Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens toont de weg naar de digitale fabriek tijdens Indumation 2017

Digitalisering in de praktijk - vandaag en morgen

INDUmation.be 2017, Hal 6

De toenemende digitalisering in onze maatschappij heeft een enorme impact op onze dagelijkse leefwereld. Ook in de proces-en maakindustrie schept de digitalisering nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Bedrijven en machinebouwers die al op de trein van de digitalisering gesprongen zijn, hebben een onmiskenbaar voordeel tegenover hun concurrenten.
Van 8 t.e.m. 10 februari bevindt Siemens zich op Indumation - de grootste Belgische beurs op vlak van automation technology en process industry - waar het zijn producten, oplossingen en diensten presenteert om bedrijven te ondersteunen in hun transformatie naar de digitale fabriek.

De digitale transformatie is geen toekomstmuziek meer, maar is volop aan de gang. Vandaag al kunnen bedrijven uit de maak - en procesindustrie intelligent investeren in de toekomst door enkele gerichte veranderingen door te voeren. Op Indumation stelt Siemens de Digital Entreprise Suite voor. De Siemens Digital Enterprise Suite bestaat uit industriële softwareoplossingen voor de digitale onderneming (Industrial Software & Automation) en een aanbod voor industriële communicatie en identificatie (Industrial Communication). Het omvat ook producten voor industriële beveiligingen (Industrial Security) en uiteraard industriële diensten (Industrial Services). Zo wordt gezorgd voor de omzetting van enorme volumes aan productiegegevens (big data) in waardevolle en intelligente informatie (smart data).

André Bouffioux, CEO van Siemens België-Luxemburg: “Met de oplossingen voor digitale transformatie die Siemens aanbiedt en die voorgesteld worden op Indumation, kunnen bedrijven van alle formaten hun productie sneller, flexibeler en efficiënter maken. Hierdoor kunnen ze ook de kwaliteit van hun producten verhogen en nog beter voldoen aan de vereisten van hun klanten.”

Proof of Concept
Siemens is prominent aanwezig op Indumation om er zijn volledig oplossingenaanbod voor te stellen. Aan de hand van beproefde automatiseringscomponenten en innoverende oplossingen voor elektrificatie, biedt Siemens een solide basis aan bedrijven om te transformeren tot een digitale onderneming. Reële modellen tonen op de beurs de resultaten van de ontwikkeling van nieuwe machines op basis van een virtueel model, de zogenaamde “Digital Twin” of digitale tweeling, en de wijze waarop zo de engineering, het gebruik en het onderhoud van een installatie geoptimaliseerd kunnen worden. Dankzij nieuwe softwareoplossingen voor besturingen, aandrijvingen en automatisering kan zelfs de engineering van complexe functies vereenvoudigd worden.

Hieronder geven we enkele highlights mee die professionals die de beurs bezoeken zeker niet mogen missen:

Mindsphere: Siemens’ cloudgebaseerde, open IoT-besturingssysteem
MindSphere, Siemens’ cloudgebaseerde, open IoT- besturingssysteem is het kloppende hart van een krachtig ecosysteem dat  data-analyse, connectiviteitsfuncties, tools, applicaties en diensten biedt. MindSphere helpt om data correct te evalueren en toe te passen, om zo de prestaties te verbeteren en bedrijfsmiddelen te optimaliseren. Het biedt de mogelijkheid om digitale diensten onmiddellijk te ontwikkelen, en te implementeren en eigen toepassingen of zelfs nieuwe businessmodellen te creëren.

TIA Portal versie 14
TIA V14, is de laatste versie van de TIA Portal (Totally Integrated Automation), het geïntegreerde softwareplatform die het mogelijk maakt om in elke industriële context automatiseringsoplossingen te implementeren en te optimaliseren. Van planning tot werking van machines en procedures, over onderhoud en upgrades van bestaande automatiseringssystemen. Zo reduceert men de complexiteit, vergroot men de flexibiliteit, en creëert men bovendien transparantie. De meest recente versie beschikt bovendien over extra optiepakketten zoals ProDiag, PLC-SIM Advanced en Energy Suite.

SIMATIC PCS 7 V8.2
Het verzekeren van een ononderbroken werking en een consistente productkwaliteit met gelijktijdige reductie van de exploitatiekosten zijn enkele van de uitdagingen waarmee de procesindustrie vandaag geconfronteerd wordt. Het process control system speelt hierbij een belangrijke rol. Met SIMATIC PCS 7 kan men sneller op voortdurend veranderende markteisen inspelen dankzij de gebruiksvriendelijkheid, hoge systeembeschikbaarheid, investeringsbescherming, toekomstgerichte technologie en dit alles met een lagere Total Cost of Ownership (TCO).

De Digital Plant portfolio elementen brengen:

  • efficiënte geïntegreerde engineering via COMOS plant data synchronisatie

  • intuïtieve geïntegreerde exploitatie via XHQ dashboards

  • hogere engineeringkwaliteit door virtuele inbedrijfname met SIMIT proces simulatie

  • mobiele installatie en instrumentatie monitoring via PDM asset management

  • rendabel levenscyclusmanagement

SIMATIC IOT2040
Simatic IOT2040 is een platform voor het verzamelen, verwerken en overdragen van data in een productieomgeving. Het platform functioneert als gateway tussen de cloud of het algemene IT-systeem van het bedrijf en de productievloer. Bovendien ondersteunt Simatic IOT2040 verschillende communicatieprotocollen en kan het platform in verschillende codes geprogrammeerd worden, waardoor het kan ingezet worden in zowat elke productieomgeving.

SINAMICS V20-converters
De Sinamics V20-reeks converters wordt uitgebreid met een bijkomende optie voor draadloze inbedrijfstelling en bediening. De webservermodule Sinamics V20 Smart Access is een klein apparaat voor mobiele toegang dat op de converter gemonteerd kan worden en zo een toegangspunt vormt. Hierdoor kan de gebruiker via een laptop of mobiel apparaat en een beveiligde wifi-verbinding toegang krijgen tot de compacte converter voor inbedrijfstelling of het instellen of bewaken van parameters. De converter is vlot toegankelijk met vertrouwde tools, zelfs als hij op een moeilijk bereikbare plek is geplaatst. Verder laat de intuïtieve gebruikersinterface een snelle en vlotte inbedrijfstelling toe met de inbedrijfstelling- wizard. Sinamics V20-converters zijn de kleinste converters die Siemens tot nu toe op de markt bracht, geschikt voor industrieën zoals textiel, verpakking, voeding & drank, logistiek of verwarming, ventilatie en airconditioning.

Voor meer informatie over Indumation, surf naar www.siemens.be/indumation

Dit persbericht is beschikbaar op http://www.siemens.be/pers

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2016, afgesloten op 30 september 2016, noteerde Siemens een omzet van € 79,6 miljard en werd een nettowinst van € 5,6 miljard gerealiseerd. Eind september 2016 had Siemens wereldwijd zo’n 351.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

7-2-2017