Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens bouwt “Digital Enterprise” uit voor meer efficiëntie en flexibiliteit in de industrie

  • Siemens motto op de Hannover Messe: “Discover the value of the Digital Enterprise”

  • Digitalisering verhoogt flexibiliteit, snelheid, efficiëntie en kwaliteit

  • Innovaties bij energiedistributie, automatiserings- en aandrijftechniek evenals industriële software

  • MindSphere uitgebreid met partnerships, apps en interfaces

Op de Hannover Messe 2017 toont Siemens hoe industriële ondernemingen - ongeacht hun omvang  - van de digitale ontwikkelingen kunnen profiteren. Centraal op de 3.500 m² grote beursstand in hal 9 staat het verder uitgebreide aanbod voor de "Digital Enterprise", de digitale onderneming. Bezoekers komen aan de hand van praktische voorbeelden, toepassingen en innovaties te weten welke concurrentievoordelen de convergentie tussen de virtuele en de reële wereld mogelijk maakt – met name meer flexibiliteit, efficiëntie en kwaliteit evenals kortere marktintroductietijden. De voorbeelden gaan van intelligente energiebeheerssystemen over de geïndividualiseerde levensmiddelen- en geneesmiddelenproductie tot Additive Manufacturing op basis van innoverende automatiserings- en aandrijftechnologie. Met nieuwe partnerships, interfaces en apps blijft de onderneming bovendien de uitbouw van zijn cloudgebaseerde, open IoT-bedrijfssysteem MindSphere stimuleren.

De snel veranderende eisen van de consument daagt ondernemingen in toenemende mate uit om maatproducten in een zo kort mogelijke tijd met een optimale en constante kwaliteit te produceren. De sleutel hiervoor is digitalisering. Zo kunnen ondernemingen in een compleet virtuele omgeving op basis van een "digitale tweeling" producten, productieprocessen en installaties simuleren, testen en optimaliseren. Hierdoor kunnen de productie- en procesindustrie hun innovatiesnelheid en productiviteit aanzienlijk verhogen en specifieke bedrijfsmodellen opnieuw definiëren. Ook fabrikanten van machines en installaties profiteren van de voordelen van deze ontwikkeling en kunnen deze aan hun klanten doorgeven. Op de Hannover Messe toont Siemens aan de hand van het voorbeeld van melkproductie hoe ondernemingen uit de voedingsmiddelen- en drankenindustrie met behulp van digitaliseringsoplossingen flexibel kunnen reageren op een veranderende marktvraag, bijvoorbeeld het groeiende aantal smaken. Dit beïnvloedt het proces van de melkverwerking tot aan de afvulling, verpakking en etikettering.

Om ondernemingen bij de digitale transformatie te ondersteunen, bouwt Siemens zijn aanbod voor de Digital Enterprise uit in vier hoofddomeinen: industriële software en automatisering, industriële communicatie, industriële veiligheid/beveiliging, industriële diensten.

Geïntegreerd aanbod voor de Digital Enterprise
"Alleen ondernemingen die hun processen als geheel digitaliseren, zullen blijvend kunnen concurreren", aldus Jan Mrosik, CEO van Digital Division Factory. De integratie van Product Lifecycle Management (PLM), Manufacturing Operations Management (MOM) en Totally Integrated Automation (TIA) in het gemeenschappelijke platform Teamcenter maakt een naadloze gegevensstroom tussen alle stappen van de waardeketen mogelijk: van productdesign tot productieplanning, engineering en productie tot service - en weer terug. "We ondersteunen onze klanten uit de productie-industrie hierbij met de Digital Enterprise Suite, ons uniek, geïntegreerd aanbod van softwaregebaseerde systemen en automatiseringscomponenten. De eerste stappen in digitalisering stemmen we nauwkeurig af op de behoeften van elke specifieke onderneming, en samen ontwikkelen we een oplossing op maat."

Met geringe interventie verhogen ondernemingen de capaciteit en de beschikbaarheid van hun installaties aanzienlijk: door aansluiting op MindSphere kunnen grote hoeveelheden gegevens snel en efficiënt worden geanalyseerd en komen zwakke punten aan de oppervlakte. Met nieuwe interfaces, apps en partnerships, bijvoorbeeld met BluVision, en het gebruik van de cloudinfrastructuur en diensten van Amazon Web Services geeft Siemens een extra stimulans aan de uitbreiding van het ecosysteem op basis van MindSphere. Bezoekers van de Siemens-stand beleven dit alles in de bijzondere sfeer van de "MindSphere lounge". Met "Northbound-API" kunnen MindApps, toepassingen van Siemens en toepassingen van partners sneller worden geïntegreerd. Op de Siemens-stand worden tal van nieuwe apps getoond, en ook nieuwigheden voor de bestaande apps Fleet Manager en Visual Analyzer. Om de producentonafhankelijke aansluiting van assets te vergemakkelijken, wordt een Southbound-API voor andere protocollen voorbereid.

