Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

TIA-portal, de perfecte basis voor zowel digitale als reële wereld.

TIA Portal V15.1 nieuwigheden in een notedop:

  • Simulatie en virtuele inbedrijfname

  • Werken in een team, zowel online als offline

  • Uitgebreide toepassingsmogelijkheden met redundante Simatic S7-1500R/H-controllers

  • Integratie van de Sinamics S210-servo-aandrijvingen

De nieuwste versie van TIA-portal V15.1 (Totally Integrated Automation Portal) biedt nieuwe functies voor alle fasen binnen de welgekende ‘value chain’ van een proces, vanaf de planning en engineering tot inbedrijfname. De belangrijkste topics in TIA Portal V15.1 zijn nieuwe opties voor simulatie en virtuele inbedrijfname, waardoor een nog beter digitaal ontwerp van geïntegreerde werkprocessen mogelijk wordt. Andere thema’s zijn de introductie van de nieuwe Simatic S7-1500R/H-controllers, de Sinamics S210-aandrijfintegratie, Multiuser Engineering, software-eenheden en OPC UA-functies.

Met behulp van Simatic S7-PLCSIM Advanced wordt er een digitale tweeling van de Simatic S7-1500-controller in het TIA Portal gecreëerd voor simulatie en virtuele inbedrijfname. De nieuwe Simatic Machine Simulator V1.0 combineert deze digital twin vervolgens met de NX Mechatronics Concept Designer (NX MCD) simulatiesoftware voor mechatronische machineconcepten. Hiermee kunnen volledige machines virtueel gevalideerd worden: mechatronische en regelmodellen, inclusief eenvoudige en complexe gedragsmodellen, worden gesynchroniseerd en toepassingen op het machineniveau kunnen worden gesimuleerd en vervolgens geverifieerd. Door simulatiemodellen voor controllers en mechanica te combineren, ontstaat er een digital twin van de toepassing in de reële wereld. Dit maakt een simulatie en validering van machines mogelijk en optimaliseringsprocessen kunnen worden getest zonder gebruik te maken van reële prototypes.
Ook fouten worden vroegtijdig opgespoord, gecorrigeerd en vermeden vóór de eigenlijke inbedrijfname. Dankzij de vergelijking tussen de digital twin en reële systemen in realistische omstandigheden kunnen we snel reageren op veranderingen en automatisch rekening houden met wijzigingen in de verschillende ontwikkelingsfasen.

De inbedrijfname van S7-1500-controllers in TIA Portal V15.1 verloopt ook sneller en efficiënter dan voordien. Enerzijds door de komst van een nieuwe functionaliteit binnen de TIA Portal Multiuser Optie, nl de inbedrijfnamemodus. Maar ook omwille van de introductie van software-eenheden binnen een S7-1500-project.
Het portfolio voor Simatic S7-1500-controllers werd ook aangevuld met de nieuwe redundante Simatic S7-1500R/H CPU's. De engineering van deze S7-1500R/H systemen zijn gelijkaardig met deze van een standaard-CPU. Het is TIA Portal en de redundante CPU’s die op hun beurt zelf instaan voor de synchronisatie van de programma's en gegevens. De gebruiker dient hiervoor geen extra manipulaties te voorzien.
Het communicatiemiddel gebaseerd op Industry4.0, nl. OPC UA, kent ook binnen TIA Portal V15.1 een uitbreiding. Naast de OPC UA-serverfunctie in de S7-1500 is nu ook gebruik mogelijk als een OPC UA-client. Gestandaardiseerde interfaces, zoals bv. OMAC PackML, EUROMAP en Weihenstephan, kunnen eenvoudig via deze weg worden geïmporteerd en laten een eenvoudige integratie van de machine in een installatie toe. De Siemens OPC UA Modelling Editor tool (=SiOME) ondersteunt de automatiseringstechnieker met variabele-interconnectie en maakt het eenvoudiger om ze te importeren in de Simatic S7-1500 controller.
Naast de integratie van de G120 en S120 aandrijvingen, is het nu ook mogelijk om nieuwe Sinamics S210-servo-aandrijvingen in TIA Portal V15.1 te integreren. De Sinamics Startdrive software zorgt ook hier voor de parametrering, inbedrijfname en diagnose in TIA Portal. Motion Control-toepassingen, ook in combinatie met de S7-1500T controller, kunnen nog eenvoudiger worden geïmplementeerd en efficiënt worden verwerkt. Als laatste uitbreiding, zal ook TIA-portal V15.1 gebruikt kunnen worden om ‘veiligheidsrapporten’ te laten genereren voor de S120 en S120 zoals reeds mogelijk was voor de G120-reeks.

Achtergrondinformatie:

Het Siemens TIA Portal (Totally Integrated Automation Portal) werd in 2010 gelanceerd en stelt gebruikers in staat om automatiserings- en aandrijftaken snel en intuïtief uit te voeren dankzij efficiënte configuratiemogelijkheden. De softwarearchitectuur is gericht op hoge efficiëntie en gebruikscomfort en is geschikt voor zowel nieuwe als ervaren gebruikers. Ze biedt een gestandaardiseerd bedrijfsconcept voor controllers, Human-Machine-Interfaces (HMI) en aandrijvingen, evenals voor gedeelde gegevensopslag en -consistentie, bijvoorbeeld tijdens configuratie, communicatie en diagnostiek, en omvat ook krachtige bibliotheken voor alle automatiseringsobjecten. De eenvoudige engineering in het TIA Portal biedt vlot toegang tot het volledige spectrum van gedigitaliseerde automatisering, van digitale planning en geïntegreerde engineering tot transparante werking. Naast PLM (Product Lifecycle Management) en MES (Manufacturing Execution Systems) binnen de Digital Enterprise Software Suite, vult het TIA Portal het holistische softwareassortiment aan dat door Siemens wordt aangeboden aan bedrijven die de overstap maken naar Industry 4.0.

Met TIA Portal V15.1 (Totally Integrated Automation Portal) verbetert Siemens zijn technische framework met nieuwe, praktijkgerichte functies voor alle fasen, van planning en engineering tot inbedrijfname.

 

Meer info
Siemens is aanwezig op Indumation van 6 tot 8 februari 2019 in Kortrijk in Hal 6, stand nr. 10.  www.siemens.be/indumation

Volg ons via sociale media:
Twitter: www.twitter.com/siemens_belux en www.twitter.com/SiemensIndustry
Blog: magazine.siemens.be

 

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is wereldwijd actief, met een focus op de domeinen elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Met zijn beursgenoteerde dochteronderneming Siemens Healthineers AG is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen – en een leider inzake laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2018, afgesloten op 30 september 2018, genereerde Siemens een omzet van € 83,0 miljard en een nettowinst van € 6,1 miljard. Eind september 2018 had het bedrijf wereldwijd zo’n 379.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

4-2-2019