Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens haalt order binnen voor twee tandwielkasten voor Europa’s grootste Kaplanturbines in Pit-uitvoering

For the business and trade press
Kortrijk, 24.04.2013

De Siemens-divisie Drive Technologies heeft een order binnengehaald van Voith Hydro GmbH & Co. KG, Oostenrijk, voor de levering van twee tandwielkasten voor de Šteti-waterkrachtcentrale in Tsjechië. De tandwielkasten zullen gebruikt worden in de grootste Kaplan-buisturbines in Pit-uitvoering in Europa.

Het speciale kenmerk van de tandwielkasten is dat hun assen horizontaal boven elkaar worden geplaatst. Het zijn de grootste Flender-tandwielkasten die ooit voor deze speciale montagepositie gemaakt zijn. De Kaplan-buisturbines met drie schoepen hebben een rotordiameter van 5,1 meter.

De Štetí-waterkrachtcentrale zal jaarlijks ongeveer 30 gigawattuur groene stroom leveren aan het stroomnet en vormt dus een betrouwbare hernieuwbare stroombron voor 12.000 huishoudens in de regio. Siemens levert in dit kader twee eenheden met een identiek ontwerp, elk bestaande uit een Flender-kegeltandwielkast met remklauw op de hogesnelheidsas. Via de tandwielkast zal de actuele turbinesnelheid van 64 tot 750 omwentelingen per minuut verhoogd worden. Dankzij deze hogere snelheid zal de klant een aanzienlijke kleinere - en dus goedkopere - generator kunnen gebruiken. 

De leveringsomvang omvat een Flender-olietoevoersysteem met geïntegreerde lucht-/oliekoeling en twee pompgroepen in redundante uitvoering, evenals een Zapex-tandwielkoppeling met een diameter van 860 millimeter. Deze koppeling werd aan de aansluitdimensies van het klantensysteem aangepast. Siemens levert ook een volledig stalen Arpex-koppeling met diameter van 420 millimeter met veiligheidsslipelement en remschijf.

Dit persbericht is beschikbaar op het Internet op http://www.siemens.com/press/pi/IDT2013034054e

De Siemens Industry Sector (Erlangen, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van innovatieve en milieuvriendelijke producten en oplossingen voor industriële klanten. Dankzij de alomvattende automatiseringstechnologie en industriële software, een stevige expertise op de verticale markt en op technologie gebaseerde diensten verhoogt de sector de productiviteit, efficiëntie en flexibiliteit van de klant. Met meer dan 100.000 werknemers bestaat de Industry Sector uit de divisies Industry Automation, Drive Technologies, Customer Services en de Business Unit Metals Technologies. Meer informatie vindt u op www.siemens.be/industry

De Divisie Drive Technologies (Nuremberg, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van producten, systemen, toepassingen en diensten voor de volledige aandrijfketting, met elektrische en mechanische componenten. Drive Technologies bedient alle verticale markten in de productie- en procesnijverheid alsook in het segment infrastructuur/energie. Met zijn producten en oplossingen voldoet de divisie aan de essentiële vereisten van de klant inzake productiviteit, energierendement en betrouwbaarheid. Meer informatie vindt u op www.siemens.be/drives