Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Industrie 4.0: Siemens demonstreert “digitale tweeling” op operationeel systeem

  • Als koploper op het vlak van automatisering stuurt Siemens met zijn Digital Enterprise de verdere digitalisering van zijn eigen onderneming en de volledige industrie verder aan

  • MindSphere, het cloudgebaseerde, open IoT-besturingssysteem: consistente uitbreiding van het aanbod met nieuwe partners en oplossingen

  • Siemens creëert open digitale marktplaats voor “Additive Manufacturing”

Op zijn stand in Hal 9, met een oppervlakte van 3.800 vierkante meter, zal Siemens onder het moto ‘Discover the value of the Digital Enterprise’ dit jaar op de Hannover Messe aantonen hoe bedrijven van alle formaten voordeel kunnen halen uit de digitale revolutie. Op de Siemens-stand kunnen bezoekers zelf ervaren hoe Siemens als koploper op het vlak van automatisering met zijn Digital Enterprise de verdere digitalisering van zijn eigen onderneming en de volledige industrie aanstuurt. Dit jaar wordt gefocust op de verdere uitbreiding van het ‘Digital Enterprise’-aanbod, waarbij Siemens virtuele en reële productiewerelden met elkaar verbindt door machines en installaties te simuleren aan de hand van digitale tweelingen, of met behulp van MindSphere, het cloudgebaseerde, open IoT-besturingssysteem. Met voorbeelden uit de domeinen van Additive Manufacturing, Energy for Industry en de zuivelsector evenals uit de farmaceutische industrie, demonstreert Siemens hoe digitalisering nu al voor elke fase van de volledige waardeketen gebruikt kan worden en hoe klanten echt concurrentievoordeel kunnen halen uit een hogere flexibiliteit, efficiëntie en kwaliteit.

“Dankzij ons softwareaanbod zijn we de enige leverancier die in staat is de digitale tweeling voor de volledige waardeketen aan te bieden – voor producten, de  productie en volledige installaties”, aldus Klaus Helmrich, lid van de Raad van Bestuur van Siemens AG. “We ondersteunen eveneens nieuwe productiemethodes met innoverende oplossingen voor goederenbehandelingsystemen en robotintegratie en door de creatie van een open, digitale globale marktplaats voor Additive Manufacturing”.

De mogelijkheid om met kleine batchgroottes flexibel op afzonderlijke klanteneisen in te spelen, vereist het gebruik van simulatieoplossingen voor de volledige waardeketen. Hier blijkt het potentieel van de digitale tweeling: de eigenschappen en prestatiekenmerken van een fysiek product, een productreeks, een proces of een volledige installatie kunnen exact worden gedupliceerd en gesimuleerd in de virtuele wereld, zelfs voor er in de werkelijke wereld zelfs maar één enkele schroef wordt vastgenomen. Zo kan een aanzienlijke productiviteits- en efficiëntieverhoging worden gerealiseerd, zoals dit jaar op de Siemens-stand op de Hannover Messe wordt aangetoond aan de hand van concrete voorbeelden.

Met zijn uitgebreide softwareaanbod en automatiseringsoplossingen ondersteunt Siemens Additive Manufacturing voor machinebouwers en -gebruikers. Het bedrijf creëert een globale open ‘digitale marktplaats’ voor volledig nieuwe businessmodellen, zoals de verkoop van machine-uren.

De onderliggende basis voor nieuwe businessmodellen voor klanten wordt gevormd door de verbinding met MindSphere, Siemens’ cloudgebaseerde, open besturingssysteem. “Door bijzonder nauw met onze partners en industrieklanten samen te werken, versterken we verder de uitbreiding van MindSphere als een ‘platform as a service’ en creëren we een steeds omvattender ecosysteem”, aldus Helmrich. In de ‘MindSphere Lounge’ op de Siemens-stand presenteren Siemens, klanten en partners nieuwe ideeën en toepassingen. Bezoekers kunnen bovendien met eigen ogen zien hoe eenvoudig machines en productie-installaties met MindSphere-toepassingen communiceren via Totally Integrated Automation.

Op de Hannover Messe 2017 zal Siemens het voorbeeld van de zuivelsector gebruiken om aan te tonen hoe zowel de proces- als de discrete werkstromen in de voedingsmiddelen- en drankensector voordeel kunnen halen uit digitalisering. Factoren die typisch een impact op de zuivelsector hebben, zijn hoge kostengevoeligheid en massaproductie enerzijds, en de toenemende diversiteit van beschikbare smaken en innoverende verpakkingsconcepten anderzijds.

Ook op het vlak van energiemanagement gaat het intelligente gebruik van gegevens een steeds belangrijkere rol spelen. Met het oog op de ondersteuning van dynamische, genetwerkte productieomgevingen zijn de naadloze interactie tussen hard- en software en systematisch gegevensmanagement van levensbelang. Bezoekers aan de Siemens-stand krijgen zo de kans met eigen ogen de integratie van energiemanagement op een operationele productiemachine te zien.

 

Dit persbericht is beschikbaar op www.siemens.com/press/PR2017040272DFEN

Meer informatie over Siemens op de Hannover Messe 2017 vindt u op www.siemens.com/press/hm17 en www.siemens.com/hannovermesse

Volg ons via sociale media:
Twitter: www.twitter.com/siemens_press en www.twitter.com/SiemensIndustry  
Blog: https://blogs.siemens.com/mediaservice-industries-en

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2016, afgesloten op 30 september 2016, noteerde Siemens een omzet van € 79,6 miljard en werd een nettowinst van € 5,6 miljard gerealiseerd. Eind september 2016 had Siemens wereldwijd zo’n 351.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

27-4-2017