Siemens leidt industrie naar het volgende niveau van digitale transformatie

  • Slogan van de handelsbeurs dit jaar: “Digital Enterprise – Thinking industry further!”

  • Roadmap voor de fabrieks- en procesautomatisering van de toekomst

  • Schaalbaar concept tot IoT-besturingssysteem MindSphere zorgt voor renaissance op de werkvloer

  • Verbeterd portfolio: geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie en edge computing verhogen productiviteit en flexibiliteit

Siemens presenteert op de Hannover Messe een tal van aanvullingen op zijn Digital Enterprise-portfolio om de digitale transformatie in de discrete en procesindustrieën naar een volgend niveau te tillen: “Door de integratie van geavanceerde technologieën in ons portfolio kunnen we industriële bedrijven helpen om snelgroeiende datavolumes op uiteenlopende nieuwe manieren te benutten. Met technologieën zoals kunstmatige intelligentie, edge computing en additive manufacturing bereiden we de weg voor de toekomst van de industrie. Ook de procesbesturingstechnologie wordt herbekeken. Zo introduceren we het innovatieve webgebaseerde procesbesturingssysteem Simatic PCS neo”, aldus Klaus Helmrich, lid van de raad van bestuur van Siemens AG en CEO van Digital Industries, op de persconferentie voor de Hannover Messe op 1 april. Onder de slogan “Digital Enterprise – Thinking industry further!” laat Siemens zien hoe bedrijven van elke omvang specifieke oplossingen kunnen gebruiken om hun flexibiliteit en productiviteit te verhogen en nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen. “Innovatiepartnerschappen tussen grote ondernemingen en kmo’s zijn net zo essentieel als samenwerking tussen bedrijfsleven, wetenschap en politiek”, merkt Klaus Helmrich op.

De basis voor deze geavanceerde technologieën is de beschikbaarheid van gegevens. Via Digital Twins, die alle stappen van industriële productie in kaart brengen en met elkaar verbinden in een virtuele wereld, kunnen uitgebreide gegevensbanken worden gemaakt. “Cruciaal hierbij is dat de gegevens van de Digital Twin van het product, de productie en de prestaties op een innovatieve manier worden gebruikt zodat er een nieuw potentieel voor productiviteit ontstaat. Door automatisering, software, hardware, cloudplatformen en geavanceerde technologieën naadloos te integreren en te combineren, kunnen de gegevens in waardevolle kennis worden omgezet, wat resulteert in betere prestaties en flexibiliteit. Dit is de volgende stap in de digitale transformatie”, aldus Klaus Helmrich. Een voorbeeld hiervan is een nieuwe module met geïntegreerde AI-compatibele chip voor de Simatic S7-1500-controller: door algoritmes voor machineleren te gebruiken, kunnen robotgebaseerde verwerkingsprocessen worden geoptimaliseerd. Kunstmatige intelligentie (KI) vereist voor dit leerproces evenwel grote datavolumes. En deze data zijn alleen beschikbaar als de processen gedigitaliseerd en naadloos op elkaar aangesloten zijn. Met Industrial Edge breidde Siemens zijn Digital Enterprise-automatiseringsplatformen – Simatic en Sinumerik – uit met een oplossing voor gegevensverwerking op de werkvloer. Met zijn schaalbare concept van de werkvloer tot het open, cloudgebaseerde IoT-besturingssysteem MindSphere zorgt Siemens voor een renaissance op de werkvloer.

Op de stand laat Siemens aan de hand van een showcase uit de autobouw zien hoe het gebruik van cloud- en edge-gebaseerde gegevensanalyse, samen met andere geavanceerde technologieën zoals additive manufacturing of autonome productiesystemen, nieuwe mogelijkheden creëert voor de efficiënte en flexibele productie van elektrische auto’s en batterijen. “Siemens ondersteunt de automobielindustrie met software en automatiseringssystemen tijdens de transformatie naar e-mobiliteit”, legt Klaus Helmrich uit. Zo kunnen bedrijven beter inspelen op de huidige uitdagingen, zoals de groeiende vraag naar steeds meer op maat gemaakte producten en alternatieve aandrijvingen.
Digitalisering kan niet worden doorgevoerd zonder industriële installaties te beschermen tegen cyberaanvallen. In de toekomst zullen AI en edge computing ook de veiligheid verbeteren. Door gegevensanalyse kunnen cyberaanvallen veel sneller en betrouwbaarder worden opgespoord.

Met blockchain presenteert Siemens nog een technologie van de toekomst voor industriële toepassingen: in de industrie is er een groot potentieel voor verbetering, bijvoorbeeld op het gebied van de traceerbaarheid van levensmiddelen. In de voedselvoorzieningsketen wordt de informatie gedocumenteerd in een digitaal en fraudebestendig formaat en tijdens elke fase van het proces opgeslagen in blockchain, inclusief details zoals de locatie van de boerderij, batchnummer, verwerkingsgegevens, fabrieksinformatie, vervaldatum, opslagtemperatuur en verzendgegevens. Gebruikers krijgen de relevante informatie te zien via een op MindSphere gebaseerde toepassing.

