Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Synchrone reluctantiemotoren in combinatie met converters met hoge prestaties

INDUmation.be 2017, Hal 6

  • Met firmware V4.8 kunnen Sinamics S120 converters werken met Simotics synchrone reluctantiemotoren.

  • Voor toepassingen in algemene machinebouw, zoals lieren, extruders en servopompen

  • Lagere systeemkosten en korte terugverdientijd

Met de nieuwe firmwareversie 4.8 kunnen Sinamics S120 laagspanningsconverters met hoge prestaties gecombineerd worden met Simotics synchrone reluctantiemotoren. Deze verbinding is uiterst geschikt voor aandrijfoplossingen waar de dynamische responsie van inductiemotoren niet meer voldoende is maar de hoge prestatie van permanent bekrachtigde synchrone motoren overmatig zou zijn. Typische toepassingen zijn o.a. lieren, extruders en servopompen. De regeling is ook geoptimaliseerd qua efficiëntie voor generatorbediening, wat bijkomende ruimte biedt voor andere regeneratieve toepassingen. Het modulaire systeem bestaande uit Sinamics S120 laagspanningsconverters en Simotics synchrone reluctantiemotoren laat toe om heel snel en op zeer flexibele wijze machineconcepten met hoge prestaties op maat uit te voeren op het gebied van bouw van industriële inrichtingen. De synchrone reluctantiemotoren maken dit mogelijk met hun geoptimaliseerde vectorregeling, generatorbediening die geoptimaliseerd is qua energie-efficiëntie en dynamische responsie, alsook hun veiligheidsvoorzieningen en technologische functies. Profibus- en Profinet-interfaces laten de integratie in het Totally Integrated Automation-landschap toe.

De systeemkosten voor reluctantiemotoren zijn lager dan bij permanent bekrachtigde synchrone of inductiemotoren. Zo is bijvoorbeeld in het deellastbereik een aandrijfsysteem met reluctantiemotor veel voordeliger qua energieverbruik dan een inductiemotor. Hierdoor kan de investeringskost van laagspanningsconverters met hoge prestaties en reluctantiemotoren op minder dan twaalf maanden terugverdiend worden.

Reluctantiemotoren bieden een aanzienlijk hoger efficiëntieniveau in het deellastbereik vergeleken met inductiemotoren met dezelfde output. Het synchrone principe betekent dat de snelheid constant blijft en een sensorloze vectorregeling verzekert optimale werking. Beide functies verbeteren de regelbaarheid van de aandrijflijn. De gelijkmatige belastingtoenametijden zijn kort dankzij het lage inherente traagheidsmoment van de motor in combinatie met geoptimaliseerde vectorregeling. Wat koppelsprongen betreft, is het gedrag vergelijkbaar met dat van permanent bekrachtigde synchrone motoren, wat snel remmen ook bij veiligheidsrelevante toepassingen toelaat.


Lagere systeemkosten en korte terugverdientijd: met firmware V4.8 kunnen Sinamics S120 converters werken met Simotics synchrone reluctantiemotoren.

Dit persbericht is beschikbaar op https://www.siemens.com/press/PR2016100013PDEN

Voor alle informatie over Siemens op INDUmation.be2017, ga naar www.siemens.be/indumation

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2016, afgesloten op 30 september 2016, noteerde Siemens een omzet van € 79,6 miljard en werd een nettowinst van € 5,6 miljard gerealiseerd. Eind september 2016 had Siemens wereldwijd zo’n 351.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

7-2-2017