Siemens België

Mobiliteit met lage emissie: Siemens levert aandrijfsysteem voor diesel-hybride bussen in Frankrijk

For the business and trade press
Brussel, 17.09.2013

De Siemens-divisie Drive Technologies levert een hybride aandrijfsysteem voor het innovatieve Mettis-transportproject, dat het probleem van de verkeersopstoppingen aanpakt in het centrum van Metz, een stad in het oosten van Frankrijk. Van Hool, een onafhankelijke fabrikant van bussen, autocars en industriële voertuigen, integreert in 27 bussen  de aandrijfmotoren, generatoren, vermogenselektronica en stuursoftware van Siemens. Een dieselgeneratorset voedt de elektromotoren van de uitstootarme, brandstofefficiënte diesel-hybride voertuigen, terwijl een batterijsysteem de overtollige energie opslaat. Een permanent bekrachtigde aandrijfmotor verzekert ook een betrouwbare werking met gering onderhoud. De tandwielloze motorinstallatie vermindert lawaai en trillingen, wat dan weer bijdraagt tot het algemene comfort voor de reizigers.

De dubbel gelede bussen zijn 24 meter lang en 3,3 meter hoog. Ze rijden door de stad in speciale busbanen, gescheiden van de rest van het verkeer. Hun brandstofverbruik is vergelijkbaar met dat van klassieke dieselbussen van 12 meter lang, maar ze kunnen bijna twee keer zoveel reizigers vervoeren. Tegelijk vermindert de diesel-hybride aandrijving ook de voor het milieu schadelijke uitstoot en worden het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot significant  verminderd tot de laagste uitstootniveaus in dit marktsegment.

Een generator die verbonden is met een dieselmotor levert elektriciteit aan de elektromotoren. De remenergie wordt door de aandrijfmotor gerecupereerd en naar het batterijsysteem gevoerd. Voordien werden in hybride aandrijfsystemen slechts één batterij gebruikt. Voor dit project werd het batterijsysteem redundant uitgevoerd waardoor de levensduur van de individuele batterijen wordt verlengd; elke batterij moet minder vermogen leveren. Het batterijsysteem werd speciaal voor deze toepassing ontwikkeld en is perfect afgestemd op de start- en remcycli van bussen in het openbaar vervoer – het kan snel grote hoeveelheden energie opslaan en net zo snel weer afleveren.

Siemens voorziet de voertuigen van betrouwbare, permanent bekrachtigde motoren die weinig onderhoud vergen. De aandrijfmotoren kunnen rechtstreeks op de assen worden geïnstalleerd en vergen geen transmissie-eenheid. Dit vermindert lawaai en trillingen waardoor het algemene comfort van de reizigers wordt verhoogd.

De bouw van het Mettis-project begon in 2010. Het project met alternatieve transportmiddelen zal tegen eind 2013 van start gaan op twee routes met een totale lengte van 23 kilometer. Het stadsbestuur van Metz verwacht dat er in eerste instantie dagelijks 25.000 reizigers zullen worden vervoerd. Later zullen naar verwachting tot 36.000 reizigers het nieuwe transportsysteem gebruiken, als aantrekkelijk alternatief voor de klassieke stadsbussen, trams en privéwagens.

Achtergrondinformatie:
De toenemende nood aan mobiliteit leidt tot een sterke toename van het stedelijk verkeer, waardoor het gebruik van privéwagens meer en meer onrendabel wordt. Dit leidt in onze grote steden tot een toenemende vraag naar innovatieve alternatieven voor het openbaar vervoer. Met elektrische aandrijfsystemen worden bussen en andere commerciële voertuigen in onze steden milieuvriendelijker en verbruiken ze minder energie.

Met zijn ELFA modulaire hybride aandrijfsysteem beschikt Siemens over een oplossing die aan elke mogelijke vereiste kan voldoen.

Voor meer informatie kan u terecht op onze internationale website 

Diesel-hybride bussen

Innovatie in gescheiden banen: de diesel-hybride bussen zullen eind 2013 in dienst worden genomen.(Copyright: Van Hool)

Diesel-hybride bussen

Lage uitstoot en brandstofefficiëntie: diesel-hybride bussen worden ingezet in Metz in het oosten van Frankrijk dankzij de groene aandrijftechnologie van Siemens. (Copyright: Van Hool)

De Siemens Industry Sector (Erlangen, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van innovatieve en milieuvriendelijke producten en oplossingen voor industriële klanten. Dankzij de alomvattende automatiseringstechnologie en industriële software, een stevige expertise op de verticale markt en op technologie gebaseerde diensten verhoogt de sector de productiviteit, efficiëntie en flexibiliteit van de klant. Met meer dan 100.000 werknemers bestaat de Industry Sector uit de divisies Industry Automation, Drive Technologies, Customer Services en de Business Unit Metals Technologies. For more information, visit www.siemens.com/industry

De Siemens-divisie Drive Technologies (Nürnberg, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van producten, systemen, toepassingen, oplossingen en diensten voor de volledige aandrijfketting, met elektrische en mechanische componenten (Integrated Drive Systems). Drive Technologies bedient alle verticale markten in de productie- en procesnijverheid alsook in het segment infrastructuur/energie. Met haar producten en oplossingen voldoet de divisie aan de essentiële vereisten van de klant inzake productiviteit, energierendement en betrouwbaarheid. Meer informatie vindt u op http://www.siemens.com/drivetechnologies