Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens richt next47 op als onafhankelijke entiteit voor start-ups

  • Investering van € 1 miljard over de komende vijf jaar

  • Vrijheid voor nieuwe ideeën en ontwikkeling van nieuwe technologieën

  • Focus op toekomstgerichte domeinen zoals kunstmatige intelligentie en decentrale elektrificatie

Op 1 oktober 2016 zal Siemens een onafhankelijke entiteit oprichten om disruptieve ideeën te promoten en de ontwikkeling van nieuwe technologieën in een stroomversnelling te brengen. De naam next47 verwijst naar 1847, het jaar waarin Siemens werd opgericht. Door zijn bestaande activiteiten voor start-ups in next47 onder te brengen, verenigt Siemens het beste van twee werelden. In next47 worden de mogelijkheden van een grotere flexibiliteit, snelheid en onafhankelijkheid gecombineerd met een wereldwijd klantenbestand, jarenlange ervaring, klantenvertrouwen en financiële draagkracht. De eerste vijf jaar wordt € 1 miljard uitgetrokken voor de nieuwe entiteit. Siegfried Russwurm, Chief Technology Officer bij Siemens, wordt waarnemend hoofd van de nieuwe entiteit.

“Siemens begon in 1847 zelf als start-up, in een Berlijnse achtertuin”, aldus Joe Kaeser, President en CEO van Siemens AG. “Met next47 zetten we de idealen van onze stichter voort en creëren we een omgeving waarin innovatie wordt gecultiveerd terwijl we Siemens steeds verder ontwikkelen.” Hoewel de nieuwe entiteit de nodige onafhankelijkheid krijgt, zal ze de talloze door Siemens geboden voordelen volop kunnen benutten. Er worden kantoren geopend in Berkeley, Shanghai en München om van hieruit alle regio’s wereldwijd te dekken. next47 zal voortbouwen op de bestaande activiteiten voor start-ups van Siemens. De nieuwe entiteit zal open staan voor medewerkers en oprichters, externe start-ups en gevestigde ondernemingen als ze businessideeën op de strategische innovatiedomeinen van Siemens willen nastreven. “next47 zal de vrijheid bieden vereist om te experimenteren en te groeien, zonder de organisatorische beperkingen van een grote onderneming. Onze nieuwe entiteit zal de strategie van Siemens resoluut voortzetten en ons ontvankelijker maken voor disruptieve ideeën op onze kerndomeinen elektrificatie, automatisering en digitalisering”, aldus Siegfried Russwurm.

Het eerste project van next47 is de elektrificatie van de luchtvaart; in april 2016 werd in dit kader al een overeenkomst met Airbus gesloten. De twee bedrijven willen aantonen dat hybride elektrische aandrijfsystemen technisch haalbaar zijn tegen 2020 voor kleine vliegtuigen en middelgrote passagiersvliegtuigen. Andere belangrijke innovatiedomeinen omvatten kunstmatige intelligentie, autonome machines, decentrale elektrificatie, en genetwerkte mobiliteit. De nieuwe entiteit zal ook actief zijn op het vlak van zogenaamde blokketentoepassingen ontworpen om bijvoorbeeld gegevensoverdracht in de industrie en in energiehandel eenvoudiger en veiliger te maken.

Siemens werkt reeds sinds het eind van de jaren 1990 samen met start-ups. De voorbije 20 jaar heeft het bedrijf meer dan € 800 miljoen geïnvesteerd in ongeveer 180 start-ups. Siemens onderhoudt jaarlijks contact met meer dan 1.000 start-ups, lanceert zo’n 20 samenwerkingsverbanden per jaar en heeft reeds meer dan een dozijn eigen start-ups opgericht.

Dit persbericht en bijhorend persmateriaal zijn beschikbaar op: www.siemens.com/press/next47

Volg ons op Twitter: www.twitter.com/siemens_press

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 garant staat voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens de nr. 1 voor de bouw van offshore windturbines, een toonaangevende leverancier van gas- en stoomturbines voor stroomopwekking, evenals van oplossingen voor elektriciteitstransmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2015, afgesloten op 30 september 2015, noteerde Siemens een omzet van € 75,6 miljard en werd een nettowinst van € 7,4 miljard gerealiseerd. Eind september 2015 had het bedrijf wereldwijd zo’n 348.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

29-6-2016