Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Aandrijfsystemen zonder tandwielkasten voor transportbanden en maalinstallaties in bedrijf gesteld in Peruaanse mijn van Xstrata Copper

For the business and trade press
Kortrijk, 24.04.2013

De Siemens-divisie Drive Technologies heeft een transportbandsysteem met directe aandrijving in bedrijf gesteld in de Antapaccay-kopermijn in Peru. Dit is de eerste grootschalige referentie voor deze technologie buiten Duitsland. De mijn, op 4.200 meter boven zeeniveau, is eigendom van Xstrata Copper en zou in de eerste jaren van de meer dan 20-jarige voorziene levenscyclus van de mijn jaarlijks gemiddeld zo’n 160.000 ton koperconcentraat moeten produceren. De aandrijvingen zonder tandwielkasten zullen helpen de efficiëntie en betrouwbaarheid van het transportbandsysteem in Peru te verhogen en de onderhoudsvereisten ten opzichte van conventionele systemen te verlagen. De Siemens-leveringsomvang omvat bijkomend de volledige schakelapparatuur en systemen voor directe aandrijving van een SAG-molen van 12 m en twee kogelmolens van 8 m met bijhorende voeding.

Het transportbandsysteem in de Antapaccay-kopermijn werd door ThyssenKrupp geleverd en transporteert erts van de mijn naar de verwerkingsinstallatie over een afstand van ongeveer 6,5 kilometer. Met een bandbreedte van 1.370 millimeter en een transportsnelheid van 6;2 meter per seconde, kan in een uur ongeveer 5.260 ton erts getransporteerd worden. Het transportbandsysteem is het tweede van zijn soort wereldwijd. Het eerste transportbandsysteem met aandrijvingen zonder tandwielkasten werd reeds in 1986 geïnstalleerd door Siemens en ThyssenKrupp (het voormalige O&K) in de Prosper-Haniel-mijn van Deutsche Steinkohle AG.

Het Siemens-aandrijfsysteem voor de transportband bestaat uit twee traag lopende synchrone motoren, elk met een vermogen van 3.800 kilowatt, en de bijhorende Sinamics SL150-cycloconverters en omvormertransformatoren. Ten opzichte van de combinatie van hogesnelheidsmotoren en tandwielkasten die vaak voor transportbandsystemen gebruikt wordt, biedt deze oplossing met directe aandrijving tal van voordelen. De grootte van de motor wordt niet beperkt door de grootte van de verkrijgbare tandwielkasten, waardoor het niet nodig is aandrijvingen met meerdere motoren te installeren. Het vereiste aandrijfvermogen voor de band kan met één aandrijving per aandrijfriemschijf geleverd worden. Dit betekent ook dat het aantal schakelcabines teruggeschroefd kan worden, wat voor een ruimte- en gewichtsbesparing zorgt. Door de eliminatie van een hele reeks mechanische en elektrische componenten wordt de betrouwbaarheid en efficiëntie van het algemene systeem met drie tot vier procent verhoogd. Een andere belangrijke factor is dat de onderhoudsvereisten van het aandrijfsysteem aanzienlijk werden gereduceerd. Dit is belangrijk omdat het jaarlijkse drijfwerkonderhoud alleen al goed kan zijn voor vijf procent van de originele investering voor het drijfwerk.

Hiernaast leverde het bedrijf de hoogspanning- en gasgeïsoleerde middenspanningschakelapparatuur voor de hoofddistributie, evenals de laagspanningschakelapparatuur voor de algemene installaties. De apparatuur zorgt voor een veilige en betrouwbare stroomdistributie in de belastende en veeleisende bedrijfsomgevingen typerend voor bergachtige regio’s op grote hoogte – een doorslaggevend criterium in mijnbouw. De onderhoudsvrije langetermijnwerking van deze producten is ook opmerkelijk.

Xstrata Copper, gevestigd in het Australische Brisbane, maakt deel uit van Xstrata plc. en exploiteert mijnen en productievestigingen in Argentinië, Australië, Chili, Canada en Peru. Het bedrijf is de vierde grootste koperproducent ter wereld. De Antapaccay-kopermijn in het zuiden van Peru begon in het vierde kwartaal van 2012 te produceren. Siemens kreeg het transportbandproject in 2010 toegewezen, nadat het bedrijf  in 2008 al het contract voor de levering van de elektrische uitrusting voor drie maalinstallaties van de mijn in de wacht sleepte. Deze werden ook met aandrijfsystemen zonder tandwielkasten uitgerust. Siemens was verantwoordelijk voor de configuratie, productie en levering van de elektrische apparatuur van de maalinstallaties. De SAG-molen werd uitgerust met een directe aandrijving met een vermogen van 24 MW en de kogelmolens werden ook uitgerust met systemen voor directe aandrijving die elk 16,4 MW leveren. Ook vervat in de leveringsomvang waren transformatoren, E-houses, de aandrijfsturing, het koelingsysteem, beveiligingsapparatuur en bedieningssystemen.

U vindt meer informatie en foto's op het Internet op: http://www.siemens.com/press/pi/IDT2013024055e 

Aandrijfsysteem zonder tandwielkasten van Siemens voor de langeafstandstransportband

Aandrijfsysteem zonder tandwielkasten van Siemens voor de langeafstandstransportbandvan Antapaccay.

De Siemens Industry Sector (Erlangen, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van innovatieve en milieuvriendelijke producten en oplossingen voor industriële klanten. Dankzij de alomvattende automatiseringstechnologie en industriële software, een stevige expertise op de verticale markt en op technologie gebaseerde diensten verhoogt de sector de productiviteit, efficiëntie en flexibiliteit van de klant. Met meer dan 100.000 werknemers bestaat de Industry Sector uit de divisies Industry Automation, Drive Technologies, Customer Services en de Business Unit Metals Technologies. Meer informatie vindt u op www.siemens.be/industry

De Divisie Drive Technologies (Nuremberg, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van producten, systemen, toepassingen en diensten voor de volledige aandrijfketting, met elektrische en mechanische componenten. Drive Technologies bedient alle verticale markten in de productie- en procesnijverheid alsook in het segment infrastructuur/energie. Met zijn producten en oplossingen voldoet de divisie aan de essentiële vereisten van de klant inzake productiviteit, energierendement en betrouwbaarheid. Meer informatie vindt u op www.siemens.be/drives