Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Energiegegevensmanagement: nieuwe diensten verhogen efficiëntie van industriële installaties

For the business and trade press
Huizingen, 03.10.2014

  • Energiegegevensanalyse als basis voor energiebesparende maatregelen

  • Verlaging van energiekosten met meer dan 5 procent in testprojecten

Voor het eerst biedt het bedrijf met zijn nieuwe "Energy Analytics"-diensten industriële klanten schaalbare en flexibele oplossingen voor energiegegevensmanagement. Als deel van deze dienstverlening zullen Siemens-experts bedrijven ondersteunen bij de systematische verzameling en analyse van hun energiegegevens, en bij de hieruit volgende identificatie en implementatie van energiebesparende maatregelen. De gegevensgestuurde diensten variëren van eenvoudige energierapporten tot gedetailleerde analyses evenals ondersteuning bij het voldoen aan actuele normen zoals DIN EN ISO 50001. De diensten zijn verkrijgbaar in vier onderscheiden servicepakketten, afgestemd op bedrijven van verschillende formaten.

Optimale transparantie m.b.t. het energieverbruik is een cruciale factor in de verhoging van de efficiëntie van industriële installaties. Dat is exact waar de nieuwe "Energy Analytics"-service van de divisie Siemens Customer Services Division een rol in kan spelen. Het systeem voor energiegevensmanagement kan snel, tegen minimale kosten en tijdens de lopende exploitatie geïmplementeerd worden. De eerste stap bestaat uit het installeren en verbinden van een systeem voor gegevensverzameling. Hiertoe sluiten klanten of Siemens-experts de zogenaamde "Energy Box" aan op de bestaande meterinfrastructuur van de industriële installatie. Als alternatief kan de "Energy App" ook op de bestaande hardware van de klant geïnstalleerd worden. De onverwerkte energiegegevens worden via de Energy Box voortdurend verzameld en naar het Siemens Service Center doorgezonden voor analyse. Daar worden deze ‘ruwe’ energiegegevens verwerkt en geanalyseerd door Siemens-experts op het vlak van energie-efficiëntie, ondersteund door de vertrouwde en beproefde Simatic B.Data-software. Klanten kunnen zo profiteren van de meer dan 15 jaar ervaring van het bedrijf op het vlak van energie-efficiëntie. Door naleving van de CERT-beveiligingsnorm van Siemens en conformiteit met ISO 27001 wordt een maximale gegevensbeveiliging verzekerd. Klanten krijgen toegang tot de rapporten en analyses via het Energy Analytics-webportaal: Afhankelijk van het gekozen servicepakket, variëren deze van actuele verbruikswaarden zoals elektriciteit, gas of water, over de belangrijkste prestatie-indicatoren (KPI’s) op machine, fabriek-, of siteniveau, tot en met analyses of verbruiksprognoses door Siemens-experts.

De Energy Analytics-services zijn verkrijgbaar in vier servicepakketten. Het Bronze-pakket verzekert de transparantie van uw energieverbruik en is volledig gebaseerd op manuele gegevensinvoer. Het Silver-pakket voorziet geautomatiseerde gegevensverzameling en is bijzonder geschikt voor gebruikers die hun initiële besparingspotentieel willen identificeren op basis van een eenvoudig systeem voor energiegegevensmanagement. Het Gold-pakket biedt bijkomende analyses door Siemens-experts als basis voor gedetailleerde energiebesparingsmaatregelen. Het Platinum-pakket beschikt over bijkomende uitbreidingsfuncties zoals analyses op machineniveau en is bijzonder geschikt voor klanten die bijvoorbeeld een ISO 50001-certificering voor hun energiegegevensmanagement willen bekomen. Dankzij de schaalbaarheid en flexibiliteit is Energy Analytics geschikt voor bedrijven van verschillende formaten en uit uiteenlopende industriële sectoren. Dankzij de eenvoudige implementatie, kan het systeem tegen een relatief lage financiële kost geïnstalleerd worden. De enige bedrijfskosten zijn de maandelijkse kosten voor de geautomatiseerde verstrekking van de regelmatige energierapporten en -analyses. De services kunnen om het even wanneer uitgebreid worden om met toenemende klantenbehoeften mee te evolueren.

Besparingen van meer dan 5 procent van het energieverbruik dankzij energiegegevenstransparantie
Energy Analytics werd reeds met succes geïmplementeerd in testprojecten in 2013 en 2014. Zo konden alleen al op basis van grotere gegevenstransparantie maatregelen geïdentificeerd worden die energiebesparingen van meer dan 5 procent per jaar mogelijk maken. Deze maatregelen omvatten het tegengaan van energieverbruikstijgingen op machineniveau, de identificatie van onnodig verbruik in niet-productieve periodes, en een gedragsverandering door de medewerkers. Hiernaast werden er ook technische maatregelen geïdentificeerd die bij implementatie een nog groter besparingspotentieel mogelijk maken. 

Energy Analytics

De Energy Analytics-diensten variëren van eenvoudige energierapporten, over gedetailleerde analyses, tot de ondersteuning van conformiteit met actuele normen zoals DIN EN ISO 50001.