Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Nieuwe generatie softstarters voor eenvoudige tot veeleisende aandrijfvereisten

  • Nieuwe generatie Sirius 3RW5-softstarters voor het progressief opstarten van driefasige asynchrone motoren van 5,5 tot 1.200 kW

  • Moderne hybride schakeltechnologie voor efficiënt schakelen, energie-efficiëntie en een lange levenscyclus

  • Een breed toepassingsgebied gaande van pomp-, ventilatie- en compressiesystemen tot oplossingen voor beweging en verwerking

  • Uitgebreide apparaatreeks met passende hardware en uitbreidingen op maat voor alle vereisten

Met zijn Sirius 3RW5-reeks lanceert Siemens een nieuwe generatie van softstarters voor eenvoudige tot veeleisende aandrijfvereisten. Deze uitgebreide apparaatreeks voor het progressief opstarten van driefasige asynchrone motoren van 5,5 tot 1.200 kW verzekert efficiënte en toekomstgerichte machineconcepten die makkelijk en rendabel worden geïmplementeerd. De nieuwe Sirius 3RW5-softstarters zijn geschikt voor alle aandrijvingen, kunnen makkelijk in het automatiseringssysteem worden geïntegreerd, en verzekeren rechtstreekse gegevensuitwisseling met MindSphere, het cloudgebaseerde, open IoT-besturingssysteem van Siemens. Praktijkgerichte functies zoals automatische parameterinstelling met wijzigende opstartkarakteristieken en geïntegreerde eigenschappen zoals elektrische robuustheid bij schommelende netspanningen ondersteunen een vlotte werking in een brede waaier van toepassingen.

De nieuwe, geharmoniseerde generatie van Sirius 3RW5-softstarters biedt de juiste hardware voor alle vereisten, ook voor specifieke uitbreidingen op maat, zoals bedieningspanelen met of zonder display (MMI's) en communicatie via Profinet/Profibus of Modbus. Dankzij tal van certificaten en goedkeuringen, zoals IEC, UL en CSA, zijn de apparaten geschikt voor wereldwijd gebruik. Beproefde combinaties voor de volledige motorvoeding vergroten de waaier van mogelijke toepassingen. De compacte behuizing, die in 2018 met de IF Design Award bekroond werd, en de gecoate printplaten dragen bij tot ruimtebesparende en robuuste bedieningspanelen.

Dankzij specifieke functies kunnen de nieuwe Sirius 3RW5-softstarters in een groot aantal toepassingen worden gebruikt, gaande van pomp-, ventilatie- en compressiesystemen tot oplossingen voor beweging en verwerking. Hiernaast zijn ze ook uitgerust met bijzondere functies zoals starttijdbewaking, automatische parameterinstelling afhankelijk van de motorinschakeling, pompuitschakeling om drukpieken in leidingsystemen tegen te gaan, en toestandsbewaking met waarschuwings- en alarmlimieten. Ze zijn tevens ontworpen om bestand te zijn tegen schommelingen in de netspanning.

De nieuwe generatie Sirius 3RW5-softstarters is uitgerust met moderne, hybride schakeltechnologie voor efficiënte schakelprestaties en energiebesparing. Hierdoor kan met lage slijtage worden geschakeld, de levenscyclus van de apparaten worden verlengd en de mechanische bescherming van de aandrijftrein worden gerealiseerd. Door het progressief opstarten worden stroompieken in het voedingssysteem vermeden. Alles bij elkaar verhoogt het gebruik van de nieuwe Sirius 3RW5-apparaten de betrouwbaarheid van de toepassing en de rendabiliteit van het systeem.

Een bijkomend voordeel bij het gebruik van de nieuwe generatie 3RW5-softstarters is de mogelijke gegevensuitwisseling met CAx-tools zoals Eplan. Hiernaast helpt de Simulation Tool for Soft Starters (STS) de gebruiker bij het maken van een eenvoudige productselectie. De nieuwe 3RW5-softstarters kunnen eenvoudig en gestandaardiseerd worden geconfigureerd en in bedrijf gesteld in TIA Portal met behulp van de Soft Starter ES-engineeringsoftware. Ze worden gewoon met het automatiseringssysteem verbonden door middel van een van de vele communicatieopties.

Achtergrondinformatie:

Softstarters beperken de aanloopstroom en het aanloopkoppel van aandrijvingen en elektromotoren. Op deze manier kunnen mechanische belastingen en netspanningsdalingen worden verminderd. Hierbij wordt de motorspanning eerst verlaagd door middel van faseregeling en dan binnen een specifieke graduele verhogingstijd van een instelbare aanloopspanning tot op de gewenste netspanning verhoogd. De motor wordt aangepast aan de belastingkarakteristiek van de aangedreven machine door middel van een traploze regeling van de voedingsspanning. Progressief starten en stoppen vermindert de belasting op de aangesloten apparatuur en ondersteunt een gestroomlijnde productie. Mechanische componenten worden progressief versneld, wat een positieve invloed op de bedrijfskarakteristieken heeft en de levenscyclus verlengt.

Met zijn Sirius 3RW5-reeks lanceert Siemens een nieuwe generatie van softstarters voor eenvoudige tot veeleisende aandrijfvereisten. Deze uitgebreide apparaatreeks voor het progressief opstarten van driefasige asynchrone motoren van 5,5 tot 1.200 kW verzekert efficiënte en toekomstgerichte machineconcepten die makkelijk en rendabel worden geïmplementeerd.

 

Meer info
Siemens is aanwezig op Indumation van 6 tot 8 februari 2019 in Kortrijk Xpo in Hal 6, stand nr. 10. Bezoek onze website www.siemens.be/indumation voor meer informatie.

Volg ons via sociale media:
Twitter: www.twitter.com/siemens_belux en www.twitter.com/SiemensIndustry
Blog: magazine.siemens.be

 

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is wereldwijd actief, met een focus op de domeinen elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Met zijn beursgenoteerde dochteronderneming Siemens Healthineers AG is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen – en een leider inzake laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2018, afgesloten op 30 september 2018, genereerde Siemens een omzet van € 83,0 miljard en een nettowinst van € 6,1 miljard. Eind september 2018 had het bedrijf wereldwijd zo’n 379.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

4-2-2019