Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Officiële overhandiging van de eerste elektrische Volvo C30 voor het wagenpark van Siemens Belgium binnen het Volt-Air project

For the business press
Brussel, 29.09.2011

Met de levering van de eerste van drie elektrische Volvo C30’s aan Siemens Belgium schakelt duurzame mobiliteit naar een hogere versnelling. Dit initiatief kadert in het ‘Proeftuin 2011’ project, waarmee de Vlaamse overheid de invoering van elektrische voertuigen wil versnellen. De Volvo C30 wordt gedeeltelijk in Gent geproduceerd en dankzij twee elektrische batterijen heeft het voertuig een bereik tot 150 kilometer. Siemens heeft het doel om deze wagens zowel in het wagenpark te integreren als deze onder reële dagelijkse omstandigheden te gebruiken.

Strategisch partnership
Volvo Car Corporation en Siemens AG hebben recentelijk een strategisch partnership aangekondigd tijdens een persconferentie in München op het gebied van o.a. de ontwikkeling van elektrische aandrijf- en oplaadsystemen. Voor beide ondernemingen is dit het begin van een nieuw tijdperk van visionaire mobiliteit waarbij innovatieve toepassingen, duurzame energie en vooruitstrevende technologie aan elkaar gekoppeld zijn.

“De elektrische Volvo C30 is een belangrijk onderdeel van de ambitieuze elektrificatiestrategie van Volvo Cars," zegt Bart Crols, managing director van Volvo Cars Belgium. “De Volvo C30 Electric bevindt zich nu nog in een prototypefase. Volvo wil een paar honderd proefexemplaren verkopen aan fleetklanten, zoals overheden en bedrijven, om zowel het concept als de markt uit te testen, en de resultaten zijn zeer belovend."

Op dit ogenblik wordt de auto gedeeltelijk in Gent gebouwd; de elektrische motor en batterijen worden in Zweden ingebouwd. "Puur-elektrische aandrijving is het meest aangewezen voor compacte modellen zoals de C30," aldus Geert Bruyneel, gedelegeerd bestuurder van Volvo Cars Gent. "Dat betekent dat de fabriek in Gent een goede kans maakt als het model geïndustrialiseerd wordt. Het proeftuinproject van Siemens biedt ons de kans om de C30 Electric langdurig te testen. De Volvo C30 Electric benadert mobiliteit vanuit een duurzame benadering. Het is dan ook bemoedigend dat Siemens de voertuigen in het wagenpark integreert voor dagelijks gebruik.”

Siemens werkt met Volvo samen om technologie te testen voor de productie van elektrische auto’s. Het strategisch partnership richt zich vooral op de ontwikkeling van elektrische aandrijf- en oplaadsystemen.

“Vandaag krijgen wij niet alleen de sleutel overhandigd van de elektrische Volvo C30, maar meteen start een uitdagend tijdperk voor onze organisatie. Vooreerst wil Siemens een voortrekkersrol in België opnemen, maar bovendien deze duurzame technologieën uitvoerig testen op de openbare weg om ze uiteindelijk te verbeteren.”, zegt André Bouffioux (CEO België-Luxemburg). Hij vervolgt: “Niet alleen heeft Siemens de intentie om volop te investeren in duurzame energie, maar als leverancier van geavanceerde technologie voor elektrische auto’s neemt het bedrijf graag de pioniersrol op zich om een testvloot van elektrische auto's op de openbare weg te brengen. Tegen eind volgend jaar zal het bedrijf doorheen Europa maar liefst een testvloot van 200 elektrische auto's uitproberen op de openbare weg.”

Groen licht voor Proeftuin
Na een grondige evaluatie keurde de Vlaamse Regering op 15 juli vijf projecten goed in het kader van de ‘Proeftuin 2011’ rond Elektrische Voertuigen. Het proeftuinplatform is een initiatief van Vlaams minister Ingrid Lieten waarbij diverse bedrijven, sectoren, overheden en onderzoeksinstellingen betrokken zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling om de voordelen van elektrische auto’s op het vlak van milieu en gezondheid te onderstrepen, doordat er geen uitstoot meer is van CO2 en fijn stof.

Eén van de geselecteerde projecten is het Volt-Air platform, ontwikkeld door Siemens, in een consortium met Volvo Cars, Westlease, Elexys, E. Van Wingen, Powerdale en de stad Kortrijk. Verder wordt het platform ondersteund door KHLim, K.U.Leuven en VITO, de onderzoeksinstellingen van het onderzoekscentrum Energyville voor groene energie en elektromobiliteit binnen dit project. Volt-Air is een platform met als doelstelling innovaties te ondersteunen om de integratie van elektrische voertuigen in bedrijfsvloten en in microgrids van bedrijven te bevorderen.

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten zet sterk in op de elektrische auto. “De voordelen van elektrische auto’s zijn dan ook zeer groot. Zo zorgen elektrische voertuigen ervoor dat we de leefbaarheid in de steden kunnen verbeteren want er is geen uitstoot van fijn stof en CO2 en bovendien is er veel minder geluidshinder. Elektrische auto’s zullen dus de gezondheid van onze kinderen verbeteren en goed zijn voor het klimaat. En tot slot, vormt de komst van de elektrische auto een enorme kans voor onze automobielindustrie. We hebben in Vlaanderen namelijk heel wat bedrijven die mee aan de top staan, en die dus heel wat jobs kunnen creëren.”

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldwijde specialist in elektronische en elektrische engineering, die actief is in de sectoren Industrie, Energie en Gezondheidszorg. Siemens staat reeds meer dan 160 jaar voor technologische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en internationale activiteiten. Het bedrijf is de grootste leverancier ter wereld van milieutechnologieën. Meer dan een derde van zijn totale inkomsten is afkomstig van groene producten en oplossingen. In het boekjaar 2010, dat eindigde op 30 september 2010, bedroegen de inkomsten van continue activiteiten (exclusief Osram en Siemens IT Solutions and Services) in totaal 69 miljard euro, bij een netto-inkomen uit continue activiteiten ter waarde van 4,3 miljard euro. Eind september 2010 had Siemens wereldwijd ongeveer 336.000 werknemers op basis van continue activiteiten. Meer informatie op het internet op: www.siemens.com.