Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Nieuwe Sinamics G120P vermogensmodules verhogen energierendement

INDUmation.be 2017, Hal 6

  • Robuust ontwerp voor gebruik in zware industriële omgevingen

  • 60 procent plaatsbesparing in de schakelkast

  • Rendement van meer dan 98 procent

  • Geïntegreerde veiligheidsfuncties met hoogste veiligheidsintegriteitsniveau SIL3

De Sinamics G120P is specifiek opgevat als omvormeroplossing voor gebruik in industriële toepassingen in de procesnijverheid, zoals farmaceutische en chemische nijverheid en bouwtechniek. De nieuwe vermogensmodules PM240P-2 en PM330 zijn nu ook beschikbaar, en breiden het portfolio voor inbouw- en kasteenheden uit op het 400 en 690 spanningsniveau. Ze vervolledigen de productserie en verzekeren een consistente benadering met identieke functionaliteit voor alle spanningsbereiken. Met zijn robuust ontwerp en onderhoudsvrije configuratie is de Sinamics G120P nu ook geschikt voor extreem zware industriële omgevingen met bedrijfstemperaturen van -10 tot +50/60° C. Hij heeft een uitzonderlijk rendement van meer dan 98 procent, getest in overeenstemming met de EN 50598 standaard voor energierendement, en zijn procesbetrouwbaarheid werd verbeterd met een aantal nieuwe veiligheidsfuncties.

De nieuwe PM240P-2 vermogensmodule wordt gebruikt voor ingebouwde apparaten met IP20-beschermingsgraad in het 22 tot 132 kilowatt uitgangsbereik, en voor in de schakelkast gemonteerde apparaten met een beschermingsgraad tussen IP20 en IP55 in het 75 tot 132 kW uitgangsbereik. Voor in de kast gemonteerde omvormers vermindert het gebruik van de module de vereiste breedte van de schakelkast van 1.000 naar 400 millimeter.

Met de PM330 vermogensmodule breidt Siemens zijn Sinamics G120P-portfolio uit tot 630 kW. Mogelijke toepassingen zijn pompen, ventilatoren en compressoren met variabel koppel in het lage en middelste uitgangsbereik voor eenvoudige en continue bewegingen.

Met de benadering Integrated Drive Systems (IDS) kunnen componenten in de aandrijfketting al tijdens de ontwikkelingsfase worden geselecteerd. Met deze methode kunnen systeemverliezen met acht procent worden verminderd, gewoon door de juiste aandrijving te kiezen. Naast een apparaatventilator met variabele snelheid en een nieuw ontwerp voor de interne voedingsmodules, wordt het indrukwekkende energierendement vooral gerealiseerd dankzij geoptimaliseerde pulspatronen. Afhankelijk van de bedrijfsmodus kan de magnetische flux in de motor worden aangepast aan de actuele belastingstoestand of aan een energiebesparende stand-bymodus, wat een bijkomende reductie van het energieverbruik toelaat.

Nieuwe veiligheidsfuncties die in de vermogensmodule geïntegreerd zijn, staan garant voor een verbeterde procesbetrouwbaarheid. Eén voorbeeld hiervan is de “Safe Torque-Off” (STO) veiligheidsfunctie, die de vermogensmodule betrouwbaar uitschakelt zonder de hoofdschakelaar te moeten uitschakelen. De “Safe Stop 1” (SS1) functie brengt de aandrijving terug naar snelheid nul vooraleer ze wordt uitgeschakeld. Beide veiligheidsfuncties zijn ontworpen voor het hoogste veiligheidsintegriteitsniveau SIL3. De Sinamics G120P kan naadloos worden geïntegreerd in de Simatic-controller, zodat hij alle voordelen van TIA (Totally Integrated Automation) kan benutten, zoals open systeemarchitectuur, wereldwijde standaards en gegevenstransparantie van het veld- tot het stuurniveau.

Dit persbericht en een persfoto zijn beschikbaar op www.siemens.com/press/PR2016100006DFEN

Meer informatie over Sinamics-omvormers op www.siemens.com/sinamics

Voor meer informatie over Siemens op INDUmation.be raadpleegt u www.siemens.be/indumation

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2016, afgesloten op 30 september 2016, noteerde Siemens een omzet van € 79,6 miljard en werd een nettowinst van € 5,6 miljard gerealiseerd. Eind september 2016 had Siemens wereldwijd zo’n 351.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

7-2-2017