Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Energie-efficiënte modulaire frequentieomvormers voor pompen, ventilatoren en compressoren

For the business press
Brussel, 03.12.2009

Op de SPS/IPC/Drives-beurs in Nürnberg stelde de Siemens-divisie Drive Technologies zijn nieuwe modulaire frequentieomvormer SINAMICS G120P voor, die speciaal werd ontwikkeld voor pomp-, ventilator- en compressortoepassingen. Deze compacte aandrijving is met name geschikt voor de energie-efficiënte werking van machines in de gebouwautomatisering, de procesnijverheid en het waterbeheer. Dankzij beschermingsgraad IP55 kan de Sinamics G120P ook worden gebruikt in veeleisende omgevingen.

Energie-efficiënte modulaire frequentieomvormers

Energie-efficiënte werking is een essentiële vereiste voor gebruikers van machines. De nieuwe Sinamics G120P is met name geschikt voor installatiebouwers die een economische, energie-efficiënte en gebruiksvriendelijke aandrijving wensen voor pompen, ventilatoren en compressoren. De omvormer is regelbaar in het vermogensbereik van 0,37 kW tot 18,5 kW. De Sinamics G120P omvat een Control Unit (CU), een Power Module (PM) en een bedieningseenheid, en kan optioneel worden uitgerust met het Intelligent Operator Panel (IOP). Dankzij de hoge beschermingsgraad IP55 kan de omvormer ook worden gebruikt in zware omgevingen, zoals toepassingen in de gebouwautomatisering, de procesnijverheid of het waterbeheer. Hij kan ook worden gebruikt voor de closed-loop snelheidsregeling van ventilatoren en circulatiepompen voor verwarmings- en koelsystemen, voor boosterpompen of voor pompen met niveauregeling.

Voor de economische werking van toepassingen en apparatuur beschikt de omvormer over speciale functies om de energie-efficiëntie te verbeteren. De nieuwe omvormer wordt gekenmerkt door een zeer laag blindvermogen. Dankzij de geïntegreerde hibernatefunctie is een energiebesparende stand-bystand als functie van de instelpunten mogelijk. Door bij een specifieke snelheid automatisch om te schakelen naar lijnvoeding (by-pass), kan een besparing tot 3% op het energieverbruik worden gerealiseerd. Met de auto-rampingfunctie kunnen stroomwaarden worden beperkt en kunnen vermogenspieken worden vermeden. De omvormer heeft slechts een geringe invloed op het voedingssysteem en voldoet aan de vereisten van de IEC/EN 61000-3-12 standaard. Er zijn geen bijkomende componenten zoals lijnreactoren vereist. De STARTER- en SIZER-tools die bekend zijn van het Sinamics-assortiment zijn ook beschikbaar voor deze nieuwe omvormer. De software omvat ook een groot aantal toepassingsspecifieke technologiefuncties en modules, zoals een real-time klok, vliegende herstart en PID-controller. De I/O- en veldbusinterfaces zoals Modbus RTU, CANopen, USS en Profibus werden aangepast aan de speciale vereisten. Een USB-interface is in de omvormer geïntegreerd voor indienststelling en diagnose.

Meer informatie vindt u op www.siemens.be/drives of www.siemens.com/sinamics-g120p of neem contact op met de technische specialisten op 02 536 78 48, e-mail: drives.be@siemens.com