Op het gebied van procesautomatisering presenteert Siemens op de Hannover Messe een nieuw en baanbrekend procesbesturingssysteem. Simatic PCS neo is een gloednieuw systeemsoftwarepakket dat bedrijven in de procesindustrie nieuwe mogelijkheden biedt in tijden van digitalisering. Het gaat dan onder meer om een wereldwijde webgebaseerde samenwerking op het gebied van engineering en operations en om unieke toepassingsmogelijkheden met een naadloos objectgeoriënteerd datamodel en een opensysteemarchitectuur. Daarnaast biedt het systeem een grote schaalbaarheid, van kleine procesmodules tot de grootste procesinstallaties ter wereld. Simatic PCS neo maakt gebruik van de recent ontwikkelde hardware en de softwarearchitectuur van het krachtige, exhaustieve Simatic PCS 7 V9.0-procesbesturingssysteem. Op deze manier biedt Siemens zijn klanten een bescherming van investeringen en knowhow, in combinatie met de voordelen van het nieuwe systeem.

Bezoekers van de “Future Area” op de stand, krijgen de kans om te ontdekken wat de integratie van deze geavanceerde technologieën oplevert: een veel sterkere koppeling tussen operationele (OT) en informatietechnologie (IT). Door deze technologiegebieden op elkaar af te stemmen, worden in de toekomst steeds grotere hoeveelheden gegevens van industriële ontwikkeling en productie gekoppeld aan andere gegevens op gebieden zoals logistiek of inkoop. Zo wordt een grote hoeveelheid informatie van het centrale niveau naar het controleniveau overgeheveld.

Om sectoroverschrijdende gegevensoverdracht mogelijk te maken en de flexibiliteit en productiviteit te verhogen, is een brede, krachtige communicatie-infrastructuur nodig. Hier voorziet de nieuwe 5G-communicatiestandaard interessante mogelijkheden. Hoge datasnelheden, betrouwbare en krachtige breedbandtransmissie en ultrakorte latentietijden dragen bij tot een aanzienlijk betere efficiëntie en flexibiliteit bij het creëren van industriële waarde, met name voor Industrie 4.0-toepassingen. Siemens gebruikt deze nieuwe communicatiestandaard al van het begin af aan en ondersteunt standaardisering en industriële implementatie door de ontwikkeling van een passend portfolio. Daarnaast voert Siemens eigen onderzoeksprojecten uit voor Industrial 5G en richt het diverse testcentra op voor 5G-interoperabiliteit in reële OT-condities. Het gaat hier onder meer om het evalueren en testen van beschikbare industriële standaarden zoals Profinet of TSN (Time Sensitive Networking).

Siemens ondersteunt digitale transformatie met een brede waaier van diensten, gaande van consulting tot implementatie. “We helpen onze klanten op de weg naar digitalisering, van advies over strategieën voor industriële digitalisering tot ondersteuning bij de implementatie en optimalisatie van digitale oplossingen”, aldus Klaus Helmrich. Het advies is gebaseerd op een grondige evaluatie van de digitale paraatheid van het bedrijf die de digitaliseringsexperts samen met de klant uitvoeren. “Samen bepalen we het bestaande niveau van digitalisering binnen het bedrijf en van daaruit ontwikkelen we een op maat gemaakte digitaliseringsstrategie voor de klant in combinatie met een roadmap.”

 

Dit persbericht is beschikbaar op www.siemens.com/press/PR2019040201COEN

Meer informatie over Siemens op de Hannover Messe 2019 vindt u op www.siemens.com/press/hm19 en www.siemens.com/hannovermesse

 

Volg ons op de sociale media:
Twitter: www.twitter.com/siemens_press en www.twitter.com/SiemensIndustry
Blog: https://blogs.siemens.com/mediaservice-industries-en

 

Siemens Digital Industries (DI) is een innovatieleider op het vlak van automatisering en digitalisering. In nauwe samenwerking met partners en klanten, stuurt DI de digitale transformatie in de proces- en maakindustrieën aan. Met het Digital Enterprise-portfolio biedt DI bedrijven van om het even welke omvang een omvattend End-to-End-aanbod van producten, oplossingen en diensten voor de integratie en digitalisering van de volledige waardeketen. Geoptimaliseerd voor de specifieke behoeften van elke industrietak, ondersteunt DI's unieke portfolio klanten bij de verhoging van hun productiviteit en flexibiliteit. DI breidt zijn portfolio voortdurend verder uit met innovaties om de meest geavanceerde, toekomstgerichte technologieën te integreren. Siemens Digital Industries heeft zijn internationale hoofdkantoor in Nürnberg, Duitsland, en heeft wereldwijd zo’n 75.000 medewerkers in dienst.

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is wereldwijd actief, met een focus op de domeinen van elektriciteitsopwekking en -distributie, intelligente infrastructuur voor gebouwen en gedistribueerde energiesystemen, en automatisering en digitalisering in de proces- en productie-industrieën. Met de afzonderlijk beheerde bedrijfsentiteit Siemens Mobility, een toonaangevende leverancier van intelligente mobiliteitsoplossingen voor spoor- en wegvervoer, geeft Siemens vorm aan de wereldmarkt voor passagiers- en vrachtdiensten. Dankzij de meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde bedrijven Siemens Healthineers AG en Siemens Gamesa Renewable Energy is Siemens ook een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie en digitale gezondheidszorgdiensten en milieuvriendelijke oplossingen voor onshore en offshore windenergieproductie. In boekjaar 2018, afgesloten op 30 september 2018, genereerde Siemens een omzet van € 83,0 miljard en een nettowinst van € 6,1 miljard. Eind september 2018 had het bedrijf wereldwijd zo’n 379.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

5-4-2019