Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Industrie 4.0 in de praktijk: Siemens demonstreert Digital Enterprise Suite op Indumation 2019

Bedrijven in de maak- en procesindustrie, evenals machinebouwers en installatieontwikkelaars, zijn genoodzaakt om steeds flexibeler en efficiënter te produceren, hun time-to-market te verkorten, de kwaliteit te verhogen en IT-beveiliging te verbeteren. Onder het motto ‘Digital Enterprise - Implement Now’, demonstreert Siemens van 6 t.e.m. 8 februari op Indumation, de grootste Belgische beurs voor industriële automatisatie voor zowel de maak- als de procesindustrie, hoe zijn Digital Enterprise Suite ondernemingen helpt om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Een unieke kans voor bezoekers om Industrie 4.0 te beleven in de praktijk.

Siemens stimuleert de digitale transformatie van de maak- en procesindustrieën door zijn Digital Enterprise-aanbod verder uit te breiden met nieuwe technologieën. “Steeds meer industriële ondernemingen, in het bijzonder KMO's, hebben al een heel traject naar Industrie 4.0 afgelegd en verbeteren hun concurrentiepositie reeds met behulp van digitale oplossingen", aldus Eddy Nelis, Vice President Siemens België-Luxemburg. “Dit geldt voor alle industriële sectoren met snel evoluerende marktbehoeften, waarin producten steeds sneller, flexibeler en in kleinere hoeveelheden moeten worden geproduceerd. Met de verdere integratie van technologieën zoals artificiële intelligentie (AI) en Edge Computing in onze Digital Enterprise Suite, effenen we het pad voor de toekomst van de industrie."

Voorspelbaarheid en vertrouwen

 

Siemens’ Digital Enterprise Suite voldoet aan elk technisch criterium om de implementatie van Industrie 4.0 te verwezenlijken. De software gebaseerde systemen en automatiseringstechnologieën zijn schaalbaar en kunnen in elke industrietak, organisatie en toepassing worden ingezet. Van producten, machines of installaties doorheen de hele waardeketen, van ontwerp over productie tot services, wordt een virtueel model gegenereerd. Deze ‘Digital Twin’ worden gebruikt om virtueel simulaties, tests en optimaliseringsprocessen uit te voeren en dit zowel van het product als van het productieproces en niet enkel in de ontwerpfase maar eveneens tijdens de verdere levenscyclus. Zodoende kunnen dure prototypes of inefficiënte investeringen in de productie vermeden worden.

Ook de voorspelbaarheid van de productie en productprestaties neemt toe. Nieuwe modules en machines kunnen naadloos in de end-to-end-oplossingen van constructeurs worden geïntegreerd om de productie sneller en meer op maat te maken.

Met zijn Digital Enterprise Suite belicht Siemens op Indumation de raakpunten tussen de digitale en reële wereld van machines en installaties. De bezoekers krijgen op de Siemens-stand aan de hand van ontwerpen, simulaties en tests de unieke kans om industrie 4.0 in de praktijk te beleven.

Innovaties en sectorspecifieke toepassingen

 

Siemens zal in Kortrijk Xpo ook een waaier van innovaties en sectorspecifieke toepassingen voorstellen: van automatiseringsoplossingen, visualisatie en aandrijfsystemen over industriële netwerken en RFID tot elektriciteitsdistributie en energiebeheer- en monitoring. Hieronder enkele highlights:

Industrial Edge

Industrial Edge maakt voor de maak- en procesindustrieën gegevensverwerking mogelijk op machineniveau als optimale aanvulling op Cloud Computing met het open IoT-besturingssysteem MindSphere. Gebruikers halen voordeel uit de integratie en flexibiliteit die het systeem biedt voor de analyse van gegevens op veldniveau of in de cloud, afhankelijk van de behoeften.

