Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Sterk boekjaar 2011 voor Siemens België-Luxemburg

Nieuwe sector focust op technologie voor de steden van morgen

For the trade/business and financial press
Brussel, 18.01.2012

In een onzekere economische en politieke context wist Siemens België-Luxemburg in 2011 zijn doelstellingen te behalen: de omzet bleef met 1,029 miljard euro stabiel en de orderontvangst kwam uit op 976 miljoen euro. Om in te spelen op belangrijke wereldwijde trends zoals verstedelijking, klimaatverandering, globalisering en demografische veranderingen creëerde Siemens in oktober 2011 een nieuwe sector “Infrastructure & Cities”. Deze vierde sector is ontstaan vanuit de realiteit dat steden economische groeipolen geworden zijn die steeds meer behoefte hebben aan geïntegreerde en intelligente infrastructuur om de duurzaamheid en leefbaarheid op langere termijn te verzekeren.

Cijfers 2011 Siemens België-Luxemburg
De resultaten van Siemens België-Luxemburg liggen in het verlengde van de resultaten van het vorige jaar.

  • De omzet van Siemens België-Luxemburg bleef zo goed als stabiel en ging van 1,031 miljard euro in 2010 naar 1,029 miljard euro in 2011. Deze omzet werd voor 47% gerealiseerd in Industry, 37% in Healthcare en 16% in Energy.

  • De nieuwe orders stegen in 2011 met 2,2% (976 miljoen euro) ten opzichte van 2010 (955 miljoen euro).

  • 37% van de totale omzet van Siemens België-Luxemburg werd gerealiseerd dankzij de directe exportactiviteiten. De exportomzet daalde licht tot 384 miljoen euro in 2011 tegenover 427 miljoen euro in 2010.

  • Het aantal medewerkers daalde van 1.900 in 2010 naar 1.769 in 2011

André Bouffioux, CEO van Siemens België-Luxemburg concludeert: “In de huidige economische context waarin opdrachten uitgesteld werden en in sommige branches soms een terugval van de vraag ontstond, zijn deze cijfers meer dan verdienstelijk en kunnen we spreken van een positief resultaat. Siemens bewijst dat het een solide speler is die ook in moeilijke economische omstandigheden blijft innoveren.”

‘Infrastructure & Cities’
Siemens bereidt zich al lang voor op de nieuwe tendensen in de samenleving en heeft zijn portfolio afgestemd op de actuele megatrends zoals: verstedelijking, klimaatverandering, globalisering en demografische veranderingen. Mede daarom heeft de groep op 1 oktober 2011 een vierde sector “Infrastructure & Cities” opgericht.

Steden staan voor de ongekende uitdaging om hun groei harmonisch te laten samengaan met een goede levenskwaliteit. Siemens Infrastructure & Cities kan alle belangrijke spelers die hier actief zijn, overkoepelende en geïntegreerde oplossingen aanbieden voor de duurzame ontwikkeling van de steden van morgen. Zo zullen leven, werken en zich ontspannen ook morgen nog mogelijk zijn in dichtbevolkte stedelijke gebieden. Infrastructure & Cities biedt technologische totaaloplossingen voor duurzame mobiliteit, betrouwbare stroomverdeling, intelligente energienetwerken (‘smart grids’), energie-efficiëntie, beperking van CO2-uitstoot, afvalbeheer,…

“Siemens België-Luxemburg heeft de kennis in huis om de technologieën in domeinen als veiligheid en mobiliteit niet alleen intelligent te maken, maar ook om ze te integreren. Denk maar aan de spoorwegtunnel “Diabolo” tussen Zaventem en Antwerpen waarvoor we een branddetectiesysteem ontwikkelden of aan de hybride aandrijftechnologie van Siemens voor de succesrijke lancering van milieuvriendelijke Van Hool bussen in verschillende Europese steden. De vierde sector biedt ons alleszins perspectieven op termijn”, bevestigt André Bouffioux.

Proefproject rond elektrische mobiliteit groeit verder in 2012
Bedrijven en particulieren zijn niet langer alleen energieconsument, ze worden ook energieproducent. Sinds begin 2011 stroomt op de bedrijfssite in Huizingen hernieuwbare energie, geproduceerd door bijna 10.000 m² zonnepanelen, in een smart-grid. Siemens België-Luxemburg voorziet tien elektrische bedrijfswagens die met deze groene energie hun batterijen opladen. De wagens spelen niet alleen een rol als verplaatsingsmiddel, maar ook als opslagcapaciteit: bij pieken van energieproductie kunnen de batterijen overtollige energie opslaan.

Met dit proefproject wil Siemens de efficiëntie van een slim elektriciteitsnet op elektrische wagens testen en verbeteren. Het project werd in de loop van 2011 uitgebreid tot een platform om innovatie te bevorderen. In juli 2011 selecteerde de Vlaamse regering dit project -met de naam Volt-Air- als een van de vijf platformen van de “Vlaams Proeftuin Elektrische Voertuigen”. Het zal in 2012 verder groeien om de integratie van elektrische voertuigen in bedrijfsvloten en microgrids van bedrijven te stimuleren.

Vooruitzichten
“2012 dient zich aan als een moeilijk jaar. De economie is onzeker en er wordt veel tegenwind verwacht. Toch heeft Siemens België-Luxemburg de gezonde ambitie om zijn markpositie te behouden in alle sectoren waarin het actief is. Om dit te bereiken, zien wij heel wat kansen in de combinatie van duurzame, complete en tegelijkertijd ook kostenbesparende oplossingen. Siemens beschikt over een uniek groen portfolio dat in België en Luxemburg ongeveer 30 procent van de omzet vertegenwoordigt én sneller groeit dan de rest van het portfolio”, aldus André Bouffioux.

Siemens is een technologische topspeler die kan bogen op meer dan 160 jaar geschiedenis. Vandaag realiseert de groep – met 360.000 medewerkers verspreid over 190 landen – een jaaromzet van € 73,5 miljard. In België en Luxemburg telt Siemens bijna 1.800 medewerkers, samen goed voor een omzet van zowat € 1 miljard. Zowel in België als internationaal legt de groep zich toe op vier toekomstgerichte Sectoren: Industry, Infrastructure & Cities, Energy en Healthcare.

Note:
1. Cijfers 2010 en 2011 zonder Siemens IT Solutions and Services en Siemens IT Solutions and Services Finance
2. In samenwerking met Volvo Cars, verschillende kmo’s en de stad Kortrijk. Met de steun van KHLim, K.U.Leuven en VITO, de onderzoeksinstellingen van het onderzoekscentrum Energyville voor groene energie en elektromobiliteit