Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens bewijst operationele slagkracht in boekjaar 2009 ondanks moeilijke marktomstandigheden

For the business press
Brussel, 03.12.2009

Siemens toont in boekjaar 2009 een operationele slagkracht ondanks moeilijke economische tijden. De groei- en winstdoelstellingen werden gehaald, en soms zelfs aanzienlijk overtroffen. Het bedrijf concentreerde zich verder op haar kernactiviteiten en breidde haar milieuportfolio verder uit, een van de belangrijke groeipolen bij Siemens. Het ‘procurement initiatief’ en het SG&A-programma gericht op het terugschroeven van de verkoop-, algemene en administratieve kosten hebben de concurrentiekracht van Siemens verder versterkt.

“Vergeleken met onze belangrijkste concurrenten heeft Siemens in 2009 in uiterst moeilijke marktomstandigheden een zeer goede prestatie neergezet”, aldus CEO Peter Löscher. “Dankzij de sterke resultaten van onze Energy en Healthcare Sector, kunnen we trots terugblikken op een stabiele omzet en winst uit operationele activiteiten. We zijn boekjaar 2010 met vernieuwde energie begonnen, en hebben ons aanbod nog versterkt door de overname van Solel. We zien wereldwijd een aanzienlijk potentieel op het vlak van milieutechnologie. Om de duurzame voortzetting te verzekeren van die bedrijfsactiviteiten die in het bijzonder door de crisis getroffen werden, gaan we verder met de strikte implementatie van alle noodzakelijke maatregelen. De algemene marktsituatie blijft ook in 2010 erg uitdagend. ”

Financiële hoogtepunten

  • Binnenkomende orders waren goed voor € 18,747 miljard, dit is 16 % lager dan dezelfde periode vorig jaar. De verhouding van orders tot omzet (book-to-bill) bedroeg 0,95 en de openstaande orders voor de sectoren (backlog) bedroegen € 81,2 miljard.

  • De omzet van € 19,714 miljard lag 9 % lager dan die van hetzelfde kwartaal vorig jaar, ondanks de stabiele omzet van Energy en Healthcare.

  • De winst van alle sectoren samen bedraagt € 1,923 miljard, een stijging met 25 % ten opzichte van vorig jaar.

  • De cashflow uit voortgezette activiteiten bedroeg € 3,158 miljard, wat 13 % hoger was dan de sterke prestaties in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

  • De nettowinst bedroeg een negatieve € 1,063 miljard, hoofdzakelijk wegens een non-cash-verlies van € 1,962 miljard gerelateerd aan NSN (Nokia Siemens Networks). De winst per aandeel bedroeg een negatieve € 1,31.

  • Voor boekjaar 2009 bleef de omzet nagenoeg onveranderd vergeleken met vorig jaar. De winst voor alle sectoren samen steeg tot € 7,466 miljard, en de winst uit voortgezette activiteiten steeg tot € 2,457 miljard. Siemens stelde een dividend van € 1,60 per aandeel voor, net zoals in boekjaar 2008.

Raadpleeg hier het volledige persoverzicht (in het Engels): www.siemens.com/press

Contact :

Vera Janssens

Siemens nv
Corporate and Marketing Communciations Director
GSM : +32 477673928