Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Met Navigator legt Siemens de lat hoger wat betreft de optimalisatie van facilitaire diensten

  • Navigator combineert verschillende soorten asset- en onderhoudsgegevens met prestatiegegevens

  • Diepe analyse als basis voor nieuwe en verbeterde energie- en assetprestatiediensten

  • Uitgebreide mogelijkheden voor apps en dashboards door integratie in MindSphere: Siemens' cloudgebaseerde, IoT open besturingssysteem

Navigator, het cloudgebaseerde energie- en assetbeheerplatform van Siemens, is onlangs nog krachtiger geworden dankzij een nieuwe versie die in februari van dit jaar werd uitgebracht. Met deze nieuwste versie kan Navigator een breder scala aan datasets samenvoegen, krachtigere gegevensanalyses uitvoeren en een geheel nieuwe reeks aangepaste rapporten creëren om het beslissingsproces en de informatiedoorstroming te vergemakkelijken. “Sinds we Navigator in 2012 op de markt brachten, hebben we het voortdurend verder ontwikkeld om onze klanten te helpen betere beslissingen te nemen, hun operationele uitgaven te verlagen, hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken en hun blootstelling aan risico's te verminderen. De afdeling die actief is in gebouwentechnologie reduceerde zijn CO2-uitstoot in 2018 met 10,96 miljoen ton, wat overeenkomt met de uitstoot van één miljoen kleine auto's die allemaal één keer rond de wereld rijden”, zegt Eike Steffen, Global Head, Solutions and Services Portfolio. Momenteel verwerkt Navigator dagelijks meer dan 625 miljoen gegevenswaarden van meer dan 80.000 aangesloten gebouwen over de hele wereld.


Nieuw is de mogelijkheid om drie verschillende soorten operationele gegevens in Navigator te combineren: onderhoudsgegevens, meestal afkomstig van het computergestuurde onderhoudsbeheersysteem (CMMS); assetgegevens, zoals het merk en model van de geïnstalleerde apparatuur, de afzonderlijke onderdelen en onderhoudsschema's; en prestatiegegevens, zoals comfortniveaus, energieverbruik en CO2-uitstoot.

“De koppeling van deze verschillende soorten gegevens resulteert in waardevollere informatie. Met deze informatie en met behulp van de in Navigator ingebouwde analysefuncties, kunnen we een breed scala aan diensten aanbieden die de onderhouds- en energie-uitgaven proactief verminderen, de leefomstandigheden in het gebouw verbeteren en het risico op uitval van apparatuur beperken”, zegt Peter Halliday, Global Head, Building Performance and Sustainability. Dit heeft het mogelijk gemaakt om het beheer van gebouwonderhoud op een andere manier te benaderen, zoals met de energie- en assetprestatiediensten die Siemens aanbiedt. Studies hebben aangetoond dat deze datagestuurde onderhoudsaanpak resulteert in 35 tot 45 procent minder stilstand. Daarnaast kan deze aanpak de reparatiekosten met 45 procent, de vervangingskosten met 35 procent en de stilstandkosten met 10 procent doen dalen. Bovendien maakt Navigator het mogelijk om gerichter onderhoud uit te voeren. Wanneer bijvoorbeeld werkorders worden geïnitieerd, bevatten ze een lijst van de gereedschappen en onderdelen die nodig zijn om het werk uit te voeren.

Een ander voordeel is de hogere tevredenheid van huurders. Bovendien neemt de betrouwbaarheid van assets als geheel toe omdat de hoofdoorzaken worden aangepakt in plaats van de symptomen. Tot slot kunnen gebouwexploitanten geld besparen: met lagere operationele uitgaven voor onderhoud en energieverbruik en een beter beslissingsproces op basis van werkelijke investeringsuitgaven, kunnen de besparingen op energie- en onderhoudskosten oplopen tot 30 procent.

De gegevens die Navigator gebruikt, hebben nog meer potentieel omdat ze ook beveiligd kunnen worden ingevoerd in MindSphere, Siemens' cloudgebaseerde, open IoT besturingssysteem. Een voorbeeld van wat mogelijk is: gebouwgegevens uit Navigator kunnen worden gekoppeld aan specifieke milieugegevens, zoals gegevens met betrekking tot stofdeeltjes in de lucht. De resultaten worden weergegeven in een dashboard, op basis waarvan exploitanten actie kunnen ondernemen om het comfort en de veiligheid van de gebruikers van een gebouw te garanderen. Met behulp van de asset-, onderhouds- en prestatiegegevens uit Navigator kunnen dashboards en apps worden gecreëerd om in te spelen op de vraag van de klant naar flexibele oplossingen.

