Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Digitalisering van het hele productieproces: van ontwikkeling, over engineering tot productie

For the business and trade press
Kortrijk, 24.04.2013

Dit jaar heeft Siemens op de SPS IPC Drives-vakbeurs een fascinerend inzicht geboden in de moderne productiewerelden van de toekomst: werelden waarin virtuele processen voor product- en installatieontwikkeling meer en meer worden geïntegreerd in de reële productie.

"De uitdagingen van de escalerende product- en productiecomplexiteit kunnen alleen met een alles omvattende industriële software efficiënt worden aangepakt. De innovaties die dit jaar op de vakbeurs werden getoond, vormen belangrijke stappen op de weg naar geïntegreerde product- en productielevenscycli, wat voor een nog grotere snelheid en efficiëntie zal zorgen voor onze klanten," vertelde Anton S. Huber, CEO van de divisie Industry Automation.

Naast de overname van het Belgische softwarebedrijf LMS waren de belangrijkste innovaties van de Siemens Industry-sector op de SPS IPC Drives de Simatic S7-1500 controllergeneratie en de nieuwe versie van het Totally Integrated Automation Portal (TIA Portal). De versie 12 biedt nu ook mogelijkheden voor de engineering van de aandrijftechnologie. "Allesomvattende efficiëntie in de digitale engineering van installaties is enkel mogelijk als we de naadloze integratie van de aandrijftechnologie hebben gerealiseerd. Met TIA Portal is deze mogelijkheid nu voorzien – waardoor we ons op het vlak van de integratie duidelijk onderscheiden van onze concurrenten," vertelde Michael Franke, CEO van de divisie Drive Technologies.

Sinds de overname van UGS Corp. in 2007 is Siemens wereldwijd de enige leverancier die de volledige proces van productontwikkeling en productie met industriële software dekt. Volgens Anton S. Huber vormt het continue digitaliseringsproces in de industrie de sleutel tot grotere transparantie en efficiëntie in de productie.
"Het is niet toevallig dat industriële software het technologiesegment met de grootste groei is. Sinds 2007 hebben we meer dan 4 miljard euro geïnvesteerd in overnames teneinde onze capaciteiten voor industriële IT en industriële software te versterken, met het uiteindelijke doel een naadloze integratie van virtuele en reële processen te realiseren," vertelde Huber.

Met de overname van LMS breidt Siemens zijn portfolio test- en simulatiesoftware voor mechatronische systemen uit. Daardoor kunnen klanten van Siemens hun producten in de toekomst simuleren, testen, optimaliseren en bouwen met behulp van een integrale databank in plaats van bij elke nieuwe stap in de waardeketting te moeten overschakelen van het ene gegevensformaat en softwaresysteem naar het andere. Siemens kondigde ook een strategische samenwerking aan met Bentley Systems, waardoor de partners gemeenschappelijke gegevensformaten en inhoud kunnen definiëren, teneinde een grotere integratie te verzekeren tussen digitale productontwikkeling, productieprocesplanning en informatiemodellen in de volledige levenscyclus van de fabriek.

Siemens toonde op SPS IPC Drives 2012 ook een aantal mijlpalen van nieuwe ontwikkelingen: de nieuwe Simatic S7-1500 controllergeneratie en versie 12 van het TIA Portal. Als controllerfamilie van de volgende generatie voor medium- en highend-toepassingen wordt de Simatic S7-1500 gekenmerkt door uitstekende systeemprestaties en een ruime waaier geïntegreerde functies voor bewegingssturing, beveiliging en veiligheid. Een eenvoudige indienststelling en de configureerbare diagnosefuncties maken net zo goed deel uit van het nieuwe functiepakket als de TIA Portal-integratie voor vereenvoudigde engineering en mini-male projectkosten.

De nieuwe TIA Portal-versie biedt ook talrijke nieuwe functies. Een voorbeeld: met V12 is parametrering via het TIA Portal mogelijk van alle Siemens-aandrijvingen van de Sinamics G-omvormerfamilie. "Met Sinamics Startdrive V12 kunnen we onze Sinamics G-omvormerfamilie nu integreren in het technisch installatieconcept. Intuïtieve, eenvoudige bediening en intelligente functies hebben tot een beperking van de technische input geleid, zelfs voor de meest complexe toepassingen," vertelde Ralf-Michael Franke. Bovendien werd de veiligheidsfunctionaliteit in het TIA Portal geüpgraded, ook voor de controlesystemen van de nieuwe Simatic S7-1500-familie, terwijl nieuwe beveiligingsfuncties tot een verbeterde bescherming van intellectuele eigendom, kopiëren en toegang hebben geleid.

Dit persbericht is beschikbaar op het Internet op: www.siemens.com/automation/press 

De Siemens Industry Sector (Erlangen, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van innovatieve en milieuvriendelijke producten en oplossingen voor industriële klanten. Dankzij de alomvattende automatiseringstechnologie en industriële software, een stevige expertise op de verticale markt en op technologie gebaseerde diensten verhoogt de sector de productiviteit, efficiëntie en flexibiliteit van de klant. Met meer dan 100.000 werknemers bestaat de Industry Sector uit de divisies Industry Automation, Drive Technologies, Customer Services en de Business Unit Metals Technologies. Meer informatie vindt u op www.siemens.be/Industry