïnstalleerd zonder dat er zijdelings vrije ruimte t.o.v. andere apparaten moet worden voorzien. Typische toepassingen omvatten standaard machine-, schakelkast- en systeembouw in de automobiel-, textielindustrie, voedingsmiddelen- en drankensector, farmaceutische industrie, evenals toepassingen in de hernieuwbare energiesector.

maandag 4 februari 2019

Nieuwe generatie softstarters voor eenvoudige tot veeleisende aandrijfvereisten

Met zijn Sirius 3RW5-reeks lanceert Siemens een nieuwe generatie van softstarters voor eenvoudige tot veeleisende aandrijfvereisten. Deze uitgebreide apparaatreeks voor het progressief opstarten van driefasige asynchrone motoren van 5,5 tot 1.200 kW verzekert efficiënte en toekomstgerichte machineconcepten die makkelijk en rendabel worden geïmplementeerd. De nieuwe Sirius 3RW5-softstarters zijn geschikt voor alle aandrijvingen, kunnen makkelijk in het automatiseringssysteem worden geïntegreerd, en verzekeren rechtstreekse gegevensuitwisseling met MindSphere, het cloudgebaseerde, open IoT-besturingssysteem van Siemens. Praktijkgerichte functies zoals automatische parameterinstelling met wijzigende opstartkarakteristieken en geïntegreerde eigenschappen zoals elektrische robuustheid bij schommelende netspanningen ondersteunen een vlotte werking in een brede waaier van toepassingen.

maandag 4 februari 2019

Compacte industriële pc Simatic IPC127E verbindt machines met elkaar en met de cloud

Siemens heeft zijn Simatic-productaanbod van industriële pc's uitgebreid met de Simatic IPC127E. De nieuw ontwikkelde industriële pc is bijvoorbeeld geschikt voor gebruik als IoT-gateway en maakt het mogelijk gegevens rechtstreeks in de productieomgeving te beheren. Of de pc nu onder Windows of Linux draait, de Simatic IPC127E maakt het mogelijk om bestaande systemen in netwerk te plaatsen met machines van verschillende fabrikanten en van verschillende technologische uitvoeringen. Dankzij de compacte behuizing van slechts 0,3 liter kan de pc met minimale ruimte-eisen in de kast worden geïntegreerd of rechtstreeks aan de machine.

maandag 4 februari 2019

Siemens rondt overname Mendix af en breidt toonaangevend digitaal innovatieplatform uit

Siemens rondde de overname van Mendix af, acht weken nadat de transactie werd aangekondigd in het kader van de bedrijfsstrategie Vision 2020+.

woensdag 30 januari 2019

Resultatenbericht en financiële cijfers Q1 BJ 2019: Sterke binnenkomende orders zetten zich door in het nieuwe boekjaar

“Onze aanhoudend hoge ordergroei onderstreept het klantenvertrouwen in het prestatievermogen van ons bedrijf. Het zal echter nog heel wat werk vergen om voor al onze activiteitsdomeinen toonaangevende marges te realiseren."Joe Kaeser, President en Chief Executive Officer van Siemens AG

maandag 28 januari 2019

Toonaangevende Industry 4.0-spelers starten samenwerking om de digitale transformatie van productiebedrijven te versnellen

Singapore Economic Development Board (EDB), McKinsey & Company, SAP, Siemens en TÜV SÜD kondigden vandaag een samenwerking aan ter ondersteuning van bedrijven groot en klein bij de introductie van Industry 4.0-technologieën.

donderdag 17 januari 2019

#Goforzero - De weg naar een toekomst als veiligere, slimmere autobestuurder

Na het succes van de eerste campagne in 2017 is Siemens België verheugd de herlancering van het #goforzero-verkeersveiligheidsprogramma te kunnen aankondigen. Deze campagne heeft tot doel een veiliger en slimmer rijgedrag te bevorderen bij alle Belgische Siemens-medewerkers en hun familieleden.