Een van de vele innovaties voor de maakproductie is een verbeterde versie van het engineering-framework TIA Portal V14, gekenmerkt door openheid voor andere systemen. Met nieuwe Basic-Industrie-pc's in box- en panelformaat zetten fabrikanten van standaardmachines, distributeurs en systeemintegratiespecialisten voordelig automatiseringstoepassingen om. Ze zijn bijzonder geschikt voor MMI-toepassingen (Mens-Machine-Interface), montagewerkplekken, opslag en logistiek, gegevensverzameling evenals voor productienetwerken en eenvoudige beeldverwerking.

Bovendien presenteert Siemens een nieuw aandrijfsysteem op basis van Sinamics S210- en Simotics S-1FK2-motoren, dat de projectplanning in de machinebouw vereenvoudigt. Een ander thema op de beurs is Additive Manufacturing. De showcase "Additive Manufacturing" laat zien hoe een totaalaanbod van software- en automatiseringsoplossingen Additive Manufacturing geschikt maakt voor industriële toepassingen.

Sectorgebonden oplossingen voor de procesindustrie
In de procesindustrie spelen bestaande installaties met lange looptijden en verschillende systemen en componenten een essentiële rol. "Om de mogelijkheden van digitalisering voor bestaande installaties te benutten, zijn open standaardnormen, krachtige communicatienetwerken en geïntegreerde automatiserings- en aandrijftechnologieën van groot belang", aldus Jürgen Brandes, CEO van Process Industries and Drives Division. "Bovendien is het belangrijk om de digitale tweeling van een installatie of een deel ervan efficiënt te kunnen opbouwen en te onderhouden. Hier zetten we onder andere ook in op partnerships zoals de samenwerking met Bentley Systems, waardoor onze klanten realistische 3D-modellen kunnen integreren in ons Comos-softwaresysteem - ook voor bestaande installaties. Zo kunnen exploitanten door middel van simulatie en virtuele inbedrijfstelling de productiviteit, de efficiëntie en de betrouwbaarheid van hun systemen aanzienlijke verbeteren."

Een van de belangrijkste vernieuwingen op de Hannover Messe is versie 9 van het procesbesturingssysteem Simatic PCS 7, dat met de Comos-softwareoplossing op basis van een gemeenschappelijke gegevensplatform draait. Deze versie ondersteunt de Industrial Ethernet Standard Profinet met twee nieuwe perifere lijnen voor volledige digitalisering tot op veldniveau. Dit wordt aangevuld door de expertise van Siemens inzake industriële communicatienetwerken voor de Digital Enterprise. Deze netwerken worden sector- en toepassingsgericht ontworpen, gepland en geïmplementeerd, met continue horizontale en verticale uitwisseling van informatie - van het veld over het automatiserings- en besturingsniveau tot op het niveau van MindSphere of de bedrijfs-IT.

Met de Sitrans FS230 brengt Siemens de volgende generatie van digitale clamp-on ultrasone flowmeettechnologie op de markt. En de voedingseenheid Sitop PSU8600 evenals de niet-onderbreekbare voeding Sitop UPS1600 ondersteunen nu het open communicatieprotocol OPC UA. Met het Smart Motors Concept stelt Siemens een nieuwe generatie van interoperabele aandrijftechnologieën voor. De gegevens, bijv. temperatuur- of trillingswaarden, die door geïntegreerde sensoren zijn verzameld, kunnen snel en eenvoudig in cloudomgevingen zoals MindSphere worden ingelezen en geanalyseerd. Hierdoor kunnen gebruikers zowel de efficiëntie en de systeembeschikbaarheid verhogen als de onderhouds- en servicewerkzaamheden optimaliseren. Simotics HV C – de nieuwe reeks compacte hoogspanningsmotoren – kenmerkt zich door een innoverend koelingsysteem dat de vermogensdichtheid en de betrouwbaarheid verhoogt. En de nieuwe generatie Sinamics Perfect Harmony GH180 is door het gebruik van een nieuw ontwerp van de PCB-cellen (printplaatcellen) 20 procent smaller dan vergelijkbare omvormers.