Daarnaast kan Siemens nu de mogelijkheid bieden om gebouwgegevens te combineren met transportgegevens en netgegevens. Voor steden betekent dit dat burgemeesters nu betere beslissingen kunnen nemen met betrekking tot de infrastructuur van hun stad door middel van een datagestuurde en meer holistische aanpak. In de toekomst zullen er meer en meer dashboards en apps met MindSphere worden gemaakt die klanten zullen helpen om effectiever aan hun belangrijkste bedrijfsdoelstellingen te voldoen.

 

Meer informatie

In een enquête van het onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau Verdantix werd Siemens onlangs gekozen als het favoriete merk voor software en diensten die het energie-, onderhouds- en facilitair beheer optimaliseren.
Meer informatie vindt u hier: https://www.siemens.com/global/en/home/products/buildings/contact/smart-building-technology-global-survey-2018.html

Er zijn vier nieuwe energie- en assetprestatiediensten beschikbaar die kunnen worden gecombineerd of aangepast voor een aanpak op maat van elk gebouw. Deze zijn:

  • CloudFIM's (Cloud Facility Improvement Measures)

  • CloudOps (Cloud Operations)

  • Maintenance Strategy Analysis

  • Predictive Maintenance Analytics

Meer informatie vindt u hier: https://new.siemens.com/global/en/products/buildings/services/manage-asset-performance.html

Totaal energiebeheer is een totaalaanpak van energiediensten en -projecten die ervoor zorgt dat u alleen de energie verbruikt die absoluut noodzakelijk is, energie koopt tegen een eerlijke prijs, ter plaatse energie opwekt en opslaat en voortdurend verbetert door middel van datagestuurde analyses. Ontdek hoe Navigator totaal energiebeheer mogelijk maakt: https://new.siemens.com/global/en/products/buildings/energy-sustainability/total-energy-management/analyze-to-optimize.html

MindSphere verbindt producten, installaties, systemen en machines om de schat aan gegevens die door het internet der dingen worden gegenereerd met geavanceerde analyses te benutten. Meer informatie:
https://new.siemens.com/global/en/products/software/mindsphere.html

Meer informatie over ons aanbod rond gebouwentechnologie vindt u op www.siemens.be/buildingtechnologies.

 

Siemens Smart Infrastructure (SI) geeft vorm aan de markt voor intelligente, adaptieve infrastructuur voor vandaag en voor de toekomst. SI focust op de urgente uitdagingen van verstedelijking en klimaatverandering door energiesystemen, gebouwen en industrieën met elkaar te verbinden. SI biedt klanten een uitgebreid End-to-End portfolio uit één enkele bron - met producten, systemen, oplossingen en diensten vanaf de energieopwekking tot en met het energieverbruik. Met een steeds meer gedigitaliseerd ecosysteem helpt SI klanten om succesvol te zijn, en onze gemeenschappen om vooruitgang te boeken en duurzame ontwikkeling te omarmen en draagt zo bij tot de vrijwaring van onze planeet. SI creëert zorgzame omgevingen. Siemens Smart Infrastructure heeft zijn internationale hoofdkantoor in Zug, Zwitserland, en heeft wereldwijd zo’n 71.000 medewerkers in dienst.

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is wereldwijd actief, met een focus op de domeinen van elektriciteitsopwekking en -distributie, intelligente infrastructuur voor gebouwen en gedistribueerde energiesystemen, en automatisering en digitalisering in de proces- en productie-industrieën. Met de afzonderlijk beheerde bedrijfsentiteit Siemens Mobility, een toonaangevende leverancier van intelligente mobiliteitsoplossingen voor spoor- en wegvervoer, geeft Siemens vorm aan de wereldmarkt voor passagiers- en vrachtdiensten. Dankzij de meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde bedrijven Siemens Healthineers AG en Siemens Gamesa Renewable Energy is Siemens ook een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie en digitale gezondheidszorgdiensten en milieuvriendelijke oplossingen voor onshore en offshore windenergieproductie. In boekjaar 2018, afgesloten op 30 september 2018, genereerde Siemens een omzet van € 83,0 miljard en een nettowinst van € 6,1 miljard. Eind september 2018 had het bedrijf wereldwijd zo’n 379.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com

17-4-2019