Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens zet brede omzetgroei verder in tweede kwartaal

Winstvoorspelling voor 2012 verlaagd

For the trade/business and financial press
München, 25.04.2012

Siemens zet brede omzetgroei verder in het tweede kwartaal van boekjaar 2012. De omzet in het tweede kwartaal steeg met 9 procent ten opzichte van vorig jaar, gesteund door een groot volume openstaande orders. Nieuwe orders daalden met 13 procent. De winst lag aanzienlijk lager dan het voorgaande jaar wegens projectlasten bij de divisie Power Transmission en een (participatie) kapitaalsverlies bij NSN. Bovendien werd in het tweede kwartaal van 2011 een buitengewone opbrengst van € 1,5 miljard genoteerd dankzij de verkoop van het Siemens-aandeel in Areva NP. “Zoals verwacht, verliep het tweede kwartaal niet moeiteloos. Hoewel we een duidelijke groei in onze omzet konden optekenen, lagen de binnenkomende orders onder het niveau van vorig jaar wegens een lager volume uit grote orders. Voor boekjaar 2012 zitten we op koers om onze doelstellingen op het vlak van omzet en orders te realiseren. De kwartaalwinst lag onder de verwachtingen wegens lasten voor Power Transmission-projecten in Duitsland”, aldus Peter Löscher, President en CEO van Siemens.

Brede omzetgroei zet zich voort
Herstructurering bij NSN en lasten voor Power Transmission drukken de winst.

Peter Löscher, President en Chief Executive Officer van Siemens AG
“Zoals verwacht, verliep het tweede kwartaal niet moeiteloos. Hoewel we een duidelijke groei in onze omzet konden optekenen, lagen de binnenkomende orders onder het niveau van vorig jaar wegens een lager volume uit grote orders. Voor boekjaar 2012 zitten we op koers om onze doelstellingen op het vlak van omzet en orders te realiseren. De kwartaalwinst lag onder onze verwachtingen wegens projectlasten bij Power Transmission in Duitsland. We pakken de problemen echter systematisch aan”.

Financiële hoogtepunten:

  • De omzet voor het tweede kwartaal steeg met 9 % jaar-op-jaar tot € 19,297 miljard, stijgingen in alle sectoren en rapporteringregio’s en 11 % groei in de opkomende markten inbegrepen.

  • De binnenkomende orders bedroegen €17,880 miljard, 13 % onder het niveau in dezelfde periode vorig jaar, die gekenmerkt werd door een aanzienlijk hoger volume uit grote orders, in het bijzonder in de opkomende markten. De verhouding van order tot omzet (book-to-bill) bedroeg 0,93 en de openstaande orders (backlog) waren goed voor € 100 miljard.

  • De winst voor alle sectoren samen bedroeg € 1,929 miljard, een sterke stijging ten opzichte van het eerste kwartaal van boekjaar 2012, maar nog ver onder dezelfde periode vorig jaar toen er een opbrengst van € 1,520 miljard genoteerd werd dankzij de desinvestering van het Siemens-aandeel in Areva NP (Areva). In de winst voor alle sectoren samen van de huidige periode werd rekening gehouden met € 278 miljoen aan lasten voor de Power Transmission-activiteiten.

  • De winst uit voortgezette activiteiten bedroeg € 1,053 miljard, negatief beïnvloed door een (participatie)kapitaalsverlies van € 640 miljoen resulterend uit de herstructurering bij Nokia Siemens Networks B.V. (NSN). Dit in sterk contrast met dezelfde periode vorig jaar toen we konden profiteren van bovenvermelde Areva-opbrengst.

  • De vrije cashflow uit voortgezette activiteiten steeg jaar-op-jaar tot € 446 miljoen, als gevolg van een hogere cashflow in de sectoren.