Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens stelt de Simotics-motorenfamilie voor, met de juiste motor voor elke industriële toepassing.

For the business press
Brussel, 22.12.2011

De Siemens-divisie Drive Technologies heeft al haar elektromotoren in één productfamilie samengebracht onder de naam Simotics. De geïntegreerde portefeuille maakt de keuze van een motor eenvoudiger voor de klant. De motoren zijn geschikt voor toepassingen in nagenoeg alle gebieden en ze vormen een essentiële component van de geïntegreerde aandrijfketting van de divisie. Het assortiment omvat laagspannings-inductiemotoren, motoren voor motion control, gelijkstroommotoren en hoogspanningsmotoren. Siemens-motoren worden gekenmerkt door betrouwbaarheid, energie-efficiëntie, dynamische reactie en nauwkeurigheid – het resultaat van meer dan 125 jaar ervaring met het bouwen van elektromotoren.

In 1866 ontdekte Werner von Siemens het principe van de elektrische dynamo en legde daarmee de basis voor de techniek en het succes van krachtige elektromotoren. Vandaag is Siemens een van de wereldleiders op dit gebied, met tientallen miljoenen geïnstalleerde motoren. De Siemens-divisie Drive Technologies heeft dit omvangrijke assortiment nu samengevoegd in de "Simotics"-productfamilie. De klant kan de juiste motor vinden voor elke toepassing in de constructie- en procesnijverheid of in de energiesector: de Simotics-familie omvat laagspanningsmotoren voor lijn- en omvormertoepassingen, motoren voor motion control, gelijkstroommotoren en hoogspanningsmotoren. Het assortiment vergemakkelijkt de motorkeuze, zodat men altijd de juiste motor voor de toepassing heeft.

Laagspanningsmotoren voor algemene industriële toepassingen
De laagspanningsmotoren voor algemene industriële toepassingen omvatten de Simotics GP General Purpose-motoren. Dit zijn energie-efficiënte inductiemotoren. Siemens levert deze motoren met een aluminiumframe, ashoogtes van 80 tot 160 en een vermogen van 90 W tot 45 kW. Typische toepassingen zijn pompen, ventilatoren en compressoren die speciale eisen stellen inzake gering gewicht en hoog rendement. De Simotics SD Severe Duty-motoren hebben een stevig gietijzeren frame en dekken het vermogensbereik van 750 W tot 315 kW. Ze zijn leverbaar met ashoogtes van 100 tot 315 en voldoen aan de strengere eisen van de papier- en druknijverheid en van de chemische/petrochemische nijverheid. De Simotics TN Trans-Standard-motoren vanaf ashoogte 315 dekken een laagspannings-vermogensbereik van 200 kW tot 1.250 kW. Ze zijn leverbaar voor alle gangbare bedrijfsspanningen en koeltypes. De Simotics DP Definite Purpose-motoren worden gebouwd voor specifieke toepassingen, zoals motoren voor roltafels in de staalnijverheid, voor rookafzuigtoepassingen in de ventilatie van gebouwen en tunnels, alsook voor kranen in nagenoeg alle standaardontwerpen. Deze klasse wordt aangevuld met scheepsmotoren voor gebruik onder het dek. De explosieveilige motoren onder de naam Simotics XP voor netvoeding en invertervoeding omvatten de versies niet-vonkend "n", verhoogde veiligheid "e", vlambestendige behuizing "d" en "stofexplosiebescherming" voor vermogens tot 1.000 kW en ashoogtes tot 450.

Motoren voor motion control
Siemens levert talrijke compacte motoren voor motion control, voor de exacte en dynamische positionering en nauwkeurige bewegingssturing van aandrijfassen. De nieuwe Simotics-motorklasse omvat de Simotics S Synchronous-servomotoren met vermogens van 50 W tot 34,2 kW, die worden gekenmerkt door een hoge dynamische reactie en precisie. De motoren dekken een koppelbereik van 0,08 tot 125 Nm en zijn bedoeld voor o.a. positionering en continue baanregeling in hoogperformante productie- en werktuigmachines, alsook voor de productie van algemene mechanische uitrusting. De Simotics M Main-motoren zijn speciaal bedoeld voor zeer dynamische en nauwkeurig draaiende hoofdaandrijvingen, ook hoofdzakelijk in productie- en werktuigmachines. De motoren zijn leverbaar in asynchrone en synchrone versies met vermogens van 2,8 kW tot 1.340 kW bij een maximumtoerental tot 40.000 rpm. Deze twee motorgroepen worden aangevuld met directe aandrijvingen voor toepassingen zonder overbrenging. De Simotics L Linear-motoren zijn compacte synchrone motoren met een maximale dynamische reactie en precisie voor gebruik in hoogperformante lineaire assen. Ze halen topsnelheden tot 1.280 m/min. Ook leverbaar zijn de krachtige Simotics T Torque-motoren. Dit zijn drie-fase-synchroonmotoren met permanente magneet en lage nominale snelheden, die een plaatsbesparend alternatief vormen voor hydraulische en klassieke elektrische aandrijvingen met een elektromotor en tandwieleenheid. Ze zijn geschikt voor een koppel van 22 tot 42.000 Nm met maximumsnelheden tot 1.800 rpm.

