Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

“TIA Portal V14”: verhoogde productiviteit, kortere marktintroductietijd

INDUmation.be 2017, hal 6

  • TIA Portal V14: gericht op diagnostiek, virtuele inbedrijfsstelling en meerdere gebruikers

  • Functies voor de digitale fabriek en de vereisten van Industrie 4.0

  • Verbeterd energiebeheer en bewegingsbesturing, cloudconnectiviteit en “digital twin” voor virtuele inbedrijfstelling

De nieuwe V14 versie van de TIA Portal (Totally Integrated Automation) verkort de marktintroductietijd voor machinefabrikanten en verhoogt de productiviteit van eindgebruikers. Siemens heeft Versie 14 verrijkt met een breed scala aan nieuwe functionaliteiten voor de digitale onderneming en de vereisten van Industrie 4.0.

De TIA Portal communiceert met andere systemen en wisselt gegevens uit via open interfaces. De gateway van Teamcenter heeft een nieuwe interface voor het beheer van productgegevens in Teamcenter - het samenwerkingsplatform van Siemens voor ontwerp, planning en techniek. De gebruiker kan eenvoudig op modellen gebaseerde programma’s creëren met een nieuwe interface voor Matlab/Simulink. De op de cloud gebaseerde techniek is ook nieuw. Vanuit hun privécloud kunnen gebruikers toegang krijgen tot de installatiecontroller met de nieuwe TIA Portal Cloud Connector of gebruik maken van MindSphere, de cloudoplossing van Siemens voor de industrie, voor extra digitale diensten van Siemens. Een andere nieuwe functie is PLCSim Advanced met interfaces voor simulatiesoftware, zoals Plant Simulation en Process Simulate. Een Simatic S7-1500-controller kan worden gesimuleerd als een digitale tweeling met PLCSim Advanced om efficiënte, virtuele inbedrijfsstelling te bereiken.

Met "één voor allen" als leidend beginsel combineert de TIA Portal parametertoewijzing en programmering van automatiseringscomponenten - van controllers en HMI- apparaten tot aandrijvingen - met overkoepelende functies, zoals beveiliging en veiligheid. Een geharmoniseerd pakket, bestaande uit de Simatic Advanced Controller en de Sinamics servo-aandrijvingssysteem, is geïntegreerd in de V14 TIA Portal voor bewegingsbesturingstoepassingen. De nieuwe Simatic S7-1500 T-CPU-controller zorgt voor de besturingstaken en het nieuwe V90 Sinamics servo-aandrijvingssysteem met Profinet geeft de machine de gewenste snelheid en precisie. Het nieuwe pakket maakt het nu mogelijk voor Simatic gebruikers om geavanceerde bewegingsbesturingstaken, zoals koppelen en nokken, af te handelen in een vertrouwde omgeving. De nieuwe functie voor meerdere gebruikers wordt toegepast voor gedecentraliseerde werkconcepten. Ze verschaft meerdere gebruikers efficiënte en gelijktijdige toegang tot een serverproject, op basis van automatische synchronisatie, waardoor de op apparaat, object en functie gebaseerde organisatie van automatiseringstaken wordt vergemakkelijkt. Parametertoewijzing en beoordeling van de 3VA stroomonderbreker in een gevormde behuizing en de 7KM PAC-reeks meetinstrumenten zijn ook nieuwe functies van de TIA Portal V14. Dit vereenvoudigt het verzamelen van energiewaarden voor het toevoersysteem, elektrische uitgangen en individuele belastingen.

Andere nieuwe functionaliteiten in de TIA Portal V14 verlichten de technische vereisten en verhogen de transparantie tijdens het bedrijf. De optie ProDiag biedt uitvoerige installatie- en machinemonitoring met minimale configuratie- en visualisatiekosten en biedt ondersteuning dankzij automatische codegeneratie en synchronisatie van HMI-apparaten. ProDiag detecteert fouten in het gebruikersproces en kan informatie verstrekken over het type, de locatie en de oorzaak van dergelijke fouten op een weergave-apparaat, samen met gegevens over hoe de fout gecorrigeerd kan worden. De Simatic Energy Suite vergemakkelijkt parametertoewijzing en beoordeling van een groot aantal meetcomponenten, waarbij het vereiste besturingsprogramma eenvoudig met een druk op een knop wordt gegenereerd. De Simatic Energy Suite verhoogt transparantie van de energiestromen en helpt om energie te besparen in overeenstemming met ISO 50001. De energiegegevens worden gemakkelijk verzameld en geïntegreerd in de automatiseringsoplossing. WinCC/WebUX helpen niet alleen om de installatieprocessen te monitoren, maar ook, indien nodig, om ze te sturen via het internet of intranet via mobiele HMI-apparaten, zoals tablet-pc's en smartphones. De procesgegevens zijn wereldwijd beschikbaar en bieden gemakkelijk toegang tot de machine. De TIA Portal V14 geeft nu alle Simatic S7-1500-controllers OPC UA-serverfunctionaliteit, zoals voor gestandaardiseerde verbindingen met een Manufacturing Execution System voor verticale integratie van installaties.

Achtergrondinformatie:
De Siemens TIA Portal (Totally Integrated Automation Portal) stelt gebruikers in staat om automatiserings- en aandrijvingstaken snel en intuïtief uit te voeren door efficiënte configuratie. De softwarearchitectuur is ontworpen voor hoge efficiëntie en gebruiksgemak en is geschikt voor zowel nieuwe als ervaren gebruikers. Ze biedt een gestandaardiseerd bedieningsconcept voor controllers, human-machine-interfaces en aandrijvingen, alsook voor gedeelde gegevensopslag en -consistentie, bijvoorbeeld tijdens de configuratie, communicatie en diagnostiek, evenals krachtige bibliotheken voor automatiseringsobjecten. De eenvoudige techniek in de TIA Portal vergemakkelijkt volledige toegang tot de volledige gedigitaliseerde automatisering, zoals digitale planning, geïntegreerde techniek en transparant bedrijf. Naast PLM (Product Lifecycle Management) en MES (Manufacturing Execution Systems) binnen de Digital Enterprise Software Suite vult de TIA Portal de alomvattende softwarereeks van Siemens voor bedrijven op weg naar Industrie 4.0 aan.


U vindt meer informatie op www.siemens.com/tia-portal

Dit persbericht is beschikbaar op www.siemens.com/press/PR2016030165DFEN

Voor meer informatie over Siemens op INDUmation.be 2017, surf naar www.siemens.be/indumation

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2016, afgesloten op 30 september 2016, noteerde Siemens een omzet van € 79,6 miljard en werd een nettowinst van € 5,6 miljard gerealiseerd. Eind september 2016 had Siemens wereldwijd zo’n 351.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

7-2-2017