Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Intuïtieve en efficiënte omvormertechniek: Sinamics Startdrive van Siemens laat naadloze integratie van aandrijfsysteem in TIA Portal toe

For the trade/business and financial press
Brussel, 14.01.2013

De recentste versie van het Totally Integrated Automation Portal (TIA Portal) van Siemens biedt de gebruiker nu de mogelijkheid om aandrijvingen van de Sinamics G120-familie efficiënt in dienst te stellen en te configureren met behulp van Sinamics Startdrive. De hoge gebruiksvriendelijkheid in combinatie met de intelligente functies zorgen voor een belangrijke vermindering van de technische werken voor complete toepassingen. De duidelijk gestructureerde en intuïtieve gebruikersinterface staat garant voor een eenvoudige parametrering van de omvormer. De Sinamics G120-omvormers kunnen eenvoudig worden geconfigureerd dankzij de uniforme gegevensopslag in het TIA Portal en verhogen het technisch rendement dankzij de perfecte interactie met Simatic-controllers. Nieuwe en handige functies zoals geïntegreerde systeemdiagnostiek en opvolgfuncties beperken werkonderbrekingen tot een minimum en optimaliseren bewegingssequenties, waardoor de productiviteit van applicaties toeneemt.

Als technisch kader voor maximale efficiëntie en gebruikscomfort biedt het Totally Integrated Automation Portal van Siemens met versie 12 van Sinamics Startdrive een naadloze integratie van het aandrijfsysteem aan. De aandrijvingen van de Sinamics G120-familie kunnen nu efficiënt en eenvoudig worden geconfigureerd op één computerscherm. De bediening verloopt intuïtief via de gebruikersgerichte interface en sterk doorgetrokken grafische interactie. Hetzelfde geldt voor de parametrering van de omvormer, die heel eenvoudig verloopt met behulp van grafische schermen. De taakgebaseerde sortering van de omvormerfuncties beperkt de inwerkingsperiode voor gebruikers, want ze worden via de taak rechtstreeks naar de functie geleid. Zoals bij de Simatic-controllers in het TIA Portal wordt de aandrijving ook als station weergegeven in de projectnavigator. Simotics-motoren kunnen via Sinamics Startdrive ook heel eenvoudig worden geïntegreerd in het technisch kader. In Startdrive werden ook geoptimaliseerde weergaven van de veiligheidsfuncties geïntegreerd voor een efficiënte indienststelling van veilige aandrijfsystemen, zodat de engineering voor zowel standaardprogramma's als veiligheidsspecifieke programma's met het TIA Portal kan worden geïmplementeerd.

Eén tool voor automatiseringstoepassingen
Een efficiënte omvormer-engineering in het TIA Portal is ook mogelijk dankzij de identieke behandeling van controllers, mens-machine-interfaces (HMI's) en aandrijvingen. Sinamics G120-aandrijvingen kunnen op dezelfde manier worden geconfigureerd als een bestaande controller. De hardwarecatalogus die in het programma is opgeslagen, kan worden gebruikt om componenten toe te voegen en busverbindingen kunnen ook tot stand worden gebracht via eenvoudig "slepen en neerzetten". De uniforme gegevensopslag en gegevensconsistentie worden verzekerd door het bibliotheekconcept van het TIA Portal. De bestaande parametrering kan opnieuw worden gebruikt in hetzelfde project of in een ander project via de bibliotheek. Omdat de vermogensmodule eenvoudig kan worden vervangen door "slepen en neerzetten", kan de engineering snel worden gewijzigd, zelfs wanneer de vermogensvereisten veranderen. Dit spaart ook tijd bij het implementeren van opvolgprojecten. Bovendien worden de communicatie-instellingen uniform voor alle apparaten uitgevoerd als onderdeel van de geïntegreerde apparaat- en netwerkconfiguratie, waardoor dubbele invoer en consistentiefouten worden vermeden. Het pakket omvat het Profidrive-aandrijfprofiel voor alle industriële toepassingen, alsook Profisafe voor faalveilige communicatie. De tijd en de moeite die voor de engineering moeten worden uitgetrokken, kan ook worden beperkt met Step 7 Motion Control dankzij de optimale interactie tussen de Simatic S7-1500-controller en Sinamics G120-omvormers. De uniforme toepassingsengineering voor controller en omvormer omvat een begeleide configuratie en parametrering van Sinamics-aandrijvingen en biedt een snelle toegang vanuit de Portal-weergave.

Veilig en productief dankzij geïntegreerde systeemdiagnostiek en volgfunctie
Sinamics Startdrive beschikt over geïntegreerde systeemdiagnostiek voor een intuïtieve en efficiënte diagnose van de omvormer. Informatie- en statusberichten worden zonder enig programmeerwerk weergegeven. In het kader van het uniforme weergaveconcept zijn statusberichten voor de aandrijving beschikbaar in gewone tekst, zowel in het TIA Portal als op het CPU-display, de HMI en de webserver. Gedetailleerde informatie kan worden opgeroepen in de diagnose- en online-editors. Dit laat een snelle probleemopsporing toe en zorgt voor een sterke daling van de uitvaltijd. Meer nog: de productiviteit van de applicatie kan worden verhoogd door bewegingssequenties te optimaliseren. Daarom beschikt de nieuwe versie van Sinamics Startdrive over een geïntegreerde tracefunctie. Tot acht signalen kunnen in twee afzonderlijke tracetaken tegelijk worden bewaakt. De gebruikersbegeleiding is identiek met Simatic-S7-1500-Trace, waarbij de controller- en omvormersporen centraal worden beheerd in het TIA Portal. Een volledige diagnose is hier zonder enig bijkomend hulpmiddel mogelijk. Omdat de bewegingssequenties intuïtief worden opgenomen en geoptimaliseerd in dezelfde tool, is er minder mechanische belasting van de machine.

Siemens ontwikkelt het TIA Portal continu verder om het intelligent technisch kader open te stellen voor meer en meer hardwarecomponenten en de tijd en moeite voor de engineering verder te beperken, want een maximale efficiëntie van de engineering creëert totaal nieuwe perspectieven om de productiviteit te verhogen en bijgevolg de concurrentiepositie te verstevigen. Met de efficiënte en intuïtieve software-architectuur van TIA Portal kunnen gebruikers alle technische en productieprocessen in de volledige waardeketting via slechts één enkel scherm ontwerpen.

Sinamics Startdrive van Siemens laat nu een naadloze integratie van het aandrijfsysteem toe in het Totally Integrated Automation Portal

Legende
Sinamics Startdrive van Siemens laat nu een naadloze integratie van het aandrijfsysteem toe in het Totally Integrated Automation Portal (TIA Portal).

U kunt ook terecht op het internet op www.siemens.be/drives en www.siemens.com/startdrive neem contact op met de technische specialisten op 02 536 78 48, e-mail: drives.be@siemens.com .

Bij dit persbericht hoort een afbeelding. U kunt een lage en een hoge resolutie afbeelding downloaden op het Internet onder www.siemens.com/dt-picture/4052