Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens breidt zijn digitale leiderschap uit met overname van Mentor Graphics

  • Siemens neem leverancier van ontwerpautomatisering en industriële software Mentor Graphics over voor $37,25 per aandeel

  • Mentor Graphics is een pionier en leider in software voor ontwerpautomatisering, van het ontwerpen van Integrated Circuits (IC) en System-on-Chips (SoC) tot elektronica-oplossingen voor de automobielsector

  • Siemens wordt unieke digitale industriële speler die ontwerpmogelijkheden voor mechanische, thermische, elektrische, elektronische en ingebedde software aanbiedt op één enkel geïntegreerd

Siemens bouwt zijn Vision 2020 verder uit om de Digital Industrial Enterprise vorm te geven, door zijn unieke portfolio voor industriële software uit te breiden. Siemens en Mentor Graphics kondigen vandaag aan dat ze een fusieovereenkomst hebben afgesloten, waarbij Siemens Mentor overneemt voor 37,25 US dollar per aandeel in cash, wat overeenkomt met een ondernemingswaarde van 4,5 miljard US dollar.

De aangeboden prijs is een bonus van 21% op de sluitingsprijs van Mentor op 11 november 2016, de laatste beursdag voor de aankondiging. De Raad van Bestuur van Mentor keurde de fusieovereenkomst goed en beoordeelde ze als adviseerbaar. De Raad van Bestuur van Mentor beveelt de goedkeuring en aanvaarding van de fusieovereenkomst door de aandeelhouders van Mentor aan. Mentor-aandeelhouder Elliott Management zal deze transactie ondersteunen.

Met deze overname verruimt Siemens zijn Digital Enterprise Software-portfolio met de gevestigde ontwerp-, simulatie- en fabricageoplossingen voor IC's en elektronische systemen van Mentor. Deze capaciteiten zijn essentieel voor hedendaagse intelligent geconnecteerde producten zoals autonome voertuigen. Deze combinatie biedt mechanische, thermische, elektronische en ingebedde softwaretools waarmee Siemens-klanten hun innovatie verder kunnen versnellen, hun productierendement kunnen verhogen en de werking van hun producten in het veld kunnen optimaliseren. Voor het eerst kunnen kwaliteit, efficiëntie, flexibiliteit, veiligheid en snelheid worden geoptimaliseerd over technische domeinen, voor de volledige levenscyclus en voor de volledige uitgebreide onderneming.

"Siemens neemt Mentor over in het kader van zijn Vision 2020-concept om uit te groeien tot dé benchmark voor het nieuwe industriële tijdperk. Dit is een perfect portfolio om ons digitaal leiderschap verder uit te breiden en bepalend te blijven in de industrie", vertelde CEO Joe Kaeser.

"Met Mentor nemen we een gevestigde technologieleider met een getalenteerd personeelsbestand over – een verrijking voor ons industriële softwareportfolio. Dit vormt een aanvulling op ons sterk aanbod mechanica en software voor het ontwerpen, testen en simuleren van elektrische en elektronische systemen", vertelde Klaus Helmrich, lid van de Raad van Bestuur van Siemens.

Mentor heeft zijn hoofdzetel in Wilsonville, Oregon, VS, en heeft wereldwijd medewerkers in 32 landen. In het boekjaar dat eindigde op 31 januari 2016 had Mentor meer dan 5.700 medewerkers en inkomsten ter waarde van ongeveer 1,2 miljard US dollar met een gecorrigeerde bedrijfsmarge van 20,2 procent. Siemens verwacht dat deze aantrekkelijke marges ook in de toekomst zullen verder gaan en op belangrijke wijze zullen bijdragen tot de Product Lifecycle Management (PLM) softwareactiviteit van de Siemens-divisie Digital Factory (DF), waarvan Mentor deel zal uitmaken. Mentor heeft een groot, gediversifieerd klantenbestand van marquee systems-bedrijven en IC-/halfgeleiderbedrijven met meer dan 14.000 klanten wereldwijd in communicatie, computers, consumentenelektronica, halfgeleiders, netwerking, lucht- en ruimtevaart, multimedia en transport. Mentor wordt als wereldwijde leider beschouwd in strategische industriesegmenten zoals het ontwerpen, testen en bouwen van IC's, het ontwerpen en analyseren van elektronische systemen en opkomende markten zoals elektronica voor auto's.

"Door het technologisch leiderschap en de uitstekende klantenrelaties van Mentor te combineren met de wereldwijde schaal en resources van Siemens, zullen we beter kunnen inspelen op de groeiende behoeften van onze klanten en belangrijke bijkomende kansen kunnen bieden voor onze werknemers", aldus Walden C. Rhines, voorzitter en CEO van Mentor. "Siemens is een ideale partner met financiële diepgang en stabiliteit, en dankzij hun resources en bijkomende investering kunnen we nog sneller investeren en de creatie van top-to-bottom geautomatiseerde ontwerpoplossingen voor elektronische systemen versnellen. We zijn blij dat we kunnen aansluiten bij de Siemens-familie, want ze hanteren dezelfde waarden en focus op het succes van de klant. We zijn verheugd dat deze transactie een onmiddellijke en zekere waarde voor onze aandeelhouders vormt."

Siemens verwacht synergieën door de combinatie van inkomstengroei en voorziene marge-expansie, met een totale EBIT-impact van meer dan 100 miljoen euro binnen de 4 jaar na het afsluiten van de transactie. Bovendien wordt verwacht dat de transactie binnen de drie jaar na het afsluiten EPS-verhogend zal zijn. Het afsluiten van de transactie is onderworpen aan de gebruikelijke afsluitvoorwaarden en is voorzien voor KW2 van het kalenderjaar 2017.

Mentor zal deel uitmaken van de PLM-softwareactiviteiten van de Siemens-divisie DF. DF is de industrieleider in automatiseringstechnologie en een toonaangevende leverancier van PLM-software. "Door de automatiseringsoplossingen voor elektronica-ontwerp en de getalenteerde experten van Mentor toe te voegen aan ons team, kunnen we onze kerncompetenties voor productontwerp sterk verbeteren, en zo een zeer precieze digitale combinatie creëren van intelligent producten en productielijnen", merkte Helmrich op.

16-11-2016