Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Synchrone reluctantietechnologie verhoogt energie-efficiëntie en dynamische respons

  • Integrated Drive System (IDS) met ingebouwde Simotics reluctantiemotoren en Sinamics frequentieomvormers voor een rendabele en efficiënte werking van de productieplant

  • Uiterst doeltreffend zowel bij volledig als bij gedeeltelijk lastbereik 

  • Hoge dynamische respons en constante snelheid voor nauwkeurige besturing

  • Vermogenbereik van 5.5 tot 30 kilowatt (kW)

Siemens breidt zijn portefeuille van Integrated Drive Systems (IDS) uit met een nieuwe serie aandrijvingen werkend op basis van synchrone reluctantietechnologie en gekenmerkt door een zeer hoog efficiëntieniveau. Reluctantiemotoren en frequentieomvormers zijn speciaal ontworpen om samen te functioneren als geïntegreerd aandrijvingsysteem (IDS), waardoor de werking ervan uiterst efficiënt verloopt. Voorgedefinieerde parameters in codevorm op het typeplaatje van de motor vereenvoudigen de inbedrijfstelling.

De nieuwe serie aandrijvingen is gebaseerd op het bewezen Simotics 1LE1 motorplatform en is ontworpen om compatibel te zijn met de Sinamics G120 frequentieomvormer. De Simotics reluctantiemotoren bestrijken een vermogenbereik van 5,5 tot 30 kW en zijn beschikbaar ofwel met een aluminium omkasting voor gewone werkcondities (Simotics GP) of met een grijze gietijzeren omkasting voor meer agressieve werkcondities (Simotics SD). Het synchroonprincipe betekent dat de snelheid constant blijft en een vectorsturing zonder sensoren zorgt voor optimale prestaties. Beide kenmerken verhogen de controleerbaarheid van het aandrijfsysteem. Opstarttijden zijn kort dankzij het lage inherente inertiemoment van de motor gecombineerd met de vectorsturing. Het klein verlies in de rotor resulteert in een hoge thermische benutting van de motor. In termen van design en manipulatie is de motor gelijk aan de 1LE1 asynchone motoren.

De Sinamics G120 standaard frequentieomvormer heeft een vectorsturing die speciaal ontworpen is voor reluctantiemotoren. De identificatie van de poolposities voorkomt schokbewegingen van de aandrijving bij het opstarten, terwijl een vliegende herstart de synchronisatie met een draaiende motor mogelijk maakt. Als deel van een concept van Totaal Geïntegreerde Automatisering (TIA) is deze serie aandrijvingen geïntegreerd in de automatiseringsomgeving via Profibus en Profinet interfaces.

De reluctantietechnologie wordt gebruikt bij procesengineering met pompen, ventilatoren, compressoren, mixers en centrifuges, bij toepassingen voor manipulatie van materialen en in mechanische engineering.


De Simotics reluctantiemotoren met aluminium of grijs gietijzeren omkasting dekken een vermogenbereik van 5,5 tot 30 kW en is zowel bij volledige als bij gedeeltelijke belasting uiterst doeltreffend.

U vindt dit persbericht en de hoge resolutie foto onder http://www.siemens.com/press/pi/PR2015020119PDEN
Voor meer inlichtingen over de motoren, ga naar www.siemens.com/reluctance-drive-system

Siemens is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 jaar symbool voor uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens de nr. 1 voor de bouw van offshore windturbines, een toonaangevende leverancier van gas- en stoomturbines voor STEG-centrales, evenals van oplossingen voor elektriciteitstransmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatiseringsystemen en software voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van medische beeldvorming – MRI - (magnetische resonantie) en CT-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en medische IT.
In de loop van boekjaar 2014 (afgesloten op 30 september 2014) werd uit voortgezette activiteiten een omzet van € 71,9 miljard genoteerd en een nettowinst van € 5,5 miljard gerealiseerd. Eind september 2014 had Siemens, op basis van de voortgezette activiteiten, wereldwijd zo’n 343.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com

13-5-2015