Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Op weg naar Industrie 4.0: Siemens pakt uit met concrete klantentoepassingen

SPS IPC Drives 2016, hal 11

  • Digital Enterprise-oplossingen voor de maak- en procesindustrie

  • “MindSphere Lounge” trekt bezoekers naar de Siemens Cloud

  • Simulaties verbinden de reële en de digitale wereld

  • Siemens breidt zijn aanbod voor de Digital Enterprise uit met nieuwe producten

Op de vakbeurs SPS IPC Drives 2016 zal Siemens in hal 11 de beschikbare elementen van zijn Digital Enterprise-aanbod voorstellen om de visie van Industrie 4.0 vandaag al waar te maken. Onder het motto “Driving the Digital Enterprise” zal Siemens uitpakken met zijn geïntegreerde toepassingen die klanten kunnen gebruiken om hun productiesystemen en -processen te optimaliseren voor de volledige levenscyclus van hun installaties en producten. In samenwerking met klanten uit de discrete productie en de procesindustrie, ontwikkelt Siemens nieuwe oplossingen voor installatie- en productieprocessen. In de speciaal gecreëerde “MindSphere Lounge” zullen bezoekers in een unieke sfeer de gelegenheid krijgen het IoT-ecosysteem in levenden lijve te ontdekken.

“Siemens is een actieve speler in de ontwikkeling van de digitale transformatie. Met deze transformatie voor ogen hebben we ons Digital Enterprise-aanbod consistent uitgebreid, in het bijzonder op het vlak van cloud-gegevensplatformen die het pad effenen naar nieuwe digitale businessmodellen”, aldus Klaus Helmrich, lid van de Raad van Bestuur van Siemens AG. “Dankzij deze innovaties kunnen onze klanten, zowel KMO's als grote ondernemingen, nog meer investeren in een geïntegreerde aanpak voor de doorgedreven digitalisering van de industrie.”

MindSphere legt de basis voor toepassingen en gegevensgestuurde diensten van Siemens en derdeleveranciers op domeinen zoals proactief onderhoud, energiegegevensmanagement of middelenoptimalisering. Zo biedt MindSphere klanten een ontwikkelingsomgeving waarin ze hun eigen toepassingen en diensten kunnen integreren. In de MindSphere Lounge – een standzone met een oppervlakte van meer dan 400 m² – presenteert Siemens samen met zijn partners innoverende ideeën en toepassingen en worden de bezoekers in volledig nieuwe sferen ondergedompeld. Bezoekers krijgen ook de gelegenheid met eigen ogen te zien hoe eenvoudig hun machines en productie-installaties op basis van het TIA-concept (Totally Integrated Automation) met de MindSphere-toepassingen kunnen worden verbonden.

Siemens geeft een praktische illustratie van zijn digitale expertise door twee expo-opstellingen in de schijnwerpers te plaatsen. Op het domein van de discrete productie is er een pilootinstallatiemodel om de efficiëntie van de Mechatronics Concept Designer van Siemens PLM Software te illustreren. Alle modules waaruit de installatie bestaat, zullen worden samengevoegd in één omvattend kinematisch model, zodat van alle componenten een gedetailleerde digitale kopie kan worden gemaakt. Met behulp van dit model is het mogelijk hun functionele kenmerken in kaart te brengen en zowel hun fysieke gedrag (meerlichamensimulatie) als het automatiseringsgedrag te simuleren. Hierdoor kunnen gebruikers met behulp van de virtuele kopie de sequentie van alle individuele bewegingen simuleren en optimaliseren voorafgaand aan de effectieve productie. De Mechatronics Concept Designer biedt bovendien open interfaces voor bijkomende tools en een Gantt-grafiek waarin alle verschillende fases en afhankelijkheden worden weergegeven. Dit impliceert dat de ontwikkelingsingenieurs reeds in de vroege planningsfase kunnen detecteren waar sequentiële bewegingen vereist zijn of waar er parallelle mogelijk zijn. Voor installatiebouwers betekent dit aanzienlijk ingekorte termijnen voor projectontwikkeling, snellere inbedrijfstelling en – omdat bestaande gegevens kunnen worden hergebruikt – een veel eenvoudigere duplicering van identieke of gelijkaardige onderdelen.

