Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens presenteert digitaliseringstoepassingen voor de technologische industrie

Nurenberg, SPS IPC Drives 2017, hal 11

  • Uitgebreid Digital Enterprise-portfolio voor maak - en procesindustrie

  • De technologische industrie – machinebouwers & plantmanagers-  maakt  gebruik van digitalisering om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen en de marktintroductietijd te verkorten

  • Digitaliseringstoepassingen verbeteren flexibiliteit, efficiëntie en kwaliteit

  • Omvangrijke "MindSphere-Lounge" op een oppervlakte van 1.400 m²

Siemens zal tijdens "SPS IPC Drives" 2017 in Nurenberg diverse toepassingen en voorbeelden demonstreren van manieren waarop de technologische industrie  - machinebouwers  en plantmanagers - dankzij digitalisering het concurrentievoordeel kan verscherpen. Onder het motto "Discover the Value of the Digital Enterprise" zal het bedrijf in hal 11 op een oppervlakte van niet minder dan 4.400 m² de nieuwste aanwinsten voorstellen uit zijn Digital Enterprise-portfolio. De innovaties gaan van nieuwe softwareversies voor meer efficiënte engineering over digitale aandrijfsystemen tot het open, cloud-gebaseerde IoT-besturingssysteem MindSphere, dat mogelijkheden opent voor nieuwe bedrijfsmodellen voor de technologische industrie. Hiermee kunnen bedrijven in de maak - en procesindustrie hun flexibiliteit, efficiëntie en snelheid verbeteren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een "digital twin" om producten, productieprocessen of installaties te simuleren en te optimaliseren over de volledige waardeketen.

Uitgebreide Digital Enterprise Suite voor de maakindustrie

"Met ons uitgebreid portfolio van softwaregebaseerde systemen en automatiseringstechnologieën voor de volledige waardeketen ondersteunen we bedrijven in de maakindustrie op hun traject naar digitale transformatie. Bovendien blijven we ons leiderschap op dit gebied uitbreiden: Ten eerste door ons portfolio aan te vullen met bijkomende overnames. Zoals de geplande overnames van TASS, een wereldwijde leverancier van simulatiesoftware, engineering- en testdiensten gericht op de automobielnijverheid, en Infolytica, een leverancier van softwaretools voor elektromagnetische simulatie in het lage frequentiebereik. Tegelijk blijven we ons software- en hardware-aanbod verder ontwikkelen", legt Jan Mrosik, CEO van de Digital Factory Division, uit. "Voorbeelden hiervan zijn de TIA Portal, waar het engineering-werk met 30 procent kan worden gereduceerd, of MindSphere, ons open, cloud-gebaseerd besturingssysteem voor het Internet of Things. Daarmee kunnen bedrijven uit de meest uiteenlopende industrietakken nieuwe digitale diensten en bedrijfsmodellen ontwikkelen."

Dankzij de open architectuur blijft het ecosysteem rond MindSphere zich verder uitbreiden. Dit wordt geïllustreerd door de grotere omvang van de MindSphere Lounge op SPS IPC Drives, die nu een oppervlakte van 1.400 m² dekt. Hier zal Siemens, samen met circa 20 partnerbedrijven zoals Amazon Web Services, Atos, Evosoft en Rittal, de uiteenlopende toepassings- en verbindingsmogelijkheden van het systeem aantonen. Op de beurs zijn ook machine- en installatiebouwers vertegenwoordigd die nieuwe diensten en bedrijfsmodellen op basis van MindSphere presenteren, waarmee factoren zoals efficiëntie en productiviteit kunnen worden verbeterd.

Op SPS IPC Drives zal Siemens eveneens de nieuwste release van de TIA Portal, V15, presenteren, dat extra manieren aanbiedt om de engineering-efficiëntie te verbeteren – zoals vereenvoudigde robotica-integratie. Virtual commissioning met PLCSIM Advanced en versie 12 van de NX MCD-software laten toe om volledige machines te testen en te optimaliseren op het vlak van functies en prestaties – wat een belangrijke reductie in de totale engineeringtijd toelaat.

Om de convergentie tussen de virtuele en reële productiewereld te illustreren, valt op de beurs een hoogperformante vul- en verzegelmachine voor de farmaceutische industrie te bekijken, gebouwd door Bausch + Ströbel. Dit bedrijf zal geïntegreerde hardware- en softwareoplossingen van Siemens gebruiken om tegen 2020 een verbetering van 30 procent in zijn engineering-efficiëntie te realiseren door het consistent toepassen van digitalisering in zijn volledige waardeketen.

Innovaties voor de digitale transformatie van de procesindustrie

"End-to-end" geoptimaliseerde processen die bestaande marktbehoeften flexibel en efficiënt bedienen, helpen om het concurrentievoordeel in de procesindustrie te verscherpen. De Digital Enterprise voor de procesindustrie met centraal de “digital twin” helpt de gebruiker om de digitale transformatie van zijn faciliteiten te versnellen. "Onze domeinexpertise vormt de fundering voor de optimalisering van elk proces over de volledige levenscyclus – zelfs in bestaande installaties", vertelt Jürgen Brandes, CEO van de Process Industries and Drives Division. "Een concreet voorbeeld hiervan is het nieuwe aandrijfconcept Simotics IQ. Dankzij functies die motorgegevens kunnen vastleggen en de geïntegreerde MindSphere-connectiviteit – Simotics Connect – zijn datagebaseerde diensten mogelijk, bijvoorbeeld op het vlak van predictief onderhoud. Dit creëert voor onze klanten mogelijkheden tot nieuwe bedrijfsmodellen, zoals de verkoop van perslucht in plaats van compressoren."

