Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Prestatie-upgrade van Profinet voor het Motion Control-systeem Simotion van Siemens

For the business and trade press
Brussel, 22.03.2013

  • Buscyclus schaalbaar tot minimaal 31,25 μs

  • Voor de implementatie van snelle Motion Control-toepassingen

  • Speciaal ontwikkeld voor uiterst performante machines in de verpakkings- en tabakssectoren 

De Siemens-divisie Drive Technologies heeft een prestatie-upgrade van Profinet doorgevoerd in het kader van het Motion Control-systeem Simotion. Door de buscyclustijd in te korten tot minimaal 31,25 μs zijn uiterst snelle Motion Control-toepassingen mogelijk met gelijktijdige verhoging van de productiviteit en handhaving van een hoge productkwaliteit. De korte verwerkingscyclus verzekert voldoende prestatiemarges voor uiterst performante machines, vooral in de verpakkings- en tabakssectoren.

De ingekorte buscyclus werd speciaal ontwikkeld voor Motion Control-toepassingen die snelle reacties tussen de klemmen vereisen en is gebaseerd op de Profinet-specificatie van versie 2.3. Dankzij de hierin gedefinieerde mechanismen verloopt de communicatie met Profinet nog sneller. Een van deze mechanismen is "Fast Forwarding", waardoor de doorvoertijd in de switches tot 1,2 μs wordt beperkt en de communicatiesnelheid in lijnstructuren verhoogt. Het "Dynamic Frame Packaging"-mechanisme bundelt de I/O-gegevens van verscheidene toestellen in lijnconfiguratie in één enkel telegram, waardoor de communicatiekosten worden teruggeschroefd. Alle knooppunten maken optimaal gebruik van de beschikbare bandbreedte door dynamische aanpassing van het telegram. Met behulp van het derde mechanisme, "Fragmentation", kan de cyclustijd worden verkort zonder beperking van de standaardcommunicatie. Kortom, de ingekorte buscyclustijd van 31,25 μs maakt een uiterst precieze cyclus en een hogere gegevenssnelheid mogelijk voor het Motion Control-systeem Simotion. Gebruikers genieten een grotere productiviteit en een hogere productkwaliteit.

Op de Hannover Messe zal Siemens de hoge prestatiemarges demonstreren met behulp van een beursmodel. Met dit beursmodel wordt een golfbal die met een snelheid van zo’n 10 meter per seconde door de lucht vliegt, gedetecteerd terwijl hij vliegt; daarna wordt de bal opgevangen door een met twee hoogdynamische lineaire aandrijvingen uitgeruste vanginrichting. Met de in Simotion geïntegreerde diagnosefunctie Trace kan de reactietijd worden gevisualiseerd. Deze diagnosefunctie wordt geleverd door de webserver van Simotion. Toegang tot deze gegevens is mogelijk met behulp van een externe pc, via de bus die ook het sensorsignaal registreert en de lineaire aandrijvingen aanstuurt. 

Deze achtergrondinformatie is beschikbaar op www.siemens.com/press/pi/IDT2013034069e

De Siemens Industry Sector (Erlangen, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van innovatieve en milieuvriendelijke producten en oplossingen voor industriële klanten. Dankzij de alomvattende automatiseringstechnologie en industriële software, een stevige expertise op de verticale markt en op technologie gebaseerde diensten verhoogt de sector de productiviteit, efficiëntie en flexibiliteit van de klant. Met meer dan 100.000 werknemers bestaat de Industry Sector uit de divisies Industry Automation, Drive Technologies, Customer Services en de Business Unit Metals Technologies. Meer informatie vindt u op www.siemens.be/Industry

De Siemens-divisie Drive Technologies (Nuremberg, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van producten, systemen, toepassingen en diensten voor de volledige aandrijfketting, met elektrische en mechanische componenten. Drive Technologies bedient alle verticale markten in de productie- en procesnijverheid alsook in het segment infrastructuur/energie. Met zijn producten en oplossingen voldoet de divisie aan de essentiële vereisten van de klant inzake productiviteit, energierendement en betrouwbaarheid. Meer informatie vindt u op www.siemens.be/drives