Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Gecertificeerd energiebeheer drukt operationele kosten

INDUmation.be 2017, Hal 6

  • Simatic Energy Manager PRO V7.0 energiebeheersoftware voor energieanalyse op meerdere plaatsen of in het hele bedrijf

  • Identificeert energieverslinders, conform ISO 50001 en toekomstbestendig

  • Geschikt voor het beheersen van energie-efficiëntie, het voorspellen en optimaliseren van energieaankoop

  • Ook beschikbaar als een upgrade voor de vorige software Simatic B.Data 6.0

Siemens heeft tal van nieuwe functies toegevoegd aan de laatste versie van zijn energiebeheersoftware voor het analyseren van energieverbruik op meerdere plaatsen of zelfs in het hele bedrijf.  Simatic Energy Manager PRO V7.0 is ook beschikbaar als een upgrade voor het vorige product Simatic B.Data 6.0. Bedrijven gebruiken Simatic Energy Manager PRO V7.0 om hun energie-efficiëntie te beheersen, zoals het factureren van kostenplaatsen, alsook om te voorspellen, bijvoorbeeld om energieaankopen te optimaliseren. De software van Siemens is gecertificeerd door de Duitse technische keuringsinstantie TÜV, voldoet aan de wettelijke voorschriften van ISO 50001 betreffende energie-efficiënte werking en is tevens kostenbesparend. De schaalbare Simatic Energy Manager PRO V7.0 energiebeheersoftware heeft veelzijdige opties voor visualisatie en analyse. Hierdoor kan ze aangepast worden aan de specifieke eisen van bedrijven en bijvoorbeeld rapporten, dashboards en management-KPI’s (key performance indicators) creëren.

Vergeleken met het vorige product is de meest in het oog springende innovatie bij de Simatic Energy Manager PRO V7.0 het widget-gebaseerde web-dashboard om veelzijdige visualisaties en analyses op maat van energiegegevens te creëren. De gebruiker kan snel en gemakkelijk op intuïtieve wijze het gewenste visualisatie- en evaluatiebeeld op het scherm in een online webbrowser verkrijgen, waarbij widgets toegevoegd en verwijderd kunnen worden om een schermlay-out op maat te creëren. Er zijn een groot aantal kant-en-klare widgets beschikbaar: van lijndiagram, rapport, matrix, taartdiagram en kaliber tot verkeerslichten, waarde, tekst en beeld. Het is mogelijk op de widgets in te zoomen om een betere weergave te verkrijgen of te focussen op specifieke delen van het scherm voor een gedetailleerde analyse.

Ook nieuw is de naadloze koppeling met de Simatic Energy Suite, die de productie-gerelateerde energiemeetgegevens bevat. De directe overdracht van de engineeringgegevens in de Energy Manager PRO V7.0 vermindert aanzienlijk de inspanningen op het gebied van engineering. De nieuwe, dynamische statistische functies bieden nu ook veelzijdige energieanalyses in het Web Dashboard en de Desktop Chart aan. Een andere innovatie is de belastingefficiëntie-functie. Deze helpt de gebruiker de efficiëntie van belastingen, zoals machines, te evalueren aan de hand van kerncijfers. Hierdoor kunnen de evaluatiegegevens automatisch gegenereerd worden voor hele cellen, lijnen of zelfs individuele kostenplaatsen. Een MS SQL-database met hoge prestaties verzekert archivering van energiegegevens op lange termijn.

Daarnaast zijn er nog andere verbeteringen en nieuwe functies: het opvragen van gedetailleerde energiegegevens, de automatische voorbewerking van gegevens, het opslaan en herstellen van gegevens, authenticatie en toegangsrechten tot de Active Directory, alsook ondersteuning voor software zoals Windows 10 en Office 2016.

Achtergrondinformatie:
Om de energiekosten op lange termijn onder controle te houden, rusten productiebedrijven de meest energieverslindende installaties uit met instrumenten om hun energieverbruik te meten. Gekoppeld aan de automatiseringstechnologie kunnen de energie- en productiegegevens in onderling verband gebracht worden om bijvoorbeeld energiekosten per unit, machine of shift te berekenen. Functies voor energie- en productiegegevens zijn geïntegreerd in tal van automatiseringsproducten en –systemen van Siemens, waaronder het Simatic Energy Suite energybeheersysteem, het Simatic WinCC Scada-systeem, het Simatic PCS 7-procescontrolesysteem en Simatic controllers. De Simatic Energy Manager PRO energiebeheersoftware ontvangt energiegegevens van bovenstaande producten of rechtstreeks van de energiemeetinstrumenten en gebruikt die gegevens voor de energiebeheeroplossing op meerdere plaatsen en in het hele bedrijf.

Tot de typische toepassingen van de Simatic Energy Manager PRO behoren het beheersen van energie-efficiëntie, het factureren van kostenplaatsen, energieanalyses in het hele bedrijf, zoals rapporten, dashboards en berekening van KPI’s, en het optimaliseren van de aankoop van energie. De Simatic Energy Manager PRO is gecertificeerd door de Duitse technische keuringsinstantie TÜV en laat bedrijven toe om te voldoen aan de wettelijke voorschriften van ISO 50001 voor energie-efficiënte werking en drukt bovendien de operationele kosten. Ook de energie-efficiëntie van machines kan geanalyseerd en verbeterd worden: zo worden bijvoorbeeld complexe rauwe waarden verzameld om nuttige kerncijfers te produceren, zoals de energiegebruiksfactor en de graad van energie-efficiëntie en energiekwaliteit. Van die cijfers worden dan concepten voor het verhogen van de energie-efficiëntie afgeleid.


Dit persbericht  is beschikbaar op www.siemens.com/press/PR2016100007DFEN

Voor meer informatie over Simatic Energy Manager, surf naar www.siemens.com/energymanager

Voor meer informatie over INDUmation.be, surf naar www.siemens.be/indumation

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2016, afgesloten op 30 september 2016, noteerde Siemens een omzet van € 79,6 miljard en werd een nettowinst van € 5,6 miljard gerealiseerd. Eind september 2016 had Siemens wereldwijd zo’n 351.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

7-2-2017