De “digital twin”  biedt ook voordelen voor de optimalisering van de installatie – van de engineering-fase over werking tot onderhoud. Met de recentste versie 9.1 van de Simit-simulatiesoftware kan de virtual commissioning van installaties nog eenvoudiger worden gecombineerd met de operatoropleiding. Daardoor kunnen gebruikers het effectieve indienststellingsproces met wel 60 procent versnellen, en werkonderbrekingen voor de conversie van installaties of migratieprojecten tot een absoluut minimum beperken.

Siemens zal ook het gebruik van IT-technologieën aantonen waarmee bestaande installaties kunnen worden geregistreerd, gedigitaliseerd met behulp van beeldvormingssoftware en vervolgens geoptimaliseerd – bijvoorbeeld met behulp van drones. Dit creëert voorwaarden voor de instap in de wereld van digitalisering, afgestemd op de individuele noden, met voordelen specifiek gericht op klanten in de procesindustrie, waar er hoofdzakelijk brownfield-installaties zijn die ontworpen zijn voor langdurig gebruik.

Op het vlak van industriële communicatienetwerken en industriële beveiliging omvatten de innovaties nieuwe componenten voor netwerkbeveiliging onder de naam “Cyber Security Appliances”. Deze worden gebruikt om cyberrisico's voor industriële ondernemingen tot een minimum te helpen beperken.

Elektriciteitsdistributie in digitale industriële omgevingen

Elektriciteitsdistributie is ook gebaseerd op de probleemloze interactie tussen hardware en software met behulp van systematisch gegevensbeheer om productieprocessen in het netwerk te ondersteunen. De gebruikte producten en systemen moeten zich naadloos kunnen integreren in de automatiseringsomgeving: te beginnen bij de elektrotechnische planning van schakelkasten op basis van de “digital twin”, over integratie van voor communicatie geschikte componenten in het automatiseringssysteem, tot de registratie van energie- en installatiespecifieke gegevens en de aanbieding ervan in MindSphere. Op die manier kunnen de operationele energie-efficiëntie en de beschikbaarheid van de installatie substantieel worden verbeterd, kunnen bedrijfssequenties en het onderhoud worden geoptimaliseerd en kan het volledige proces in de schakelkast en in het installatiebouwproces worden vereenvoudigd. "Op SPS IPC Drives in Nürnberg zullen we verschillende voorbeelden van digitale stroomdistributie demonstreren", vertelt Ralf Christian, CEO van de Energy Management Division. "Met behulp van een productiemachine zullen we de elektrotechnische planning van een schakelkast op basis van een “digital twin” aantonen, alsook de registratie van energie- en installatiegegevens en de koppeling ervan aan MindSphere." De Siemens Energy Management Division brengt zijn omvangrijke portfolio van software en digitale diensten samen onder de noemer "MindSphere for Energy".

Siemens zal digitale stroomdistributie ook aantonen aan de hand van het Sivacon S8 laagspannings-schakelbord. In combinatie met de Simaris-planningstool kan dit systeem worden gebruikt om voor communicatie geschikte schakelapparatuur en motorsturingen zowel lokaal als op afstand te bedienen en te bewaken. Gegevens die door het schakelbord wordt ingezameld, worden ter beschikking gesteld van overkoepelende automatiseringssystemen, energiebeheersystemen en in MindSphere.

Siemens zal op "SPS IPC Drives" 2017 diverse toepassingen en voorbeelden demonstreren van manieren waarop machine- en installatiebouwers dankzij digitalisering hun concurrentievoordeel kunnen verscherpen. Onder het motto "Discover the Value of the Digital Enterprise" zal het bedrijf in hal 11 op een oppervlakte van niet minder dan 4.400 m² de nieuwste aanwinsten voorstellen uit zijn Digital Enterprise-portfolio.

Dit persbericht en een foto zijn beschikbaar op www.siemens.com/press/PR2017100001COEN

Voor meer informatie over Siemens op SPS IPC Drives 2017, zie www.siemens.com/sps-ipc-drives en www.siemens.com/press/sps2017

Opmerking: Op 28 november 2017 wordt om 13.00 uur de Siemens-persconferentie op SPS IP Drives gegeven met Klaus Helmrich, lid van de Raad van Bestuur van Siemens AG, in de Sint-Petersburg Room (NCC oost, niveau 2).

 

Volg ons op de sociale media:
Twitter: www.twitter.com/MediaServiceInd en www.twitter.com/siemens_press
Blog: https://blogs.siemens.com/mediaservice-industries-en

 

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2016, afgesloten op 30 september 2016, noteerde Siemens een omzet van € 79,6 miljard en werd een nettowinst van € 5,6 miljard gerealiseerd. Eind september 2016 had Siemens wereldwijd zo’n 351.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

30-10-2017