Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Innovatieve water mist technologie blust brand op betrouwbare wijze

For the business press
Brussel, 15.04.2011

Met Sinorix H2O Jet lanceert de Siemens-divisie Building Technologies een uiterst efficiënte blusoplossing die open branden met behulp van een waternevel betrouwbaar onder controle brengt of dooft. De nieuwe oplossing van Siemens werd bekroond met de Innovation Award in de categorie Brandbescherming op de internationale vakbeurs Expoprotection 2010 in Parijs.

De Siemens-afdeling Building Technologies breidt haar omvangrijke portefeuille brandveiligheidsoplossingen uit met het water mist systeem Sinorix H2O Jet. Dit systeem is bedoeld om individuele objecten (bijv. turbines en generatoren, compressoren of productie-installaties) en hun onmiddellijke omgeving te beschermen, en is geschikt om open en snelgroeiende branden onder controle te brengen of zelfs te blussen.

Het blusprincipe van de Sinorix H2O Jet is eenvoudig: de waternevel absorbeert de hitte van de brand. Het vereiste koeleffect wordt verkregen door waterdruppeltjes van slechts 150-200 μm, waarbij de effectieve grootte specifiek wordt berekend voor het te beschermen object. Door dit kleine druppelformaat is het waterverbruik relatief gering bij een gelijktijdig maximaal effect. Sinorix H2O Jet werkt als een lagedruksysteem met een druk van minder dan 16 bar. Het heeft echter hetzelfde rendement als een hogedruksysteem dankzij de combinatie van Nitrogen en water. De sproeikoppen van Sinorix H2O Jet zijn gebaseerd op het Laval-principe en werden speciaal ontwikkeld en gepatenteerd. Hiermee kan Sinorix H2O Jet branden blussen in objecten die zich tot op een afstand van 8 m bevinden – het object is bijgevolg gemakkelijk toegankelijk voor gebruik, onderhoud of herstellingswerken, maar tegelijk ideaal beschermd.

De innovatieve tweefasige stromingstechnologie met een combinatie van water als blusmiddel en Nitrogen als stuwmiddel, biedt bijkomende voordelen: beiden zijn schadeloos voor mens en milieu. Daarom kan Sinorix H2O Jet probleemloos worden gebruikt in omgevingen waar mensen aan het werk zijn – zelfs zonder bijkomende persoonlijke veiligheidsvoorzieningen zoals een systeem met tijdvertraging. Zowel water als Nitrogen zijn kosteneffectief en altijd beschikbaar, en kunnen eenvoudig en veilig worden getransporteerd, opgeslagen en bijgevuld. Water is chemisch neutraal en laat geen residuen of afbraakproducten achter. Bovendien is voor het lagedruksysteem, dat gebaseerd is op de tweefasige stromingstechnologie, enkel een lagedruk-leidingwerk van gegalvaniseerde staalbuizen vereist. De installatiekosten zijn dus relatief laag.

Sinorix H2O Jet werd op de internationale vakbeurs Expoprotection 2010 in Parijs bekroond met de Innovation Award in de categorie brandbeveiliging door een jury van specialisten, journalisten en gebruikers wegens zijn innovatieve kenmerken, zoals de tweefasige stromingstechnologie en de gepatenteerde sproeikoppen voor de objectbeveiliging. Expoprotection vindt om de twee jaar plaats en is gericht op risicopreventie en -beheer (gezondheid en veiligheid op het werk, beveiliging, brandbestrijding, industriële en natuurlijke risico’s, werkslijtage).

Op www.siemens.com/sinorix vindt u meer informatie over Sinorix H2O Jet.


De Siemens Industry Sector (Erlangen, Duitsland) is wereldwijd de toonaangevende leverancier van milieuvriendelijke productie-, transport-, bouw- en verlichtingstechnologieën. Met geïntegreerde automatiseringstechnologieën en omvangrijke, op de industrie afgestemde oplossingen verhoogt Siemens de productiviteit, de efficiëntie en de flexibiliteit van zijn klanten in de industrie en de infrastructuur. Deze sector bestaat uit zes divisies: Building Technologies, Drive Technologies, Industry Automation, Industry Solutions, Mobility en OSRAM. Met ca. 204.000 werknemers over de hele wereld (30 september) haalde Siemens Industry in het boekjaar 2010 een totaal verkoopcijfer van ongeveer €34,9 miljard. www.siemens.com/industry.

De Siemens-divisie Building Technologies (Zug, Zwitserland) is de toonaangevende leverancier van veilige, beveiligde en energie-efficiënte oplossingen voor gebouwen („Green Buildings“) en gebouwinfrastructuur. Als dienstverlener, systeemintegrator en leverancier van producten levert Building Technologies de technologie voor gebouwautomatisering, HVAC, brandbeveiliging, algemene beveiliging, laagspannings-stroomverdeling en elektrische installaties. Met ongeveer 42.000 werknemers wereldwijd (30 september) realiseerde Building Technologies in het boekjaar 2010 een omzet van €6,9 miljard. http://www.siemens.com/buildingtechnologies