De tweede expo-opstelling gebruikt het voorbeeld van een pomptoepassing om de mogelijkheden van systematische optimalisering gedurende de volledige levenscyclus van een installatie te demonstreren aan de hand van actuele projecten. Met Comos als centraal engineering- en gegevensmanagementplatform beschikken alle bij de planningsfase betrokken partijen over een gestandaardiseerde en voortdurend bijgewerkte database, waardoor een consistent gegevensmanagement verzekerd is. De in de engineeringfase gegenereerde, virtuele identieke kopie van een installatie - de digitale tweeling - kan voor de simulatie en optimalisatie van de inbedrijfstelling, exploitatie en serviceprocessen worden gebruikt. Met Comos Walkinside beschikken gebruikers tevens over een virtuele 3D-weergave van hoge resolutie voor de visualisatie van alle engineeringgegevens. Zo kan de gebruiker door de virtuele kopie van een installatie navigeren, vanaf de initiële planningsfase van een installatie, om na te gaan of er zich problemen, bijv. op het vlak van de beschikbaarheid van kritieke bedrijfsmiddelen, zullen stellen. De functionaliteit van het beheerssysteem wordt met behulp van de Simit-simulatiesoftware getest, zodat eventuele fouten in een vroeg stadium gedetecteerd en opgelost kunnen worden voor de inbedrijfstelling van de installatie. De tweerichtingsuitwisseling van gegevens tussen Comos en Simatic PCS7 betekent dat de digitale tweeling steeds volledig bijgewerkt is. Hiernaast halen installatieoperators ook voordeel uit een samenhangende, geoptimaliseerde informatiestroom voor elk niveau van het productieproces, en dit gedurende de volledige exploitatieperiode. De Operations Intelligence Software XHQ transformeert grote gegevensvolumes (Big Data) in intelligente gegevens (Smart Data) door voorbereide, tot op de minuut nauwkeurige proces- en installatiegegevens zo goed als onmiddellijk beschikbaar te stellen als basis voor het nemen van managementbeslissingen. De opstelling op de Siemens-stand demonstreert de optimale interactie tussen alle componenten gebruikt voor elektrificatie, automatisering en digitalisering aan de hand van het voorbeeld van een effectieve pompaandrijftrein. Door de eenvoudige integratie van energie-efficiënte aandrijfoplossingen in de toepassings- en automatiseringsomgeving van de klant gedurende de volledige levenscyclus van een installatie (Integrated Drive Systems) kunnen klanten hun winstrealisatietermijnen inkorten.

Productinnovaties op de vakbeurs SPS IPC Drives 2016

Naast de twee hoofdopstellingen zal Siemens in hal 11 ook een waaier van andere productinnovaties voorstellen. Deze omvatten Sitrans TO500, Sinamics V20, Simatic Energy Manager PRO V7.0, Sinamics S120, het concept voor industriële beveiliging, energiemanagement met TIP, netwerkkwaliteit met Sicam Q200, en de 3 VA-vermogenschakelaar met gegoten behuizing conform de UL-norm (deze innovaties worden in een afzonderlijk persbericht in meer detail beschreven).

Naast op zijn hoofdstand in hal 11 is Siemens ook vertegenwoordigd op enkele toepassingsspecifieke en gezamenlijke stands op vier bijkomende locaties op de SPS IPC Drives-beurs. Het betreft meer bepaald de “OPC Foundation Booth” (hal 7, stand 180), “Profibus&Profinet International” (hal 2, stand 220), “AS-International Association” (hal 3, stand 502) en de gezamenlijke stand “Automation meets IT” (hal 3a).


Op de vakbeurs SPS IPC Drives 2016 zal Siemens in hal 11 de beschikbare elementen van zijn Digital Enterprise-aanbod voorstellen om de visie van Industrie 4.0 vandaag al waar te maken. Onder het motto “Driving the Digital Enterprise” zal Siemens uitpakken met zijn geïntegreerde toepassingen die klanten kunnen gebruiken om hun productiesystemen en -processen te optimaliseren voor de volledige levenscyclus van hun installaties en producten.

Dit persbericht is samen met een persfoto beschikbaar op www.siemens.com/press/PR2016100004DFDEN

Andere persberichten en -foto's zijn beschikbaar op www.siemens.com/press/sps2016

Voor meer informatie over SPS IPC Drives 2016, verwijzen we naar www.siemens.de/sps-ipc-drives

Volg ons via sociale media:
Twitter: www.twitter.com/siemens_press en www.twitter.com/SiemensIndustry  
Blog: blogs.siemens.com/mediaservice-industries-en

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 garant staat voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens de nr. 1 voor de bouw van offshore windturbines, een toonaangevende leverancier van gas- en stoomturbines voor stroomopwekking, evenals van oplossingen voor elektriciteitstransmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2015, afgesloten op 30 september 2015, noteerde Siemens een omzet van € 75,6 miljard en werd een nettowinst van € 7,4 miljard gerealiseerd. Eind september 2015 had het bedrijf wereldwijd zo’n 348.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

26-10-2016