Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Energiebeheer bij werktuigmachines

For the business press
Brussel, 16.09.2009

Op de vakbeurs voor werktuigmachines EMO van 5 tot 10 oktober in Milaan toont Siemens Drive Technologies oplossingen voor de energie-efficiënte automatisering van werktuigmachines. Het spectrum loopt van innovaties bij componenten met verbeterd rendement tot de energie-efficiënte optimalisering van de machine in de engineeringfase met behulp van simulatietools. Energie-efficiënte werktuigmachines kunnen de werkingskosten bij de gebruiker verlagen en zo de productiviteit verhogen.

Investeringen in nieuwe machines en uitrusting moeten toekomstgericht zijn. Tegelijk moeten machines efficiënt kunnen werken en zich flexibel kunnen aanpassen aan nieuwe productvereisten. Dat zijn de eisen die gebruikers aan nieuwe machines stellen. Een essentieel aspect van de efficiënte werking van een machine is het transparant management van energiebehoefte en -gebruik. Innovatieve automatiseringsoplossingen voor werktuigmachines leiden dankzij een intelligent energiebeheer tot lage levenscycluskosten (Life Cycle Costs), beperken de totale kosten (Total Costs of Ownership) en leiden dus tot een hogere productiviteit. Op die manier beschermen energie-efficiënte automatiseringsoplossingen de investering in nieuwe machines en uitrusting. Een investering in energie-efficiënte automatiserings- en aandrijftechniek betaalt zichzelf op zeer korte tijd terug en waarborgt daarna lagere stukkosten in de productie.

Op de EMO in Milaan toont Siemens oplossingen voor het energiebeheer bij werktuigmachines, te beginnen bij de intelligente voeding via de motor met verbeterd rendement tot een volledige energie-efficiënte machineoptimalisering. Met simulatietools kunnen machines reeds tijdens de engineeringfase worden geoptimaliseerd op het vlak van de energie-efficiëntie. Met het dienstenpakket Mechatronic Support van Siemens kan het samenspel tussen mechaniek en aandrijftechniek van een machine dynamisch worden geanalyseerd en verbeterd.
Daartoe behoort ook de verbruiksrelevante optimalisering van de verplaatste massa’s. Door gebruik te maken van een transparante CAD/CAM/CNC-ketting kan de productie reeds tijdens het ontwerp van het werkstuk energie-efficiënt worden opgevat.

Tijdens de werking zorgt de Sinumerik-sturing voor besparingen door een energiemanagement aan de stuurzijde. Daartoe behoren het gebruik van intelligente regelalgoritmes en stuursoftware om versnellingen of schokbegrenzingen te optimaliseren. De efficiënte sturing van nevenprocessen, zoals koeling of werktuigwissel, alsook de op de behoefte afgestemde werking van hulpaandrijvingen voor logistieke taken in de buurt van de machine, kunnen belangrijke energiebesparingen toelaten. Afhankelijk van de toepassing is dit tot 60% van de gebruikte energie als bijvoorbeeld de dynamiek van de werktuigwissel wordt beperkt of spaantransporteurs enkel worden ingeschakeld wanneer dit nodig is.

Ook het gebruik van energie-efficiënte componenten zoals motoren en omvormers spaart energiekosten.
Met de Sinamics-reeks beschikt de gebruiker over een aandrijffamilie die met “Intelligent Infeed” voor een optimale compensatie van het varuurvermogen in het voedingsnet zorgt en remenergie kan terugsturen naar de stroomkring. Wanneer intelligente voedingstechnologieën worden gebruikt, bestaat bovendien vaak de mogelijkheid de aansluitwaarden en geleiderdiameters significant te verkleinen, wat reeds bij het ontwerp van een machine kosten bespaart.

Meer informatie op het Internet onder: www.siemens.be/machinetools en www.siemens.com/sinumerik of neem contact op met de technische specialisten op 02/536 25 98, e-mail: cnc.be@siemens.com

U vindt een foto op het Internet, in hoge en lage resolutie, downloadbaar onder:
www.siemens.com/ad-picture/2017