Gelijkstroommotoren en hoogspanningsmotoren
De Simotics-portefeuille omvat ook de Simotics DC-motoren met vermogens tot 1.610 kW, die bijvoorbeeld worden gebruikt in extrusiemachines voor de kunststofnijverheid, aandrijvingen in hijs- en verplaatsingssystemen in kranen, en in aandrijvingen voor walserijen. Verder omvat de productfamilie ook hoogspanningsmotoren met een vermogen tot meer dan 100 MW en snelheden van 10 tot 15.000 rpm. De motoren zijn leverbaar in verschillende constructietypes, koeltypes en beschermingsgraden. Als hoofdaandrijvingen vormen ze vaak de kern van een installatie en ze worden gekenmerkt door een hoge betrouwbaarheid. Ze drijven krachtige compressoren en pompen aan in bijvoorbeeld de olie- en gasnijverheid of pletterijen in de mijnbouw.

Assortiment voor de volledige aandrijfketting
Voor de efficiëntie van een geïntegreerde aandrijfketting is het uiterst belangrijk dat alle componenten optimaal samenwerken en perfect afgestemd zijn op de toepassing. Een belangrijk element daarbij is de motor, als directe verbinding met het systeem voor de bewegingssturing. Het Siemens-assortiment voor de aandrijfketting omvat ook tandwielkasten, omvormers en de regelaar. Regelaars zijn leverbaar onder de merknamen Simatic, Simotion en Sinumerik. De Simatic programmeerbare regelaars kunnen worden gebruikt in standaard of safety integrated versies voor alle toepassingen, van kleine automatiseringstaken tot complexe systeemoplossingen. Simatic kwam in 1958 op de markt. Simotion vormt, in combinatie met Sinamics-aandrijvingen, het schaalbare systeem voor bewegingsregeling van Siemens voor productiemachines. Hiermee worden gecentraliseerde machineconcepten mogelijk met slechts één centrale regelaar, alsook gespreide concepten met gespreide intelligentie via verschillende regelaars. Simotion werd in 2000 geïntroduceerd. Het Sinumerik-machinestuursysteem werd reeds in 1960 aangeboden toen Siemens de eerste industriële NC (numerieke besturing) voor werktuigmachines op de markt bracht. De Sinamics-familie bestaat sinds 2003 voor de omvormer-gevoede werking van de motoren. Sinamics biedt omvormers aan in verschillende vermogens- en prestatieniveaus en dekt daardoor een ruime waaier aan aandrijftoepassingen. De geschiedenis van de omvormers begon in 1920 toen de kwikdamp-gelijkrichter werd ontwikkeld als het eerste elektronische regelsysteem voor gelijkstroomaandrijvingen met variabel toerental tot in het megawatt-bereik. De aandrijfketting wordt aangevuld met tandwielstelsels van Flender. Siemens nam Flender Holding GmbH over in 2005. Flender stelde reeds op de Hannover-beurs van 1960 serie geproduceerde modulaire tandwielsystemen voor.

Continue verbetering van de portefeuille
De motoren van de Simotics-productfamilie worden continu ontwikkeld om nog meer geïntegreerde aandrijfoplossingen van één en dezelfde leverancier te kunnen aanbieden, wat kosten bespaart voor de klant. Zo breidt de Siemens-divisie Drive Technologies het assortiment Simotics T-1FW6 ingebouwde koppelmotoren voor het lage prestatiebereik uit met twee framematen, waardoor de toepassingsmogelijkheden van deze motorreeks ruimer worden. Dankzij hun compacte afmetingen kunnen de nieuwe framematen FS50 en FS60 zonder probleem worden gebruikt, zelfs als de ruimte beperkt is. De nieuwe motoren zijn leverbaar in versies met natuurlijke koeling of waterkoeling.

Meer informatie op www.siemens.com/simotics of neem contact op met de technische specialisten op 02 536 78 48, e-mail: drives.be@siemens.com

Bij dit persbericht hoort een afbeelding, die u in lage en hoge resolutie kunt downloaden op het internet onder: http://www.siemens.com/dt-picture/4002


De Siemens-divisie Drive Technologies heeft al haar elektromotoren in één productfamilie samengebracht onder de naam Simotics. De motoren zijn geschikt voor toepassingen in nagenoeg alle gebieden en ze vormen een essentiële component van de geïntegreerde aandrijfketting van de divisie. Het assortiment omvat laagspannings-inductiemotoren, motoren voor bewegingssturing, gelijkstroommotoren en hoogspanningsmotoren.

De Siemens Industry Sector (Erlangen, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van innovatieve en milieuvriendelijke producten en oplossingen voor industriële klanten. Dankzij de alomvattende automatiseringstechnologie en industriële software, een stevige expertise op de verticale markt en op technologie gebaseerde diensten verhoogt de sector de productiviteit, efficiëntie en flexibiliteit van de klant. Met meer dan 100.000 werknemers bestaat de Industry Sector uit de divisies Industry Automation, Drive Technologies, Customer Services en de Business Unit Metals Technologies. Meer informatie vindt u op http://www.siemens.com/industry

De Siemens-divisie Drive Technologies (Nuremberg, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van producten, systemen, toepassingen en diensten voor de volledige aandrijfketting, met elektrische en mechanische componenten. Drive Technologies bedient alle verticale markten in de productie- en procesnijverheid alsook in het segment infrastructuur/energie. Met zijn producten en oplossingen voldoet de divisie aan de essentiële vereisten van de klant inzake productiviteit, energierendement en betrouwbaarheid. Meer informatie vindt u op www.siemens.com/drives