De individuele en sectorgebonden eisen van de klant vormen daarbij steeds het uitgangspunt van de portfolio-ontwikkeling. Zo toont de showcase aan de farmaceutische industrie hoe ondernemingen uit deze sector hun productieproces blijvend kunnen optimaliseren en flexibiliseren – tot en met lotgrootte "één" – zonder de complexe regelgeving met betrekking tot de kwaliteit en veiligheid te negeren.

Geïntegreerde oplossingen voor digitale energiedistributie
Niet alleen energiesystemen veranderen wereldwijd maar ook de eisen voor elektrische energiedistributie in industriële installaties. Beïnvloedende factoren zijn veranderde belastingverhoudingen, een stijgend aantal elektrische verbruikers en de toenemende netwerking en automatisering in industrie, gebouwen en infrastructuur. Daarbij komen strengere normen en hogere eisen aan het energiebeheer in ondernemingen. De gevolgen: planning en uitvoering van de elektrische energiedistributie worden complexer en de technische eisen voor de onderliggende systemen en producten nemen toe - met name wat hun flexibiliteit, interoperabiliteit en integratievermogen betreft. De betrouwbaarheid van de energievoorziening en de economische componenten zijn van doorslaggevend belang voor industriële bedrijven.

Met Totally Integrated Power demonstreert Siemens in Hannover de integratie van systemen en apparaten voor elektrische energiedistributie in geautomatiseerde productieomgevingen, die elke fase van de waardeketen beïnvloeden: geautomatiseerde engineering, veilige stroomvoorziening, integratie in het geheel van energie-efficiëntieconcepten, integratie in de industriële automatisering evenals de verbinding met cloudplatformen.

"Dankzij onze geïntegreerde oplossingen voor digitale energiedistributie kunnen onze klanten zich volledig toeleggen op hun kerntaken", aldus Beatrix Natter, CEO van de Business Unit Transformers bij Siemens Energy Management. "We stellen onze klanten in staat een eigen energiebeheerssysteem op te bouwen en op deze wijze de mogelijkheden van de energiemarkt te benutten."

Concreet toont Siemens op de beurs met een productiemachine de elektrotechnische planning van een schakelkast aan op basis van een "digitale tweeling", uitgerust met volledig in het TIA-portaal geïntegreerde componenten voor de automatisch gestuurde productie en voor de verzameling van energie- en installatiegegevens en hun verbinding met MindSphere.

Verder toont de onderneming met de laagspanningsschakelinrichting Sivacon S8 nog een voorbeeld van digitale energiedistributie. Interoperabele schakelapparaten en motorbesturingssystemen kunnen softwarematig worden bediend en gemonitord. De gegevens zijn beschikbaar voor hogere automatiserings- en energiebeheerssystemen of voor cloudgebaseerde analysesystemen.

Naast de hoofdstand in hal 9 presenteert Siemens het aanbod met betrekking tot PLM-software in hal 6, in nauwe samenwerking met zijn partners. In hal 24 kunt u reële klantentoepassingen uit de meest uiteenlopende sectoren met transmissies en koppelingen van de Flender-productfamilie bekijken. Er wordt een nieuwe geavanceerde reeks volledig uit staal vervaardigde meervoudige plaatkoppelingen voorgesteld: de nieuwe N-ARPEX-koppeling met verbeterde prestaties.

Op de Hannover Messe 2017 toont Siemens hoe industriële ondernemingen ongeacht hun omvang van de digitale ontwikkelingen kunnen profiteren. Centraal op de 3.500 m² grote beursstand in hal 9 staat het verder uitgebreide aanbod voor de "Digital Enterprise", de volledig digitale onderneming.

 

Dit persbericht is samen met persfoto’s beschikbaar op www.siemens.com/press/PR2017030199CODE

Meer informatie over Siemens op de Hannover Messe 2017 vindt u op www.siemens.com/presse/hm17 en www.siemens.de/hannovermesse

Volg ons op sociale media
Twitter: www.twitter.com/siemens_press en www.twitter.com/SiemensIndustry
Blog: http://www.siemens.de/industrie-blog

 

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2016, afgesloten op 30 september 2016, noteerde Siemens een omzet van € 79,6 miljard en werd een nettowinst van € 5,6 miljard gerealiseerd. Eind september 2016 had Siemens wereldwijd zo’n 351.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

24-3-2017