Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens demonstreert automatisering en digitalisering van de toekomst in nieuw Concept Center 4 Industries

Op weg naar Industrie 4.0 – “The Digital Enterprise”
Product- en systeeminnovaties luiden nieuw tijdperk in.

Siemens Concept Center 4 Industries

Siemens opende vandaag in zijn hoofdkantoor in Beersel het nieuwe Concept Center 4 Industries, kortweg CC4I.  Hier wil Siemens klanten laten kennis maken met zijn visie op de digitalisering en automatisering van de toekomst. Innovatieve automatiseringsconcepten en nieuwe softwareplatformen demonstreren met behulp van audiovisuele elementen hoe Siemens het pad effent voor de digitale fabriek van morgen.

Wereldwijd eisen klanten steeds meer hoogkwalitatieve producten op maat die snel en steeds beschikbaar zijn. Op de competitieve wereldmarkt vormt dit een steeds grotere uitdaging voor bedrijven en ondernemingen. “De vraag rijst hoe men productiever, eenvoudiger, efficiënter en flexibeler kan functioneren”, vertelt Eddy Nelis, Vice-President Digital Factory – Process Industries and Drives van Siemens. ‘Twee hefbomen spelen hierbij een cruciale rol: een doorgedreven automatisering gekoppeld aan een geavanceerde digitalisering van de processen binnen een industriële context. En dit doorheen de volledige waardeketen: van bij het ontwerp, over de engineering tot het beheer van de machines en producties.”

Product- en systeeminnovaties
In het gloednieuwe Concept Center 4 Industries wordt gedemonstreerd hoe de virtuele en reële wereld naadloos in elkaar overlopen en hoe Siemens het pad naar de digitale fabriek wil effenen. Naast een sterke focus op de ontwikkeling van onder andere nieuwe softwareplatformen kunnen bezoekers er uitkijken naar tal van product- en systeeminnovaties van Siemens, die tastbaar worden gemaakt door middel van verschillende toepasbare en toekomstgerichte automatiseringsscenario’s en interactieve audiovisuele elementen.

Engineering Efficiency
Een belangrijk element is het engineering platform Totally Integrated Automation (TIA) Portal, dat in deze context een belangrijke schakel vormt voor een verhoogde efficiëntie. Dit softwareplatform is namelijk de eerste geïntegreerde ontwikkelsoftware voor alle engineeringstaken en maakt het mogelijk om in elke industriële context automatiseringsprocessen te optimaliseren en onderhoud en upgrades te vereenvoudigen. TIA Portal luidt een nieuw tijdperk in van Engineering Efficiency waardoor men de engineeringtijd op verschillende niveaus kan verkorten en sneller strenge kwaliteitseisen kan bereiken.

Integrated Drive Systems (IDS)
Ook het aandrijvingsconcept Integrated Drive Systems (IDS) van Siemens speelt hier een belangrijke rol.  IDS omvat een horizontale en verticale integratie van zowel aandrijvingen, motoren, koppelingen als motorreductoren, en bijhorende engineeringstools.  Dit draagt substantieel bij in de ontwikkeling en werking van de applicaties van de klant en garandeert een kortere time-to-market én een betere duurzaamheid van de installatie.

Added Value Services
Naast deze software en producten, biedt Siemens ook de nodige services gericht op added value: o.a. optimaliseren van energieverbruik, verhogen van de beschikbaarheid en uptime van machines zorgen voor een beter rendement van de installaties.

Siemens ontwikkelt hier concepten om machines en infrastructuur proactief te monitoren. Dure defecten en pannes kunnen we zo vermijden, noodzakelijke onderhoudswerken op het juiste moment en niet langer dan noodzakelijk planbaar maken en de machinerendabiliteit optimaliseren. Bovendien kan dit zowel ter plaatse gebeuren als vanop afstand. De nieuwe concepten zullen hiervoor Big Data omzetten naar Smart Data.

“Met dit hospitality center maken wij onze missie tastbaar, nl samen met onze klanten hun competitiviteit versterken en hun productie sneller, slimmer en meer flexibel maken”, zegt Eddy Nelis.

Siemens is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 jaar symbool voor uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens de nr. 1 voor de bouw van offshore windturbines, een toonaangevende leverancier van gas- en stoomturbines voor STEG-centrales, evenals van oplossingen voor elektriciteitstransmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatiseringsystemen en software voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van medische beeldvorming – MRI- (magnetische resonantie) en CT-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en medische IT. In de loop van boekjaar 2014 (afgesloten op 30 september 2014) werd uit voortgezette activiteiten een omzet van € 71,9 miljard genoteerd en een nettowinst van € 5,5 miljard gerealiseerd. Eind september 2014 had Siemens, op basis van de voortgezette activiteiten, wereldwijd zo’n 343.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com