Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens pioniert in België met slim, milieuvriendelijk energienet en elektrische wagens

Zonnepanelen leveren energie goed voor 4.000.000 km per jaar met elektrische vloot

For the trade/business and financial press
Huizingen, 22.03.2011

Technologiebedrijf Siemens presenteerde vandaag een primeur voor ons land. Op haar site in Huizingen bouwde Siemens een slim energienetwerk dat elektrische bedrijfswagens voorziet van groene energie, afkomstig van een fotovoltaïsch park van om en bij de 10.000 m². De elektrische wagens zijn niet alleen gebruikers van energie, maar worden ook ingezet als buffer om energie op te slaan. Het bijzondere aan het net is de intelligente wisselwerking tussen de vraag en het aanbod van energie.

“Slimme energienetten en het inzetten van elektrische wagens zijn de toekomst voor duurzame energie. Met dit initiatief wil Siemens de voortrekkersrol in België opnemen. Onze eigen site wordt gebruikt als proefproject,” zegt André Bouffioux, CEO van Siemens België-Luxemburg.

Elektrisch autorijden is pas echt milieuvriendelijk als de wijze waarop we deze van energie voorzien dat ook is.
Voor het terugdringen van de CO2 uitstoot wordt met argusogen gekeken naar verdere ontwikkelingen rond de elektrische wagen. Terecht, want het potentieel is gigantisch. Een elektrische wagen zonder meer aansluiten op het huidige netwerk is niet milieuvriendelijk. Elektrische wagens via slimme netwerken aansluiten op duurzame energiebronnen is dat wel.

Primeur op eigen site in Huizingen: slim energienetwerk  in de praktijk.
Op de bedrijfssite in Huizingen stroomt hernieuwbare energie, geproduceerd door bijna 10.000 m² zonnepanelen, in een slim energienetwerk, ook wel mini-smart-grid of micro grid genoemd. Op het micro grid zullen tien elektrische wagens hun batterijen opladen via tien laadpalen op de sites in Anderlecht en Huizingen. De wagens worden door de medewerkers gebruikt voor professionele verplaatsingen. Het fotovoltaïsche park levert 400 MWh op – genoeg energie om jaarlijks vier miljoen kilometer te rijden. Het unieke is dat het eigen energienetwerk intelligente communicatie mogelijk maakt tussen de energieproductie en het verbruik van energie.

Milieuvriendelijk energienet zorgt voor efficiënt gebruik duurzame energie.
Het concept van Siemens in Huizingen voorziet een optimaal gebruik van de opgewekte zonne-energie. Jeroen Vanfraechem, Head Energy Renewables Siemens Belgium legt uit: “We hebben geopteerd voor de zon als energiebron, maar een windmolen of warmtekrachtkoppeling had evengoed gekund. De batterij van de elektrische auto kan overtollige groene energie opslaan voor periodes van weinig zon of weinig wind. Op die manier gaat er niets van de opgewekte energie verloren. Deze communicatie tussen productie, verbruik en opslag van milieuvriendelijke energie wordt verzorgd door een slim energienet. Het doel is om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen waarbij consumenten maximale controle krijgen over hun eigen energieverbruik.”

Het slim managen van de energiefactuur.
Slimme energienetwerken laten niet alleen toe dat ieder van ons energie kan opwekken, maar ook dat we zelf beslissen wat we doen met deze energie. Willen we deze sturen in de richting van onze elektrische apparaten of auto’s? Willen we het teveel aan opgewekte energie tijdelijk opslaan om later te gebruiken? Of willen we onze energie verkopen aan het energienetwerk? De beslissing van verbruik, opslaan, verkoop of aankoop van energie zal afhankelijk zijn van de energieprijs van het moment. Softwaretechnologie zal ons helpen om een beslissing te nemen. Dit kan erg ingewikkeld en ver van ons bed lijken, maar de technologie is klaar. Het zal ons dagelijks leven grondig veranderen.

Onze ambitie: een totale e-mobiliteitsoplossing in 2012.
Met de uitgebreide praktijktest in Huizingen wil Siemens de efficiëntie van een slim elektriciteitsnet op elektrische wagens testen en kijken waar nog moet worden bijgeschaafd. “Dankzij deze informatie willen we onze ambitie verwezenlijken”, aldus CEO André Bouffioux. “In 2012 willen we onze klanten een totale e-mobiliteitsoplossing aanbieden, die zowel operationeel als economisch haar sterkte heeft bewezen. Met de ontwikkeling van dit slimme energienetwerk vervult Siemens ten volle haar pioniersrol in het aanbieden van milieubewuste totaaloplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen en vraagstukken van vandaag en morgen.”