Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Nieuwe CNC-besturing voor de compacte klasse

For the business press
Brussel, 16.09.2009

Met de nieuwe Sinumerik 828D verrijkt Siemens Drive Technologies zijn assortiment werktuigmachinebesturingen met een model voor de compacte klasse. De besturing beschikt over hoogwaardige CNC-functies zoals kinematische transformaties en een krachtig werktuigbeheer. CNC, PLC, bedieningspaneel en asregeling voor zes CNC-meetkringen zijn samengebracht in een robuuste bedieningspaneelbesturing. De systeemsoftware is afgestemd op hoogwaardige draai- en freesmachines voor de werkplaats. Sinumerik 828D kan volledig grafisch, met high-level commando’s of in ISO worden geprogrammeerd en kan dus wereldwijd worden gebruikt.

Siemens Drive Technologies verrijkt zijn assortiment besturingen met een krachtige CNC voor de compacte klasse van werktuigmachines. Naast de Sinumerik 802D sl voor standaardmachinetoepassingen en de 840D sl voor premium-toepassingen, is de nieuwe Sinumerik 828D gericht op hoogwaardige draai- en freesmachines in de werkplaats. Met intelligente kinematische transformaties, een krachtig werktuigbeheer en een 80-bit-nauwkeurigheid heeft de nieuwe besturing een vermogensspectrum dat tot nu toe enkel in het premium-segment van de CNC-besturingen mogelijk was.

De Sinumerik 828D is niet alleen geschikt voor de productie van individuele onderdelen en kleine reeksen, maar ook voor grote series. De grafische werkstapprogrammering van ShopMill en ShopTurn laat zeer korte programmeertijden toe bij de productie van kleine volumes. Bij grote series worden de bewerkingstijden sterk verkort dankzij de high-level programmering met programGuide voor de parametrering van technologiecycli. Bovendien kan, zoals gebruikelijk in Azië en de VS, ook met ISO worden geprogrammeerd. De Sinumerik 828D beschikt dus over alle wereldwijd gangbare CNC-programmeermethoden, zodat machinefabrikanten hun producten met slechts één CNC-uitrusting wereldwijd op de markt kunnen brengen.

Met de Sinumerik 828D wordt voor het eerst moderne pc- en mobiele radiotechniek aangeboden in de compacte klasse. Omvangrijke grafische online-help, geanimeerde elementen en een nieuwe invoerondersteuning met sequenties met bewegende beelden vormen de basis voor een groot bedieningscomfort. Dankzij USB-, CF-Card- en Ethernet-poorten kunnen gegevens snel en eenvoudig worden overgedragen naar geheugenmedia of kan de besturing worden geïntegreerd in bedrijfsnetwerken. Met Easy Message laat de Sinumerik 828D procesbewaking via SMS toe. Afhankelijk van de profielinstelling van de ontvanger kunnen de status van de werkstukbewerking, de toestand van de geplaatste werktuigen of ook gegevens inzake machineonderhoud worden doorgestuurd. Op die manier kunnen de stilstandtijden van de machine tot een minimum worden beperkt.

De Sinumerik 828D kan worden geconfigureerd voor frees- of draaitoepassingen. De freesvariant is perfect afgestemd op de vereisten van verticale bewerkingscentra met bijkomende bewerkingseenheden, zoals een A-as voor de bewerking van cilindervormige werkstukken of een zwenkinrichting voor de bewerking in schuine werkstukvlakken. Met de intelligente baangeleiding Advanced Surface kan de Sinumerik 828D ook worden gebruikt voor de productie van uiterst precieze matrijzen. De draaivariant werd speciaal geconcipieerd voor één-kanaals draaibanken met schuin bed. Naast aangedreven werktuigen voor de kop- en buitenvlakbewerking, met of zonder Y-as, wordt ook een volwaardige tegenspil ondersteund. Doordat de draai- en freesvarianten perfect afgestemd zijn op de relevante machineklassen, is de systeemsoftware veel minder complex dan bij universele systemen. De systeemparameters zijn bovendien nauwkeurig voorgedefinieerd. Daardoor daalt het ingebruiknamewerk voor de machinefabrikant tot een minimum. Met Easy Extend kan de machinefabrikant ook bijkomende componenten zoals ronde tafels of stangladers eenvoudig beheren. Voor de montage van de componenten in het veld is geen speciale CNC-kennis meer vereist, wat belangrijke besparingen op de servicekosten toelaat.

De Sinumerik 828D is leverbaar in een horizontale en verticale opstelling van het bedieningspaneel. Beide vormen van het bedieningspaneel zijn beschikbaar in twee CNC-performantievarianten. Sinumerik 828D kan dus optimaal worden aangepast aan de specifieke inbouwsituatie en aan de prestatievereisten van de machine. Dankzij de zeer geringe afmetingen kan de nieuwe Sinumerik probleemloos worden geïntegreerd in zelfs de meest compacte machineconcepten. In weerwil van zijn compacte afmetingen staat de besturing dankzij het 10,4” kleurendisplay met hoge resolutie garant voor een moeiteloze bediening. Het structurele ontwerp van de CNC, een eenheid die bestaat uit een zeer slijtvast bedieningspaneel uit gegoten magnesium, een CNC-toetsenbord en CNC-elektronica met een beperkt aantal poorten, is zeer robuust. Doordat er geen componenten zoals ventilator, harde schijf of bufferbatterij zijn, is de CNC bovendien volledig onderhoudsvrij.

Meer informatie op het Internet onder: www.siemens.be/machinetools en www.siemens.com/sinumerik of neem contact op met de technische specialisten op 02/536 25 98, e-mail: cnc.be@siemens.com

U vindt een foto op het Internet, in hoge en lage resolutie, downloadbaar onder:
www.siemens.com/ad-picture/2015