Nieuwe toepassingspakketten voor MindSphere

Siemens pakt op Indumation tevens uit met drie nieuwe toepassingspakketten voor MindSphere: Connect & Monitor, Analyze & Predict, Digitalize & Transform. Deze pakketten faciliteren een snellere en eenvoudigere implementatie van IoT-projecten en zullen de ontwikkeling van nieuwe diensten en businessmodellen vereenvoudigen. Het groeiende ecosysteem rondom MindSphere zal de gebruikers bovendien ten goede komen door een hoge mate van flexibiliteit in de infrastructuurkeuze (Amazon Web Services, Microsoft Azure, Alibaba Cloud).

Snellere digitale transformatie door overname Mendix

Mendix is een low/no-code platform en maakt sinds november 2018 deel uit van Siemens Digital Factory. Het gecombineerde aanbod van de Siemens Digital Enterprise Suite, Mendix en het Mindsphere IoT-ecosysteem zorgt voor een ongezien innovatief platform voor kleine en grotere bedrijven om digitaal te transformeren.

TIA Portal V15.1: het softwareplatform voor geïntegreerde automatisering

Met de nieuwe TIA Portal V15.1 breidt Siemens zijn softwareplatform uit. Naast nieuwe opties voor simulatie en virtuele oplevering die een nog beter digitaal ontwerp mogelijk maken,  introduceren we eveneens de redundante S7-1500 systemen en een nieuwe servo-aandrijving S210. Daarbuiten bieden we - met behulp van de nieuwe multi-user functionaliteit en de software-eenheden -  een manier om comfortabel in een team te werken, zowel online als offline.

Servo systems - Sinamics S210

Siemens breidt zijn éénassig servoaandrijfsysteem Sinamics S210 voor middensegmenttoepassingen uit met extra vermogens- en aansluitspanningsvarianten. De grote aansluitspanning laat toe om de sturingen wereldwijd in te zetten. De nieuwe varianten van de Sinamics S210-reeks kunnen worden geleverd met een optioneel connectiesysteem om de DC-Link te verbinden. Dankzij de DC-Link-koppeling is er tijdens het remmen van de motor energiecompensatie mogelijk. De engineering en inbedrijfstelling van het aandrijfsysteem wordt vereenvoudigd dankzij de geïntegreerde webserver. De engineering is nu ook mogelijk met behulp van Startdrive in TIA Portal vanaf versie V15.1.

Lancering MindSphere World Belgium

Op Indumation wordt ten slotte ook MindSphere World Belgium gelanceerd, de community rond de cloudgebaseerde IoT-oplossing MindSphere met de bedoeling het ecosysteem rond MindSphere wereldwijd te promoten en de leden te ondersteunen om nieuwe markten in de digitale economie aan te boren.  “Tegen 2020 zouden er dagelijks maar liefst 26 miljard IoT-verbindingen tot stand komen. Dat opent de deuren voor data-analyse, machine-to-machine communicatie en innovatieve bedrijfsmodellen”, vertelt Eddy Nelis. “MindSphere, het open cloud-based IoT-besturingssysteem van Siemens, maakt deze voordelen toegankelijk voor alle industriespelers. MindSphere World Belgium moet inspelen op lokale noden en telt vandaag al dertien lokale partners.”

Meer info
Siemens is aanwezig op Indumation van 6 tot 8 februari 2019 in Kortrijk in Hal 6, stand nr. 10.

 

Volg ons via sociale media:
Twitter: www.twitter.com/siemens_belux en www.twitter.com/SiemensIndustry
Blog: magazine.siemens.be

 

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is wereldwijd actief, met een focus op de domeinen elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Met zijn beursgenoteerde dochteronderneming Siemens Healthineers AG is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen – en een leider inzake laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2018, afgesloten op 30 september 2018, genereerde Siemens een omzet van € 83,0 miljard en een nettowinst van € 6,1 miljard. Eind september 2018 had het bedrijf wereldwijd zo’n 379.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

4-2-2019