Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Helioscreen Projects & Siemens Building Technologies integreren intelligente sturing van zonlicht en zonnewarmte in een gebouwbeheersysteem (GBS) om energie te besparen en het binnenklimaat te verbeteren.

For the business press
Brussel, 13.12.2010

Aanzienlijk energie besparen én meer comfort in individuele ruimtes zijn mogelijk door optimaal gebruik te maken van natuurlijk licht en de warmte van de zon. Helioscreen Projects, divisie van Hunter Douglas Belgium, en Siemens Building Technologies brengen samen een oplossing op de markt met intelligente sturing van zonwering, HVAC en verlichting voor optimaal visueel en thermisch comfort. Met een gebouwbeheersysteem (GBS) wordt continu de meest energiezuinige én comfortabele combinatie bekomen.

De zon is een waardevolle bron van gratis licht én warmte. Door hier slim gebruik van te maken, kan de intrinsieke energievraag van een gebouw worden beperkt. Ook levert het een bijdrage aan een comfortabel en productief binnenklimaat. Veelal moet zonlicht echter juist worden geweerd om visuele hinder of een te hoge temperatuur – en daarmee onnodig energieverbruik voor koeling – te voorkomen. De uitdaging is om zonwering zó te gebruiken dat deze precies de gewenste hoeveelheid licht en warmte regelt.

Samenspel tussen binnenklimaat en licht
In de “Total Room Automation”-oplossing van Helioscreen Projects en Siemens Building Technologies is de aansturing van zonwering geïntegreerd in een gebouwbeheersysteem. Het GBS zorgt 24 uur per dag voor een optimaal samenspel tussen zonwering en andere gebouwgebonden systemen, zoals verwarming, ventilatie, verlichting en airconditioning. Het systeem monitort de actuele temperatuur, registreert welke ruimtes in gebruik zijn en berekent hoe snel een ruimte opwarmt en afkoelt.

Minder energie en meer productiviteit
Intelligente sturing van zonlicht en binnenklimaat levert twee vormen van return on investment. Het is allereerst één van de maatregelen die volgens de Europese EN 15232-norm nodig zijn voor een zeer energiezuinig gebouw, waarmee besparingen tot 30% kunnen worden behaald. Uit verschillende onderzoeken blijkt bovendien dat een beter binnenklimaat leidt tot hogere productiviteit. Gezien het hoge aandeel van personeelskosten in de operationele kosten van een bedrijf , kan een productiviteitsverhoging van 1% een extra financieel voordeel opleveren die de energiebesparing benadert of zelfs overtreft.

Optimale ontwerpvrijheid
Deze oplossing biedt architecten en studiebureaus optimale vrijheid om gebruik te maken van glas en daglicht, óók op plaatsen waar dit uit het oogpunt van energieverbruik anders onverstandig zou zijn. De oplossing is daarnaast flexibel aan te passen aan veranderingen in de indeling of het gebruik van een gebouw. Ook maakt het een geïntegreerd, en daarmee efficiënter beheer en onderhoud mogelijk van zonwering en andere gebouwgebonden technieken.

Helioscreen Projects, divisie van Hunter Douglas Belgium biedt functionele oplossingen aan met geavanceerde zonwerende en lichtregulerende systemen voor optimaal visueel en thermisch comfort en is uitgegroeid tot dè referentie van zonweringoplossingen op de Belgische markt en in het Groothertogdom Luxemburg. Vanaf het concept tot de uitvoering maar ook voor de nazorg staat een team van specialisten klaar. Helioscreen Projects maakt deel uit van de internationale Groep Hunter Douglas, wereldmarktleider in functionele en decoratieve zonwering. Hunter Douglas loopt al sinds 1947 voorop in de ontwikkeling van innovatieve en projectmatige, zonwerende oplossingen. Via nauwe samenwerking met architecten en ontwerpers levert Hunter Douglas wereldwijd een bijdrage aan het omzetten van innovatieve schetsen in comfortabele, energiezuinige en intelligente gebouwen.

Siemens Building Technologies is wereldmarktleider met oplossingen en producten voor bescherming en comfort van mensen én de veiligheid in kantoren, fabrieken, openbare gebouwen, op luchthavens, kortom: in elke denkbare ruimte. Siemens doet dit met een breed portfolio, bestaande uit oplossingen voor (brand)beveiliging, regeling van binnenklimaat en gebouwautomatisering en -beheer.