Tools

Siemens BelgiëSiemens België

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Voedingen communiceren snel en betrouwbaar dankzij OPC UA

  • Sitop PSU8600 en Sitop UPS1600 met ondersteuning van het open communicatieprotocol OPC UA

  • Interface maakt platformonafhankelijke gegevensuitwisseling mogelijk

  • Naadloze communicatie met toepassingen van derdeleveranciers

Het voedingssysteem Sitop PSU8600 en Sitop UPS1600 ondersteunen voortaan het open communicatieprotocol OPC UA (Open Platform Communications Unified Architecture). De open interface voor horizontale en verticale communicatie is gebaseerd op het client-/serverprincipe en maakt de snelle en producentonafhankelijke gegevensuitwisseling tussen Sitop-voedingen en industriële pc’s, automatiseringsapparatuur en toepassingen van derdeleveranciers mogelijk – zelfs zonder Profinet. Voor de gebruikers levert dit diverse voordelen op zoals een verbeterde communicatie, het gebruik van beproefde beveiligingsmechanismen, en een geavanceerde schaalbaarheid en flexibiliteit voor toepassingen.

De integratie van de OPC UA-server in de voedingfirmware biedt tal van mogelijkheden zoals voedingsparameterinstelling en -diagnoses via de OPC UA-client, waardoor bijv. ogenblikkelijk alarmberichten kunnen worden verzonden en er meteen ook reactie volgt van programma's of toepassingen. Als platformonafhankelijk communicatieprotocol zowel voor het sturingsniveau als voor cloudtoepassingen, vormt OPC UA een belangrijke stap op de weg naar gedigitaliseerde productie.

Een efficiënte voeding is een absolute vereiste voor de werking van om het even welke installatie. Complexe productieprocessen kunnen slechts betrouwbaar worden verzekerd als de voeding van het automatiseringssysteem niet alleen consistent is maar tevens de vereiste kwaliteit vertoont. Met de Sitop PSU8600 kan een voedingssysteem voor het eerst in een netwerk worden geïntegreerd, waardoor tijdige waarschuwingen mogelijk zijn voor kritieke situaties. En dit resulteert in een hogere beschikbaarheid van de installaties. Het modulaire systeem kan worden uitgebreid tot maximaal 20 afzonderlijk instelbare uitgangen, bijv. de uitschakelstroom bij overbelasting, spanningen tussen 5 V en 28 V, of programmagestuurde in- en uitschakeling. Omdat de spannings- en stroomwaarden van elke uitgang in realtime kunnen worden gediagnosticeerd, is de vereiste transparantie voor aspecten zoals de energiestroom van de voeding verzekerd. Om het systeem uit te breiden en een beveiliging van enkele minuten tegen stroomuitval te voorzien, kunnen er buffermodules worden toegevoegd.

Met de UPS1600 met Ethernet/Profinet-interface kan een buffer worden voorzien die beveiliging biedt bij een stroomuitval van meerdere uren. Deze oplossing kan worden geconfigureerd met verschillende energieopslagsystemen (lood, zuiver lood, lithium-ijzerfosfaat). OPC UA kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de parameterinstelling van de buffertijd en de drempelwaarde voor de bufferwerking, of om diagnose-informatie zoals het acculaadniveau of de resterende buffertijd te analyseren. Sitop-voedingen zijn geschikt voor toepassingen in de automobiel-, voedingsmiddelen-, farmaceutische, olie- en gasindustrie en voor specifieke installatie- en machinebouw voor productie-, gebouw- en procesautomatisering.

Momenteel zijn er al meer dan 4.200 leveranciers die meer dan 35.000 verschillende platformonafhankelijke producten voor meer dan 17 miljoen toepassingen hebben ingezet. Het open communicatieprotocol OPC UA werd door de OPC Foundation gelanceerd om deze bedrijfsmiddelen beter te kunnen benutten. Dit industriële consortium wil gestandaardiseerde protocollen voor gegevensoverdracht vastleggen en zo een veiligere en betrouwbaardere interoperabiliteit voor industriële automatisering verzekeren. Ter ondersteuning hiervan zorgt de OPC Foundation voor de uitwerking en het beheer van specificaties en de naleving hiervan, en werkt ze samen met toonaangevende organisaties voor normalisatie.


 

Dit persbericht is samen met een persfoto beschikbaar op www.siemens.com/press/PR2017030182PDEN

Meer informatie over Siemens op de Hannover Messe 2017 vindt u op www.siemens.com/press/hm17 en www.siemens.com/hannovermesse

Volg ons via sociale media
Twitter: www.twitter.com/siemens_press en www.twitter.com/SiemensIndustry  
Blog: https://blogs.siemens.com/mediaservice-industries-en

 

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2016, afgesloten op 30 september 2016, noteerde Siemens een omzet van € 79,6 miljard en werd een nettowinst van € 5,6 miljard gerealiseerd. Eind september 2016 had Siemens wereldwijd zo’n 351.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

24-3-2017